Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

10+1 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: "Ιστορική ντροπή η απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμησης εντός προστατευόμενων περιοχών.."


Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως σταθερά υποστηρίζουν οι οργανώσεις, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φορέων του περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξ' ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Ακυρώνει επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!»

Η επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί μια αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000 που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).

Σύμφωνα με τις 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, το γεγονός ότι η Ελλάδα του 2011 ακόμα λειτουργεί με τον παραλογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Μόνη λύση είναι η ολοκληρωτική κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη μέριμνα για τις οποιεσδήποτε αδικίες και έγκριση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση.

Περισσότερα ΕΔΩ.
------------
Η ΑΝΙΜΑ δηλώνει την αγανάκτησή της:

Η ΑΝΙΜΑ δηλώνει την αγανάκτηση και απογοήτευσή της για τις αντιδράσεις που έχει εγείρει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Προστασία της Βιοποκιλότητας, ως προς τις διατάξεις που προσπαθούν να οριοθετήσουν την εκτός σχεδίου δόμηση στις Προστατευόμενες περιοχές.
Οι αντιδράσεις αυτές, προερχόμενες από μέλη του Κοινοβουλίου, καθιστούν εμφανές ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει να απαξιώνεται από ορισμένους εκπροσώπους του έθνους, παρά τα μεγάλα λόγια και τη σχετική φιλολογία που μοιάζει να έχει γίνει κοινός τόπος τα τελευταία χρόνια.
Διαφαίνεται ότι ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό πως η ανάπτυξη, παγκόσμια αλλά και τοπικά, δεν γίνεται πλέον με τους όρους της δεκαετίας του ’60. Η οικονομική μεγέθυνση δεν προϋποθέτει την οικοδομική δραστηριότητα, αλλά ούτε και συνεπάγεται αιτιοκρατικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αντιθέτως, η διαφύλαξη του ελληνικού φυσικού κεφαλαίου, είναι σήμερα μεγαλύτερης σημασίας από ποτέ. Και η εκτός σχεδίου δόμηση είναι από τους βασικότερους παράγοντες καταστροφής της ελληνικής φύσης.
Εκφράσεις όπως
…«∆εν µπορεί να σκεφτόµαστε πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και να τινάζεται στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο µιας περιοχής»... μας προβληματίζουν ιδιαίτερα για το μέλλον της διατήρησης της πολύτιμης ελληνικής φύσης και για το κατά πόσον, τον 21ο αιώνα, έχει γίνει κατανοητό σε όσους όφειλε ότι η μοίρα όλων των πλασμάτων στον πλανήτη είναι κοινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: