Κυριακή 31 Ιουλίου 2011
5 Βιβλία με ιστορίες και περιγραφές του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας
Ο Γεράσιμος Δενδρινός είναι φιλόλογος και εργάζεται ως καθηγητής στο Κερατσίνι. Στο βιβλίο του περιγράφει πολλές περιοχές της Δυτικής Αθήνας, το Δάσος Χαϊδαρίου, το Σκαραμαγκά κ.λπ. Ιδιαίτερη όμως έλξη έχει για την Ελευσίνα και όχι άδικα. Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ.
Ο Πέτρος Μάρκαρης στο πρώτο αστυνομικό του μυθιστόρημα παρουσιάζει τον αστυνόμο Χαρίτο στο Χαϊδάρι. Αστυνομικό τμήμα, Εφορεία, οδός Λεωνίδου και Παύλου Μελά κ.λπ. Είναι βέβαιο ότι ο συγγραφέας δεν γράφει στη τύχη, έχει επισκεφτεί το Χαϊδάρι. Η ιστορία δεν εξελίσσεται αποκλειστικά στην πόλη μας.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το βιβλίο.
Χωρίς να είναι απολύτως σίγουρο και ο Γιάννης Μαρής έχει περιγράψει περιοχές του Χαϊδαρίου σε ένα από τα αστυνομικά του....
Το μυθιστόρημα εξελίσσεται το έτος 1920. Ο Παύλος είναι μηχανικός και ο πατέρας τους έχει αναλάβει τη συντήρηση της Μονής Δαφνίου που έχει πληγεί από το σεισμό. Ο Κοσμάς Πολίτης βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιγραφές όπως π.χ. το βέλος στο μάτι του Παντοκράτωρα κ.λπ. Εκτός όμως από τη Μονή Δαφνίου ο συγγραφέας περιγράφει την Ιερά Οδό κ.λπ. Διαβάστε ΕΔΩ τα αποσπάσματα από το βιβλίο που αναφέρονται στην Ιερά Οδό, στο Αιγάλεω, τη Μονή Δαφνίου κ.λπ. Υπάρχουν και αρκετές επεξηγήσεις για όσους ενδιαφέρονται περισσότερα.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ.
Η Πάπισσα Ιωάννα και ο Φρουμέντιος επισκέπτονται τη Μονή Δαφνίου... Η Ιωάννα αφήνει τη Μονή αλλά παραμένει γύρω απ΄ αυτήν και απολαμβάνει τον έρωτα και το τοπίο.
Το βιβλίο "Πάπισσα Ιωάννα" εκδόθηκε το 1886. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης ήταν φίλος του Γεωργίου Λαμπάκη οι έρευνες και τα βιβλία του οποίου α)Χριστιανική Αρχαιολογία της Μονής Δαφνίου (1899) και β)Η Μονή Δαφνίου μετά τας επισκευάς (1899) βοήθησαν στη διάσωση και στην προβολή του Μνημείου.
Το βιβλίο "Πάπισσα Ιωάννα" κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις και σε πολλές μεταφράσεις. Προτείνουμε όμως να το διαβάσετε στο πρωτότυπο. Μία έκδοση του βιβλίου δείτε ΕΔΩ.
["Θωμάς Γκόρμπας",Ξυλογραφία του Μιχάλη Κότσαρη]
Ο συγγραφέας, ποιητής, μεταφραστής Θωμάς Γκόρμπας περιγράφει την μεταμφυλιακή περίοδο στην Ελλάδα. Μια ομάδα φαντάρων την κάνει "κοπάνα" από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τα πίνει στην ταβέρνα "τα ωραία Τρίκαλα" του μαστρο Χαρίλαου «στα Κουνέλια με τα ταβερνάκια και τα ψευτοτεκεδάκια για την φανταρία όπου έπαιζαν σε μερικά και ξεπεσμένοι μπουζουκτζήδες».
Ένταση - Πόνος - Διακπλητισμοί όσπου ο μπάρμπα Χαρίλαος που έχουν δει πολλά τα μάτια του βάζει ένα τέλος... "Όπως τα είπε ο μόνιμος επιλοχίας".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου