Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου: Πρόταση Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο Χαϊδάρι/ ΟΧΙ ΧΥΤΑ - ΟΧΙ ΚΑΥΣΗ


[Αφίσα από τις κινητοποιήσεις στη Δυτική Αθήνα για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής]

Στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχει μόνο ένας χώρος διάθεσης των απορριμμάτων, ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων – Φυλής. Ο ΧΥΤΑ (κατ΄ ευφημισμό) λειτουργεί στην ίδια περιοχή περισσότερο από 30 χρόνια, έχει συμβάλλει στη ρύπανση αλλά και στην εγκληματικότητα της περιοχής και οι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται από την λειτουργία του (ρύποι, δυσοσμία, εγκληματικότητα) αρνούνται να συνεχίσουν να δέχονται τα απορρίμματα τα δικά μας στην πόρτα τους.

Έχουν ήδη συσταθεί επιτροπές αγώνα σε Άνω Λιόσια - Φυλή - Ζεφύρι, Καματερό, Πετρούπολη ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται από συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις των παραπάνω περιοχών. Το αίτημα που διατυπώνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι: NA ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΤΩΡΑ. Το αίτημα αυτό διατυπώνεται σε δημοτικά συμβούλια, συγκεντρώσεις, πορείες, ακόμα και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και η πρόβλεψη που κάνουμε είναι ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, αν όχι τις επόμενες εβδομάδες, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για όλες τις περιοχές να εξακολουθούν να πετάνε τα σκουπίδια τους ανενόχλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με άλλα λόγια προβλέπονται κινητοποιήσεις που θα κλείνουν κατά περιόδους ή σε μεγαλύτερα διαστήματα το ΧΥΤΑ Φυλής. Ακόμα και οι δύο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα να λειτουργήσουν, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, δεν θα είναι δυνατόν να δεχτούν τους τεράστιους όγκους των απορριμμάτων των κατοίκων της Αττικής.

Επιπρόσθετα των παραπάνω, υπάρχουν οικολογικοί, κοινωνικοί, υγειονομικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι που η πόλη μας, πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα και να απεξαρτηθεί προοδευτικά από τους ΧΥΤΑ και το σταθμό μεταφόρτωσης στο Σχιστό.

Συστατικό στοιχείο της πρότασής μας αποτελεί η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, στην οποία πρέπει να πρωτοστατήσει ο δήμος, ενεργοποιώντας πολίτες, επαγγελματίες, σχολεία, φορείςκ.λπ., και η οποία πρέπει να περιλαμβάνει:

1. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ - τα καταναλωτικά πρότυπα "κατανάλωσε άρα υπάρχεις" και η μιας χρήσης συσκευή και μετά πέταμα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν

2. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ - πολλές συσκευές και είδη που εμείς τα πετάμε, σε κάποιους άλλους είναι χρήσιμα. Δεν πετάμε τα πάντα, χαρίζουμε και διαθέτουμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε σε ειδικούς χώρους ανά δήμο. Ένα πρώτο και καλό παράδειγμα έχουμε στο Δήμο μας από την πρωτοβουλία που πήρε το Πάσχα του 2011.

3. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (1η φάση)

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΏΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ (ή ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΩΝ) (2η φάση).

5. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΕΙ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Διαβάστε αναλυτικά την ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΔΩ. Η πρόταση κατατέθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Χαϊδαρίου στις 21/6/2011 και έχει σταλεί στα τοπικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: