Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΗ και ΕΜΠ για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ελαιώνα απαντούν ότι η ακτινοβολία είναι σε πολύ χαμηλότερα όρια από τα επιτρεπόμενα


[Φωτ: Ο υποσταθμός της ΔΕΗ στον Ελαιώνα, επί της οδού Επαύλεως]

Για το θέμα της ακτινοβολίας ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου είχε διοργανώσει σχετική ημερίδα τον Φεβρουάριο του 2009 στη διάρκεια της οποίας είχε τεθεί και το θέμα του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Ελαιώνα.
Στη συνέχεια είχαμε την παρέμβαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χαϊδαρίου ΚΕΔΧ για το θέμα, το οποίο έφεραν στη βουλή με τη μορφή ερωτήσεων οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα και Κυριάκος Μητσοτάκης (αργότερα από τη Σακοράφα).
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο καθώς και από το ΕΜΠ δείχνουν καθησυχαστικές, τα επίπεδα εκπομπής της ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης (Msc Βιολόγος Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία) στο πρόσφατο άρθρο του στο Δαίμονα της Οικολογίας σημειώνει ότι "Αναφερόμαστε σε όρια επικινδυνότητας και όχι όρια ασφαλείας, καμία "δόση" ακτινοβολίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, όσο μικρή και να είναι" (9/1/2011).
Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι" Τα προτεινόμενα όρια από ερευνητές για το μαγνητικό πεδίο είναι 2 mG αντί των 1000 mG!Είναι αναγκαίο να τεθούν καινούργιες βάσεις για τα όρια έκθεσης με στοχο την βαραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ζωτικής σημασίας αυτό διότι η «έκρηξη» νέων πηγών έχει δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που τώρα καλύπτουν όλες (εκτός από τις πολύ απομονωμένες περιοχές) τις κατοικημένες περιοχές της γης."
(1ο άρθρο ΕΔΩ και το 2ο άρθρο ΕΔΩ.


Είχαμε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν πάσχουμε από το σύνδρομο της τεχνοφοβίας αλλά οφείλουμε να πιέζουμε για περιοδικούς ελέγχους στον υποσταθμό της ΔΕΗ για να έχουν οι υπεύθυνοι της επιχείρισης την έννοια, εκτός των άλλων, ότι ελέγχονται.

Από την πλευράς μας θα συνεχίσουμε να ενημερωνόμαστε για το θέμα.
Θα επανέλθουμε με τη δημοσίευση των απαντήσεων της ΔΕΗ και του ΕΜΠ για τα επίπεδα της ακτινοβολίας στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ελαιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: