Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επαναφέρουμε στη συζήτηση την πρόταση για την "Επανάχρηση του εργοστασίου Λολοσίδη"


[ΑΚΤΟ:Προσφυγικές πολυκατοικίες Λεωφ. Αλεξάνδρας | Μια σύγχρονη άποψη]

Αφορμή της επαναφοράς μέσω διαδικτύου της "Πρότασης επανάχρησης του εργοστασίου Λολοσίδη" στο κέντρο της πόλης του Χαϊδαρίου είναι οι εκδηλώσεις του τμήματος "Τέχνης και Design ΑΚΤΟ" που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Πεδίο του Άρεως για να γιορταστούν τα 40 χρόνια του κολεγίου. Διαβάστε περισσότερα για τις εκδηλώσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Ο τίτλος των εκδηλώσεων είναι "Αρχιτεκτονική |Το παλιό και το καινούριο»" και ο στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση του αρχιτεκτονικού χώρου αλλά και του ευρύτερου χώρου των κατοίκων της Αθήνας ως προς το ζήτημα της σχέσης του νέου με το παλιό στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στα παλιά κτίρια.
Όπως αναφέρει στο σημείωμα του ο αρχιτέκτων Αλέξης Καπόπουλος «Μόνο με σεβασμό, φαντασία και γνώση των σύγχρονων αναγκών, στο επίπεδο της χρήσης, της μορφολογίας και της κατασκευής, το παλιό θα αναδεικνύεται μέσα από το καινούργιο ώστε η επέμβαση του σύγχρονου να είναι ουσιαστική και όχι αυθαίρετη, να είναι τολμηρή και ζείδωρη και να ομορφαίνει το σύνολο»



Η "Πρόταση επανάχρησης του εργοστασίου Λολοσίδη" που έχουν υποβάλλει τρία μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου εντάσσεται ακριβώς στο παραπάνω πνεύμα "το παλιό θα αναδεικνύεται μέσα από το καινούργιο, ώστε η επέμβαση να είναι ουσιαστική και όχι αυθαίρετη".
Έχουμε πάρει υπ΄ όψιν μας: α)την αρχιτεκτονική και βιοτεχνική κληρονομιά β) την οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα γ) τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες για συμμετοχή στα κοινά δ) την οικολογική αξία του χώρου σε συνδυασμό με το Δημοτικό ΘΕΡΙΝΌ κινηματογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
Διαβάστε την πρόταση ΕΔΩ την επιμέλεια της οποίας είχε η Μαρία Μπουρδάκη (αρχιτέκτων) και ας ανοίξει μια συζήτηση με όρους πολιτικούς, πολεοδομικούς, κοινωνικούς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα "Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης για τη Δυτική Αθήνα" (Ιανουάριος 2007) το εργοστάσιο Λολοσίδη περιλαμβάνεται στην κατηγορία "Μέτρο 1.2: Ανακατασκευή και Επανάχρηση Κτιρίων Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς" και συγκεκριμένα στο υπ.αρ. 1.2.4, δείτε ΕΔΩ.
Ας ανοίξουμε λοιπόν το διάλογο για αυτό το σοβαρό θέμα της "ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΛΟΣΙΔΗ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: