Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Να σταματήσουμε την κατάληψη του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα και τα Ι.Χ. / Το Χαϊδάρι έχει κορεστεί από καφετέριες κ.λπ.



Με αφορμή τα εγκαίνια μιας καφετέριας στην οδό Καραϊσκάκη.

Το Χαϊδάρι έχει κορεστεί από καφετέριες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα περισσότερα απ΄ αυτά έχουν στήσει μόνιμες κατασκευές με τη μέθοδο "πέργκολα" ακόμα και στα πεζοδρόμια, έχουν κάνει κατάληψη στο δημόσιο χώρο με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, λειτουργούν ως "μαγνήτες" Ι.Χ., δημιουργούν "πιάτσες" τις μεταμεσονύκτιες ώρες κ.λπ.
Το θέμα είναι τεράστιο και δυστυχώς δεν φαίνεται να ιδρώνει τ΄ αυτί κανενός.
Εμείς από το blog και τις εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχουμε συμβάλλει, στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, στην προβολή του αιτήματος "Πεζοί και Ποδηλάτες έχουν δικαιώματα" και έχουμε αναρτήσει πολλά σχετικά θέματα στο blog.
Επιλέγουμε μερικά θέματα, δημοτικές εκλογές έχουμε και ίσως συμβάλλουμε στο διάλογο για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου.

1. Κατάληψη δημοσίων χώρων από χρήσεις αναψυχής στον Πειραιά - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος. Αν και η έρευνα του καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα και της ομάδας εργασίας αναφέρεται στον Πειραιά τα προβλήματα είναι κοινά, η δε νομολογία που παρουσιάζεται ισχύει για όλη την Ελλάδα. Κλικάρετε ΕΔΩ.
2. Διεκδικούμε την πόλη μας – 10 αιτήματα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου που διατυπώθηκαν στις εκδηλώσεις για στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (2009). Διατυπώνουμε την άποψη ότι πρέπει να σταματήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου να εκδίδει άδειες λειτουργίες σε νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε συγκεκριμένες περιοχές (Καραϊσκάκη, Γ.Παπανδρέου, Λ.Αθηνών). Κλικάρετε ΕΔΩ.. Προσθέτουμε σήμερα ότι η αδειοδότηση να γίνεται θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις.
3. Τα Δικαιώματα των πεζών και των ποδηλατών στην πόλη. Παρουσιάζονται ορισμένα από τα δικαιώματα, έτσι όπως προκύπτουν από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία. Κλικάρετε ΕΔΩ.
4. Τα τραπεζοκαθίσματα στον Προφήτη Ηλία έχουν καταλάβει το ανατολικό μέτωπο του Λόφου. Κλικάρετε ΕΔΩ.

Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν είναι εύκολο, όμως κατ΄ αρχάς πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι και στη συνέχεια να γίνει ένας διάλογος με την τοπική κοινωνία και με τους καταστηματάρχες για τη λειτουργία της πόλης. Θα επανέλθουμε για το θέμα του διαλόγου παορυσιάζοντας την πρόταση των "Τοπικών Επιτροπών Βιώσιμης Ανάπτυξης" ΤΕΒΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: