Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι αγώνες των μηχανών enduro υποβαθμίζουν το οικοσύστημα στο βουνό και προκαλούν προβλήματα στην ιστορική Μονή Δαφνίου

Τα βουνά και τα οικοσυστήματα στο έλεος των αναβατών των μηχανών ednuro. Με τις τρακτερωτά πέλματα καταστρέφουν τη χλωρίδα και το ανάγλυφο των βουνών, δημιουργούν ηχορύπανση και αναστατώνουν την πανίδα, βεβηλώνουν το τοπίο...
Επιλέγουμε ορισμένες αναρτήσεις σχετικές με το δικό μας πρόβλημα στο Όρος Αιγάλεω:
1) Της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
2) ΟΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΗ του Γιάννη Σχίζα.
3) Γαλλικός ποταμός - περιοχή προστασίας Α'

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΟΡΓΩΜΑ" ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ




Από: Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, Εξωραϊστικό Σύλλογο Δαφνιού «Δαφναίος Απόλλων», Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αφαίας Χαϊδαρίου
11/1/2011

Προς:
1. Δασαρχείο Αιγάλεω
2. Δήμο Χαϊδαρίου - Δημοτική Αστυνομία
3. 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
4. Τροχαία Αιγάλεω
5. Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου
6. Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας ΑΣΔΑ

ΘΕΜΑ: Οι αγώνες των μηχανών enduro κοντά στην ιστορική Μονή Δαφνίου υποβαθμίζουν το δασικό οικοσύστημα, προκαλούν ηχορύπανση και κραδασμούς - Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας.

Στην πευκόφυτη – δασική περιοχή νότια της ιστορικής Μονής Δαφνιού και κάτω από το Σπήλαιο του Πάνος κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες πραγματοποιούνται αγώνες (ή προπονήσεις) μοτοσικλετιστών με μηχανές τύπου enduro. Η δασική περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και «καταφύγιο θηραμάτων» έχει μετατραπεί σε πίστα motocross από τους δεκάδες μοτοσικλετιστές που καταφθάνουν στην περιοχή. Η περιοχή προφανώς επειδή δεν φυλάσσεται διαδίδεται μεταξύ των μοτοσικλετιστών ως ιδανικός τόπος «φυσική πίστα» με αποτέλεσμα:
1. Να έχει «οργωθεί» το έδαφος από τις ρόδες των μηχανών στις πλαγιές του
βουνού (Δείτε σχετικές φωτογραφίες)
2. Να καταστρέφεται η χλωρίδα (Δείτε σχετικές φωτογραφίες)
3. Να δημιουργείται έντονη ηχορύπανση που απομακρύνει την πανίδα της περιοχής.
4. Να δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας σε περιπατητές και ορειβάτες.
5. Να δημιουργούνται κραδασμοί που ενδεχομένως να επηρεάζουν δυσμενώς τη στατικότητα του Καθολικού της Μονής Δαφνιού, η οποία έχει πληγεί από το καταστροφικό σεισμό του 1999.
6. Να δημιουργείται δυσαρέσκεια και όχληση στους επισκέπτες της Μονής Δαφνίου η οποία ως γνωστόν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επειδή:
α) Βάσει της Δασικής Νομοθεσίας, των συγκεκριμένων διατάξεων που αφορούν την προστασία του Όρους Αιγάλεω και ιδιαίτερα με βάση την «Δασική Αστυνομική Ρυθμιστική Διάταξη» του Δασαρχείου Αιγάλεω (27/2/2001) απαγορεύεται «κάθε πράξη που θίγει τα δένδρα, τους θάμνους και το έδαφος»
β) Η πληγείσα από το σεισμό ιστορική Μονή Δαφνιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και παράλληλα έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα προστασίας της δασικής και ιστορικής περιοχής. Να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες και τεχνητά εμπόδια πρόσβασης οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δείτε επίσης για το ίδιο θέμα ανάρτηση ΕΔΩ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα σεβαστά και ορθά αλλά καμιά φορά το παρακάνουμε όπως:
"5. Να δημιουργούνται κραδασμοί που ενδεχομένως να επηρεάζουν δυσμενώς τη στατικότητα του Καθολικού της Μονής Δαφνιού, η οποία έχει πληγεί από το καταστροφικό σεισμό του 1999."

με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να σταματήσει η διέλευση των οχημάτων (Νταλίκες κλπ) από την Εθνική Οδό μιας και περνάνε πιο κοντά από τις μηχανές στο δάσος.

Συμφωνώ μαζί σας και είμαι στο πλευρό σας , αλλά καμιά φορά με τις υπερβολές χάνουμε "τα δίκια μας"

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Ενημερωτικά...

Λόγω της κίνησης και των κραδασμών από νταλίκες κ.λπ. είχε προταθεί, αν θυμάμαι καλά το 1992 στο σχέδιο του ΟΡΣΑ για τη Δυτική Πύλη να υπογειοποιηθεί η Εθνική Οδός στο τμήμα της Μονής Δαφνίου.

Βεβαίως άμα συγκρίνει κάποιος τι είναι ποιο ενοχλητικό μια νταλίκα ή μία endouro να καταλήξει στην νταλίκα.

Ίσως το Νο 5 να είναι κάπως υπερβολικό, αλλά δεν νομίζουμε ότι η υπερβολή αυτή είναι η αιτία που δεν παίρνεται κανένα μέτρο.

Ουσιαστικά δασική υπηρεσία δεν υπάρχει...

Ανώνυμος είπε...

i isxirismi einai asteioi to enduro einai athlima... i perisoteres mixanes den ksepernoun to orio ton 100 ndesimpel.... agapame kai emeis to vouno ta perisotera monopatia exoun ftiaxti apo episimous agwnes enduro tis dekaeties tou 80 kai 90... an i xlorida pou katastrefetai einai ta xorta pou etsi kai alios prepei na kopsi to dasarxeio gia katharismo logo pirkagias as einai.... dexto oti kapioi den sevontai tou peripatites alla auto den isxiei gia olous mas.... signomi pioi kradasmi exoume ksefigi telios etsi......