Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η Σκαμπιόζα του Υμηττού (Lomelosia hymettia syn. Scabiosa hymettia) στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και τα "έργα πρασίνου"...


[Σκαμπιόζα του Υμηττού (Lomelosia hymettia syn. Scabiosa hymettia0]


Πολυετής ημισφαιρικός θάμνος με μακριούς ανθοφόρους βλαστούς. Ενδημικό που εξαπλώνεται στην Αττική, την νοτιοανατολική Πελοπόννησο καθώς και σε νησιά του βόρειου Αιγαίου. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για την Ελληνική Φύση «ΦΙΛΟΤΗΣ» χαρακτηρίζεται ως σπάνιο. Ανθίζει από Μάϊο έως Ιούλιο. Φυτρώνει σε πετρώδεις και απόκρημνες περιοχές.
Στο Αιγάλεω – Ποικίλο βρίσκεται σε εντοπισμένες πετρώδεις θέσεις, που περιλαμβάνουν δασικούς δρόμους, περιφέρεια λατομείου που προορίζεται για εναπόθεση υπολειμμάτων επεξεργασίας απορριμμάτων και εγκαταστάσεις κεραιών.
Φωτογραφίες - Κείμενο: Τάσος Λύτρας
--------------------------
"... έργα πράσινου στους ορεινούς όγκους...."

Μαθαίνουμε από πρόσφατα δημοσιεύματα τύπου ότι "Την Τρίτη 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα γραφεία ΑΣΔΑ, με τη συμμετοχή αιρετών και υπηρεσιακών εκπροσώπων των Δήμων - μελών του Συνδέσμου, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού πρόταση για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» για τη Δυτική Αθήνα....
....Το τοπικό πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, που θα διαμορφώσει ο ΑΣΔΑ για την γεωγραφική ενότητα της Δυτικής Αθήνας σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του, θα αφορά κυρίως έργα πρασίνου στους ορεινούς όγκους αρμοδιότητας του Συνδέσμου..."

(Το δημοσίευμα ΕΔΩ)

Λοιπόν αδέλφια... για να πραγματοποιηθούν "τα έργα πράσινου στους ορεινούς όγκους..." οφείλουν να κατατεθούν σχετικές μελέτες και θα πρέπει α) να παρθεί υπ΄ όψιν η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής β) τα ιστορικά ίχνη γ) να κατατεθούν μελέτες και να εγκριθούν από το δασαρχείο ε) να υπάρξει συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς και οικολογικούς φορείς της περιοχής που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα και έχουν καταθέσει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ και στο ΟΡΣΑ να χαρακτηριστεί το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο περιοχή προστασίας της φύσης... (θα επανέλθουμε)

1 σχόλιο:

Δημήτρης Συριόπουλος είπε...

Βασική προυπόθεση εκτέλεσης έργων
α) να λάβουν υπ΄ όψιν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής β) τα ιστορικά ίχνη γ) να κατατεθούν μελέτες σύμφωνες με την χλωρίδα και πανίδα της Αττικής και να εγκριθούν από το δασαρχείο ε) να υπάρξει συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς και οικολογικούς φορείς της περιοχής που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα και έχουν καταθέσει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ και στο ΟΡΣΑ να χαρακτηριστεί το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο περιοχή προστασίας της!!!