Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά στο αίτημα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. "Το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Αντίστασης": "δεν μας έχει υποβληθεί σχετική πρόταση"





Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. την Πρωτομαγιά του 2010 διοργάνωσε εκδηλώσεις με θέμα το «Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το ΜΠΛΟΚ15, την Εθνική Αντίσταση». Μεταξύ των εκδηλώσεων/παρεμβάσεων ήταν α) η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τσιώκου «Χαϊδάρι – αυτοί που νίκησαν το θάνατο», παραγωγής ΕΤ1, 1998 β) Η συγκέντρωση 400 υπογραφών με το αίτημα το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης γ) Η προβολή του αιτήματος στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο δ) Η επιστολή του συλλόγου προς το ΥΠΠΟ με την οποία ζητούσαμε το κτήριο του ΜΠΛΟΚ15 το οποίο είχε χαρακτηριστεί «ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1987 (ΦΕΚ329/Β/24.6.1987)» να γίνει επιτέλους Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. (Δείτε ΕΔΩ την επιστολή του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.)

Δύο υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απάντησαν στο αίτημα α) Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (αρ.πρωτ.ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ΄/ 76183/2531 – 9.8.2010) και β) Η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής (αρ.πρωτ.4332/15 Σεπτεμβρίου 2010).
Από τις απαντήσεις και των δύο υπηρεσιών προκύπτει ότι κανείς από το 1987 έως τις ημέρες μας δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα, δηλαδή το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερα η Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι:
«…Η υπηρεσία μας δεν θα είχε αντίρρηση στην ανάδειξη και προβολή του μνημείου, μέχρι σήμερα όμως δεν μας έχει υποβληθεί κάποια σχετική πρόταση ή μελέτη αποκατάστασης του συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να παρεπεμφθεί το θέμα στο αρμόδιο συμβούλιο, πρέπει να υποβληθεί πλήρης μελέτη…»
Η υπηρεσία του ΥΠΠΟ στέλνει με την ίδια επιστολή συνημμένα διάφορα έγγραφα τα οποία πρέπει να κατατεθούν (π.χ. τοπογραφικό διάγραμμα, Σχέδια, Στατική και Αρχιτεκτονική μελέτη κ.λπ).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι α) Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με τις παρεμβάσεις του έκανε μια αρχή με την υπεύθυνη προβολή του αιτήματος β) Ότι τα στοιχεία που απαιτούνται πρέπει να προσκομιστούν σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου. Εμείς ως σύλλογος με το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε στην συμπλήρωση των δικαιολογητικών και την από κοινού κατάθεση με το Δήμο Χαϊδαρίου το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: