Σάββατο 16 Απριλίου 2011
Μένουν από καύσιμα (και όχι μόνο) τα δασαρχεία/ Σε απελπιστική κατάσταση τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων/ Αποδυναμωμένα τα δασαρχεία...
[Φωτ. Τάσος Λύτρας: Alectoris graeca, κοινώς πέρδικα, στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο]
Σε λίγες ημέρες αρχίζει η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα. Η ημέρα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου είναι η 1η Μαΐου, δηλαδή ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να είχε κάνει όλες εκείνες τις προετοιμασίες για να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πυρκαγιές κ.λπ. Η δραματική μείωση των πόρων προς τα δασαρχεία για να εξασφαλίσουν βασικές λειτουργίες, η έλλειψη στελεχικού επιστημονικού δυναμικού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των περισσότερων δασικών υπαλλήλων, δεν επιτρέπουν στις δασικές υπηρεσίες να προστατέψουν τα βουνά μας, σε υψηλό επίπεδο.
Είναι γνωστό σε όλους όσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με τα δασαρχεία ότι έχουν "μείνει από καύσιμα". Οι υπάλληλοι αδυνατούν να μετακινηθούν, γιατί τα προβλεπόμενα κονδύλια για τη συντήρηση και τη μετακίνηση των οχημάτων είναι ελάχιστα. Διαβάστε ΕΔΩ τι συμβαίνει στο Δασαρχείο Ρόδου, η ίδια ακριβώς κατάσταση παρατηρείται σε όλα τα δασαρχεία της χώρας ανεξαιρέτως και προφανώς και με το Δασαρχείο Αιγάλεω.
Επιπρόσθετα, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων σε επιστολή της προς την ΥΠΕΚΑ κας Ντίνα Μπιρμπίλη επισημαίνει ότι " τα τμήματα των δασικών χαρτογραφήσεων 11 νομών που θα κληθούν να χορογήσουν τα απαραίτητα στοιχεία στους μελετητές... να ελέγξουν αυτούς τους χάρτες... βρίσκονται σχεδόν σε απελπιστική κατάσταση..." (Επιστολή 6/4/2011).
Συναγωνιστές που συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες δασοπροστασίας διαφόρων ορεινών όγκων ανά την Ελλάδα, μας ενημερώνουν ότι αρκετοί δασάρχες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, τρέμουν για την περίοδο του καλοκαιριού.
Φυσικά το πρόβλημα των βουνών δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές ή μόνο οι δασικοί χάρτες.
Ιδιαίτερα στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ορισμένα απ΄ αυτά είναι:
- Σκουπίδια - μπάζα στις εισόδους των δασικών δρόμων και κατά μήκος των μεγάλων οδών (Λ.Αθηνών, Λ.Σχιστού, Περιφερειακή Αιγάλεω κ.λπ)
- Παράνομο κυνήγι
- Παράνομη βόσκηση (σε ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές)
- Παράνομα κτίσματα (π.χ. Άνω Κορυδαλλός) και διάφορες επεκτάσεις με την μέθοδο του "κατετσιού" σε όλες τις περιοχές που "ακουμπούν" σπίτια στο βουνό (και στο Δαφνί)αλλά ακόμα και στην περιοχή κεραιών στην κορυφή του Ποικίλου με τη μέθοδο κοντέινερ (σπιτάκι).
- Παράνομη κοπή δένδρων και εμπορία ξυλείας (έχουμε κάνει σχετική καταγγελία)
- Αδυναμία παρακολούθησης της αποκατάστασης των "ζημιών" στο ανάγλυφο του εδάφους, του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος που έχει προκαλέσει η διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου - Ασπροπύργου.
- Διάβρωση κεντρικών δασικών δρόμων από τη βροχή.
- Ηχορύπανση, "όργωμα" του εδάφους και καταστροφή της χλωρίδας από τις ρόδες των μηχανών eduro (και ΕΔΩ έχουμε κάνει μαζί με άλλους φορείς σχετική αναφορά στους αρμόδιους φορείς και στο Δήμο Χαϊδαρίου).
Για όλα τα παραπάνω δυστυχώς λίγες φωνές ακούγονται. Οι Δήμοι περιμένουν πως και πως την αντιπυρική περίοδο για να προσλάβουν έκτακτους εργάτες για την πυροφύλαξη, αλλά ένα μεγάλο μέρος συνήθως απασχολείται σε άλλες ανάγκες των δήμων (π.χ. καθαριότητα). Οι Δήμοι ελάχιστα πράττουν ή διεκδικούν έτσι ώστε τα δασαρχεία των περιοχών τους να στελεχωθούν και να αποκτήσουν πραγματική υπόσταση.
Στο Δήμο Χαϊδαρίου μάθαμε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει ανεξάρτητο Δασαρχείο στο Χαϊδάρι. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε αφού πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση. Το ερώτημα είναι όμως κατά πόσο η Δημοτική Αρχή έχει ασχοληθεί με τα παραπάνω θέματα και με ποιον τρόπο.
Ας ελπίσουμε να ασχοληθεί τώρα (όπως και οι άλλοι δήμοι) αλλά να το κάνει σωστά.
Πάντως τα προβλήματα των ορεινών όγκων δεν είναι το ζήτημα της χοροθέτησης, δηλαδή αν το Δασαρχείο είναι στο Δήμο Αιγάλεω ή στο Χαϊδάρι, είναι πιο περίπλοκο και έχει πολλές προεκτάσεις τις οποίες έχουμε ήδη επισημάνει μαζί με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας στη συνολική μας πρόταση για το Όρος.
Ενημερωτικά: Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. θα προκαλέσει συνάντηση εργασίας με αφορμή το νόμο για τη Βιοποικιλότητα και το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο, στην οποία θα αναδειχθούν τόσο τα προβλήματα όσο και οι αξίες, οι ομορφιές και οι δυνατότητες του βουνού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου