Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πεθαίνοντας στις πλατείες από τα ναρκωτικά αβοήθητοι...


[O Σταύρος Θεοδωράκης στους πρωταγωνιστές. Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε την έρευνα και μετά ξανασκεφτείτε τις όποιες απόψεις είχατε διαμορφώσει μέχρι τώρα]

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου έχει τοποθετηθεί θετικά στην προοπτική να δημιουργηθεί μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο Αττικό ή στο ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο από τη στιγμή που υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Διαβάστε την ανακοίνωση του συλλόγου ΕΔΩ.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 26/6 θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις για αυτό το θέμα.
Σήμερα παρουσιάζουμε και σας προτείνουμε να δείτε την έρευνα του Σταύρου Θεοδωράκη και των συνεργατών του "Πεθαίνοντας στις πλατείες" και θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις και τις παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο (αναμένεται στο "ακουστικό" σας)
-----------------------

Με τους εξαρτημένους ανθρώπους που πεθαίνουν στις πλατείες ασχολήθηκαν οι Πρωταγωνιστές την Κυριακή 19 Ιουνίου.

Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες εξαρτημένοι συνεχίζουν να πίνουν ηρωίνη, παρ’ ότι έχουν δηλώσει στο κράτος ότι είναι διατεθειμένοι να την «κόψουν», αρκεί να τους δοθούν υποκατάστατα, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή. Και ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αναμονή για τέτοιου είδους υποκατάστατα είναι λίγες ημέρες, στην Ελλάδα ένας εξαρτημένος πρέπει να περιμένει αρκετά χρόνια. Μόνο στις λίστες του ΟΚΑΝΑ περιμένουν 5.500 άνθρωποι με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι πλατείες και οι δρόμοι από εξαθλιωμένους ναρκομανείς που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του, περιπλανήθηκαν στους «πίσω δρόμους» της Αθήνας, μπήκαν σε «απροσπέλαστες» περιοχές και συνομίλησαν με χρήστες για όλα αυτά που τους συμβαίνουν. Σε ένα στενό πίσω από τα Εξάρχεια κατέγραψαν τη χρήση του νέου ναρκωτικού «σίσα» - της «κοκαΐνης των φτωχών», ενώ σε ένα στενό του Μεταξουργείου είδαν ανθρώπους να χτυπούν ενέσεις μέχρι και στα γεννητικά τους όργανα καθ’ ότι οι υπόλοιπες φλέβες τους έχουν «καεί».

Επίσης, η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε την πρωινή χορήγηση μεθαδόνης στο κέντρο του ΟΚΑΝΑ κοντά στην Ομόνοια, ενώ μπήκε στα σπίτια «χορηγούμενων» για να δει πως συνεχίζεται η ζωή τους μετά την ηρωίνη.


Στην εκπομπή μίλησαν δώδεκα άνθρωποι που είτε παιδεύονται ακόμη με την ηρωίνη, είτε συντηρούνται με υποκατάστατα, είτε έχουν εντελώς καθαρίσει.

Ανάμεσα τους

- Η Μαρία και ο Παναγιώτης, ένα δυνατό ζευγάρι με τη γυναίκα να είναι στο πρόγραμμα μεθαδόνης και τον άντρα να συνεχίζει την χρήση ηρωίνης αναμένοντας να τον πάρουν στα προγράμματα υποκατάστατων.

- Η Λούλα που έχει κόψει την ηρωίνη- όπως και την πορνεία που έκανε για να εξασφαλίσει της δόση της- και συχνάζει πια μόνο στο «Στέκι» της Γ΄Σεπτεμβρίου, εκεί που δε ρωτάνε για το παρελθόν της αλλά μόνο τη φροντίζουν.

- Ο Κώστας, νεαρός χρήστης ηρωίνης που πλέον ζει στους δρόμους. Απευθύνεται στους πολιτικούς και με ζηλευτή επιχειρηματολογία ζητά απάντηση στο ερώτημα «γιατί η Ελλάδα δεν κάνει για τους χρόνιους χρήστες αυτά που κάνουν πλέον όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», με αποτέλεσμα να καταγράφουμε και στον τομέα των ναρκωτικών μόνο αρνητικά ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: