Σάββατο 7 Μαΐου 2011

10-24 Μαΐου: Απογραφόμαστε στις πόλεις που ζούμε... Εμείς στο Χαϊδάρι


Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου από 22 Φεβρουαρίου έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να απογραφούν στις πόλεις τους και πιο συγκεκριμένα,μιας και ζούμε εδώ, στο Χαϊδάρι.
Διαβάστε την ανακοίνωση:

Στην απογραφή του 2011 «ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΧΑΪΔΑΡΙ»

"Είναι υποχρέωσή μας για να έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε υπηρεσίες και τα δικαιώματα στην πόλη που ζούμε"

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να απογραφούν οι κάτοικοι Χαϊδαρίου στην πόλη μας. Η απογραφή σε εθνική κλίμακα γίνεται κάθε δέκα χρόνια και είναι σημαντικό κάθε δήμος, κάθε φορέας να συμβάλλει στο να απογραφούν οι κάτοικοι στον τόπο που μένουν και όχι στον τόπο που κατάγονται.
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα αποτελέσματα της απογραφή στο Δήμο μας ήταν τα εξής: 1981: 47.396, 1991: 47.822, 2011: 48.494 κάτοικοι.
Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν σε διάστημα τριάντα ετών να έχουν οι αυξηθεί οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου μόνο κατά 1.098. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατοικίες έχουν σκαρφαλώσει στο βουνό, έχουμε την κατοίκηση στο οικισμό της Αφαίας, την ανέγερση πολυκατοικιών σε οικόπεδα που «φιλοξενούσαν» μονοκατοικίες κ.λ.π. Άρα ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων του Χαϊδαρίου απογράφονται στον τόπο καταγωγή τους και όχι στον τόπο κατοικίας εκεί που πάνε τα παιδιά τους σχολείο, που εξυπηρετούνται από το Δήμο και τις δημόσιες υπηρεσίες (συγκοινωνία, ΙΚΑ, Εφορεία κ.λπ.)
Όμως θα πρέπει να είναι σε όλους γνωστό ότι σε ένα σχεδιασμό σε εθνική κλίμακα οι πόροι των δήμων, οι υποδομές σε σχολεία και υπηρεσίες του κράτους έχουν σχέση με τους κατοίκους που καταγράφονται σε τοπική κλίμακα. Προαναφέραμε ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 στο Δήμο Χαϊδαρίου απογράφησαν 48.494 άνθρωποι, η εκτίμηση είναι ότι οι κάτοικοι στην πραγματικότητα είναι περίπου 65.000 – 70.000, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι με βάση τα ρολόγια της ΔΕΗ ο αριθμός ανέρχεται στις 90.000, αριθμός που θεωρείται υπερβολικός.
Για την απογραφή του 2011 ο Δήμος Χαϊδαρίου και οι φορείς της πόλης μας οφείλουν να συμβάλλουν ώστε οι κάτοικοι της πόλης μας να καταγραφούν στον τόπο κατοικίας τους και όχι στον τόπο καταγωγής τους. Ο Δήμος μας μαζεύει τα σκουπίδια και συντηρεί τα σχολεία, οι υποδομές σχεδιάζονται με βάση των πληθυσμό των πόλεων και είναι άδικο να χάνει η πόλη πόρους και υποδομές επειδή ορισμένοι κάτοικοι τις μέρες της απογραφής θα πάνε να απογραφούν στα χωριά τους.
Ορισμένα παραδείγματα αν καταγραφούν οι πραγματικοί κάτοικοι στην απογραφή στο Χαϊδάρι. Αν απογραφούν 63.500 κάτοικοι το 2011, δηλαδή 15.000 περισσότεροι τα οφέλη για την πόλη μας θα είναι τα εξής (με βάση τις γνώσεις που έχουμε):
1. Περισσότερα και αξιόπιστα «εργαλεία» για έναν προγραμματισμό σε υποδομές για το Δήμο (σχολεία, ΚΑΠΗ, εργαζόμενοι, διαχείριση απορριμμάτων, δημοτική συγκοινωνία, ψυχαγωγία, πολιτισμό κ.λπ).
2. Αν υποθέσουμε ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 200Ευρώ το έτος ανά κάτοικο, στη δεκαετία θα έχει 2.000Ευρώ ανά κάτοικο. Αν απογραφούν 15.000 περισσότεροι κάτοικοι, δηλαδή αν καταγραφεί η πραγματικότητα, ο Δήμος Χαϊδαρίου σε μία δεκαετία θα έχει 30 εκατομμύρια περισσότερα έσοδα τα οποία θα μπορούσε να τα επενδύσει στην αγορά δεσμευμένων οικοπέδων από το Δήμο και σε έργα υποδομής.
3. Σε περίπτωση που ψηφιστεί, ο νέος εκλογικός νόμος που το προσχέδιό του έχει δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία, και οι μονοεδρικές έδρες είναι 180, τότε υπάρχει ισχυρή πιθανότητα από 62.000 - 65.000 κατοίκους να μπορεί το Χαϊδάρι να εκλέξει βουλευτή.
Άρα αυτό που προτείνουμε στο Δήμο Χαϊδαρίου, στους τοπικούς φορείς, σε κάθε κάτοικο του δήμου μας να απογραφεί στο τόπο κατοικίας του και όχι στον τόπο καταγωγής του. Είναι υποχρέωσή μας για να έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε υπηρεσίες και δικαιώματα στην πόλη που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: