Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Ξαναγύρισε το φοινικόπτερο στο Βουρκάρι! ....για να κλείσει το 2010 με χαρούμενο τρόπο!...


Το δακτυλιωμένο φοινικόπτερο του Βουρκαρίου ξαναγύρισε στον αγαπημένο του τόπο, τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου! Για μας όλους είναι η πιο όμορφη επίσκεψη των γιορτινών αυτών ημερών!

Του δίνουμε την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν του χρόνου να βρει το σπίτι του, το Βουρκάρι πιο όμορφο και πιο προστατευμένο!

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το φλαμίνγκο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2001, καταγράφηκε το 2003 στnν Ιταλία και από το 2005 και μετά από ότι φαίνεται, κινείται μεταξύ του υγροτόπου Gediz Delta στη Σμύρνη της Τουρκίας και του Βουρκαρίου Μεγάρων! Η προηγούμενη επίσκεψή του ήταν στις 3/2/2010.

Οι κινήσεις του συγκεκριμένου φοινικοπτέρου καταγράφονται επίσημα από το Ευρωπαϊκό κέντρο δακτυλιώσεων στο Παρίσι.

[Το σχεδιάγραμμα της πορείας του συγκεκριμένου φλαμίνγκο]
-----------
Γράφουν οι φίλοι μας από το Βουρκάρι:

Ο καλός φίλος Στρατής Μπουρδάκης, που από χρόνια κάνει τις παρατηρήσεις του στον υγρότοπο και για τις επιστημονικές ανάγκες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας μας έστειλε το πιο κάτω μήνυμα:

Kαλημέρα και χρόνια πολλά,

ξαναγύρισε στο Βουρκάρι για τρίτο χειμώνα το φοινικόπτερο με το κίτρινο δαχτυλίδι FATP. Είναι πια 10 χρονών, γεννήθηκε το 2001 στη Γαλλία (Etg. du Fangassier - Bouches-du-Rhône) και μετά απο ένα πέρασμα το 2003 από το Λιβόρνο της Ιταλίας, απο το 2008 έρχεται κάθε χρόνο και μένει για κάποιο διάστημα το χειμώνα στον υγρότοπο των Μεγάρων, ενώ από ότι φαίνεται από τις επανευρέσεις την αναπαραγωγική περίοδο την περνάει στην αποικία στον υγρότοπο της Σμύρνης (Çamaltı Tuzlası, Gediz Deltası) στην Τουρκία.

Εκτός από το Φοινικόπτερο ξαναήρθαν και πολλοί Μαυροκέφαλοι γλάροι (μέτρησα πάνω απο 1600 προχθές) και οι πρώτες πάπιες (3 Βαρβάρες και 4 Κιρκίρια).

Καλή χρονιά - Στρατής
------------
Θα δούμε και θα ακούσουμε το "Κάλεσμα της άγριας φύσης;"

Δείτε την ανάρτηση από το blog ΒΟΥΡΚΑΡΙ όταν παρατηρήθηκε το φοινικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: