Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Κώστας Φωτεινάκης: Επωνύμως για τον ΟΚΑΝΑ, το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και τη Δυτική Αθήνα


[Η κοινωνία οφείλει να δείξει την ανθρωπιά της. Τα "ναι μεν αλλά" τελείωσαν... Γράφω επωνύμως, όποιος θέλει ας σχολιάσει ή να συμμετάσχει στο διάλογο παρακαλώ, Επωνύμως" και όχι με τα γνωστά "παπαγαλάκια"...]


«ΟΚΑΝΑ» το αποπαίδι της κοινωνίας ή «δεν είμαι ρατσιστής» αλλά «μακριά από την πόρτα μου και όπου να ‘ναι»

του Κώστα Φωτεινάκη

Το κείμενο που ακολουθεί είχα προγραμματίσει να το διαβάσω στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου (23/5/2011), αλλά που τελικά δεν τα κατάφερα, λόγω των «ευγενικών» κραυγών των παρευρισκομένων, του τύπου «ρε καριόλι…» κ.λπ. με την ανοχή του εφημέριου του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του συνόλου σχεδόν του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι περιορίζουμε βασικά στο αρχικό κείμενο που είχα ετοιμάσει, χωρίς να σχολιάσω τα όσα ειπώθηκαν στο Δ.Σ. εκτός από ορισμένες ελάχιστες προσθήκες (π.χ. για τη θέση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟ).
-----------------------
Για το θέμα του ΟΚΑΝΑ και την μεταφορά του αρχικά στο ΨΝΑ Δαφνίου τον Αύγουστο του 2009 είχα δημοσιοποιήσει επωνύμως τις απόψεις μου στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου με τον τίτλο «Για την μεταφορά του ΟΚΑΝΑ (Καποδιστρίου) στο ΨΝΑ Δαφνίου – 10 ερωτήσεις, 10 απαντήσεις». Διαβάστε ΕΔΩ

Στο άρθρο αυτό μεταξύ των άλλων έγραφα ότι: «…από τη στιγμή που έχουμε δεχτεί (όποιος έχει δεχτεί) ότι τα ναρκωτικά αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει συνολικά η κοινωνία να το αντιμετωπίσει, θα πρέπει να αναλάβει αναλογικά ανά περιοχή το βάρος της τυχόν όχλησης που της αναλογεί….» «…Μία πρόταση είναι να χορηγείται η μεθαδόνη στους χρήστες από τα δημόσια νοσοκομεία, αφού διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, με ειδικά τμήματα και ειδικό προσωπικό…»
«…Προτείνουμε σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», τους επιστημονικούς φορείς, και τις τοπικές κοινωνίες να γίνει διασπορά των χρηστών μεθαδόνης σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και η Δυτική Αθήνα (προφανώς και το Χαϊδάρι) να σηκώσουν το «κοινωνικό βάρος» που τους αναλογεί…»

Αυτά έγραφα στις 9/8/2009 και αυτά εξακολουθώ να πιστεύω και να στηρίζω και σήμερα. Τότε, θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί ήσουν αντίθετος με την μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ Δαφνίου; Ήμουνα αντίθετος για συγκεκριμένους λόγους που τώρα αυτοί οι λόγοι δεν υφίστανται για τη μεταφορά τμήματος του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ας δούμε ορισμένους από αυτούς τους λόγους:
1. Στο ΨΝΑ Δαφνίου λειτουργούσε το στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης από τον ΟΚΑΝΑ. Τώρα, στο χώρο του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα συνύπαρξης δύο αντικρουόμενων προγραμμάτων.
2. Τον Αύγουστο του 2009 θα μεταφερόταν ολόκληρο το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ σε μία περιοχή, στο ΨΝΑ Δαφνίου, και μάλιστα απρογραμμάτιστα. Τώρα, γίνεται μια αρχή διασποράς των ενταγμένων στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις χώροι νοσοκομείων: Σωτηρία (ήδη λειτουργεί), ΕΛΠΙΣ (στο κέντρο της Αθήνας, Λ.Αλεξάνδρας), ΚΑΤ (Κηφισιά) και ΑΤΤΙΚΟΝ (Δυτικά). Τότε μόνο μια περιοχή σήκωνε το βάρος, τώρα υπάρχει μια κατανομή του «κοινωνικού βάρους».
3. Τότε το «Σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης» ήταν αντίθετο (11/8/2009). Τώρα, δεν έχω υπ΄ όψιν μου να έχει διατυπωθεί καμία ένσταση.
4. Τότε το «Σωματείο εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνίου» ήταν αντίθετο. Τώρα, «το Σωματείο εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟ» δηλώνει ότι δεν έχει υπεύθυνη ενημέρωση, διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις λόγω της ύπαρξης σχολείων στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο αντιμετωπίζει αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ ως ασθενείς και δεν εκφράζει αντίθεση στη μεταφορά μέρους του προγράμματος του ΟΚΑΝΑ στο ΑΤΤΙΚΟ (απ΄ ότι διαπίστωσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 23/5).
5. Τότε η μεταφορά ολόκληρου του ΟΚΑΝΑ εξαγγέλθηκε απρογραμμάτιστα και κάτω από το βάρος των πιέσεων του ΛΑΟΣ. Τώρα, απ΄ ότι διαπιστώνω υπάρχει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, ίσως όχι ο καλύτερος, αλλά εκτιμώ ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. Ας διεκδικήσουμε έναν καλύτερο προγραμματισμό, αλλά ας αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα περιμένοντας χρόνια στη λίστα αναμονής με ανθρωπιά.

Θα μου πείτε ότι η μεταφορά τμήματος του ΟΚΑΝΑ δεν θα δημιουργήσει όχληση στην περιοχή; Θα ήμουνα ηλίθιος να απαντήσω πως όχι. Όπως όχληση δημιουργεί η στάθμευση των αυτοκινήτων έξω από το νοσοκομείο Αττικόν (αλλά κανείς δεν λέει να κλείσει, και αναζητάει λύσεις), όπως όχληση δημιουργούν τα εργοστάσια στο Θριάσιο (αλλά κανείς δεν λέει να κλείσουν, αλλά διεκδικούμε ελέγχους και μέτρα περιορισμών των ρύπων) κ.ο.κ.

Σήμερα, ενώ έχουν προκύψει νέα δεδομένα σε σχέση με το 2009, ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας αρνείται να σηκώσει το οποιοδήποτε βάρος της αναλογεί.

Όλα τα καλά της κοινωνίας μας τα θέλουμε στην πόρτα μας: παιδικούς σταθμούς, στάση του ΜΕΤΡΟ, πολιτιστικό στέκι, σχολεία, γυμναστήρια κ.λπ. αν είναι δυνατόν να μη κάνουμε ούτε ένα βήμα από το σπίτι μας.
Όλα τα κακά της κοινωνίας μας θέλουμε να τα πετάμε στις άλλες περιοχές: τα σκουπίδια μας στη Φυλή, εκείνους που συμμετέχουν μετά από χρόνια αναμονή στις λίστες του ΟΚΑΝΑ στο «καιάδα» και να δηλώνουμε με υπηρηφάνεια «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά δεν θέλω αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή μου».

Ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ.Μποζίκας με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία δηλώνει ότι διαφωνεί με τη χωροθέτηση τμήματος του ΟΚΑΝΑ όχι μόνο στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ αλλά σε καμία περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Δηλαδή κε Μποζίκα «μακριά από την πόρτα σου και όπου να ‘ναι»; Όπως κάνετε και με τα σκουπίδια; Έχετε να προτείνετε κάποιον άλλον χώρο στη Δυτική Αθήνα κύριες και κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εγκατασταθεί το τμήμα του ΟΚΑΝΑ; Αποδέχεσθε κάποιον άλλον χώρο στη Δυτική Αθήνα αντί του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ; Αν ναι, μας τον αναφέρετε συγκεκριμένα για να συμφωνήσουμε. (Διαβάστε την επιστολή του κ.Μποζίκα ΕΔΩ)
----------------
Στην ίδια γραμμή της εύκολης λύσης «στρίβειν δια του πετάματος του προβλήματος στην πόρτα του άλλου» ακολούθησε στο σύνολό του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου. Αλλά για το τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και η περιγραφή του «χουλιγκανικού κλίματος» που δημιούργησαν ορισμένοι, είναι ένα ανεξάρτητο θέμα από το αρχικό κείμενο.

Κώστας Φωτεινάκης
Πολίτης του κόσμου
26/5/2011

Μπορείτε να κατεβάσετε σε άλλη μορφή το άρθρο ΕΔΩ.
-----------
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και ΑΣΔΑ διαβάστε ΕΔΩ στο PRESSIT. Χάος...
Δυστυχώς οι δήμοι ούτε τα απορρίμματά τους δεν μπορούν να διαχειριστούν, τα πετάνε στην πόρτα των άλλων (Φυλή), θα μπορέσουν να διαχειριστούν τέτοια σοβαρά θέματα και να αναλάβουν ευθύνες?
Από την άλλη πλευρά λένε ότι η ΚΕΔΚΕ έχει πρόταση...Να την δούμε... και αν υπάρχει, ωραία ας την υλοποιήσει. Πως? Πότε? Μονομερώς? - Σε ποιον χρονικό ορίζοντα?

6 σχόλια:

Δημήτρης Συριόπουλος είπε...

Μπράβο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ Κώστα κάθε αρχή και δύσκολη.
Πρώτα στην Αθήνα μετά Σωτηρία-ΚΑΤ - Ελπις- Αττικόν.
όχι μόνο στο Αττικόν τέρμα τα καλά παιδιά πιστεύω να συμφωνούν και οι φίλοι μας χρήστες

Ανέστης Νίνος είπε...

Κώστα μπράβο σου!
Υπευθυνότητα και έμπρακτη αλληλεγγύη. Είμαστε δυστυχώς μακριά απο την ανάλογη μαζική συλλογική συν-αντίληψη. Τα είδαμε και στην Κερατέα τα ανάλογα άλλωστε (με άλλο θέμα, στο ίδιο μοτίβο): μακριά απο την πόρτα μου και ας είναι ότι νάναι...
ΥΓ το 'PRESSIT' δεν λειτουργεί

Διαρκής Κίνηση είπε...

Συμφωνούμε!!! Δίκαιη κατανομή των βαρών. Δυστυχώς απέχουμε πολύ σαν κοινωνία για να φτάσουμε από το 'εγώ'στο 'εμείς'.

elma_melenia είπε...

Συμφωνώ να γίνει διανομή των βαρών και όχι να επιφορτιστεί αποκλειστικά μία περιοχή το πρόβλημα.
Ομως κατά την άποψή μου το πρόβλημα είναι πολσύνθετο και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς ούτε με τη χορήγηση υποκατάστατων.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι ένα θέμα. Η ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων και η κοινωνική τους επανένταξη στη κοινωνάι είναι η άλλη πλευρά του ίδιου προβλήματος. Ανεξάρτητα από το ΠΟΥ θα "αποθηκευτούν" αυτοί οι άνθρωποι, η φαρμακευτική αγωγή θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα? Κατά τη γνώμη μου περισσότερο αναγκαίο είναι να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι οι οποίοι δεν θα παρέχουν μόνον φαρμακευτική αγωγή (όπως τα νοσοκομεία) αλλά και ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργική απασχόληση σε ομάδες και εν τέλει επανένταξη στη κοινωνία. Δεν μπορεί αυτό το θέμα να επαφίεται στις ΜΚΟ ή τους εθελοντές. Οφείλει να αποτελεί πρώτιστη κοινωνική μέριμνα με συνολικά και όχι αποσπασματικά μέτρα.
Επομένως κατά τη δική μου άποψη δεν προσφέρεται λύση είτε οι χρήστες διασπαρούν σε ολόκληρη την Ελλάδα είτε σε μία περιοχή εάν την φαρμακευτική αγωγή δεν ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων.

OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου είπε...

> Elma_melenia
Δεν αξιολογώ το σύστημα αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Η παρέμβαση βασίζεται στην αρχή ότι κάθε κοινωνία πρέπει να "σηκώνει" τα βάρη που της αναλογούν.
Βεβαίως αν δεν υπήρχαν χρήστες ναρκωτικών δεν θα μιλούσαμε σήμερα για το που και πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Κ.Φωτ

Ανώνυμος είπε...

Είναι δίκαιη κατανομή , η συνεχής συστηματική υποβάθμιση της ζωής των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά λαϊκών στρωμάτων της Αττικής;
Είναι αυτό , εναλλακτική αριστερή παρέμβαση;
Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε την μεταφορά του ΟΚΑΝΑ σε χώρο των Βορείων προαστίων , όπου και ευρύτητα χώρου υπάρχει και η "καλλιέργεια"-μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων να αντιληφθούν την λειτουργία του ΟΚΑΝΑ και τέλος ειναι κίνηση με τεράστια συμβολική σημασία απέναντι σε όλους εμάς τους υπόλοιπους λιγότερο προνομιούχους.
Ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι πρόβλημα , οι χρήστες είναι άρρωστοι συνάνθρωποι μας , και το αποδεικνύουμε αυτό με την άμεση μεταφορά τους στις καλύτερες συνοικίες της πόλης μας .
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η
ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ