Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Μέλι Ποικίλο του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Δαφνίου (Α' Μέρος)


«Μέλι Αιγάλεω», «Μέλι Ποικίλο» ή μήπως «Μέλι Δαφνίου»; Γιατί όχι; Το βουνό είναι γεμάτο αρωματικά και μελισσοτροφικά φυτά, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια παραδοσιακή δραστηριότητα.
Από την αρχαιότητα όχι μόνον ο Υμηττός αλλά όλα τα βουνά της Αττικής, όπως αναφέρει και ο Πλάτων στον «Κριτία», ήταν κατάλληλα για την παραγωγή μελιού.
Ακόμη και τον 18ο αιώνα πολλοί περιηγητές αναφέρουν λεπτομέρειες για τον τρόπο παραγωγής μελιού στον Υμηττό, που μαζί με το λάδι ήταν τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Αθήνας.
Στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο υπάρχουν κάποιοι μελισσοπαραγωγοί, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι "τρυγούν αρίστης ποιότητας μέλι", ότι έχουν "ικανοποιητική παραγωγή" και "μεγάλη αναπαραγωγή του ίδιου του μελισσιού".

Τι εξασφαλίζει την επιτυχία της παραγωγής;
Το πεύκο (Pinus halepensis) που τα δάση του καλύπτουν τη μισή περίπου έκταση του βουνού, το θυμάρι (Thymus capitatus), η λαδανιά (Cistus creticus), ο κρόκος (Crocus sp), η μολόχα (Malva silvestris), το αλογοθύμαρο (Anthyllis hermaniae), το φθινοπωρινό ρείκι (Erica manipuliflora), ο ασφόδελος (Asphodelus aestivus), το φασκόμηλο (Salvia triloba), το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η χαρουπιά (Ceratonia siliqua), το αγιόκλημα (Lonicera etrusca), η μικρομέρια (Micromeria juliana), η βαλεριάνα (Valeriana dioscoridis), το θρούμπι (Satureja thymbra), είναι μερικά μόνο από τα αρωματικά και μελισσοτροφικά φυτά που αφθονούν στο βουνό. Τα ίδια, μαζί με άλλα είδη χλωρίδας του βουνού, όπως ο απήγανος (Ruta graveolens), η καλέντουλα (Calendula arvensis), το στουρέκι (Globularia alypum), ο σχίνος (Pistacia lentiscus), το στομαχοβότανο (Teucrium polium), έχουν και χρήση στη φαρμακευτική και την αρωματοποιία.

Σας προτείνουμε λοιπόν να [αγοράζετε] «Μέλι Ποικίλο» από τον «Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Δαφνίου», ή επειδή δεν θα το βρείτε, καλύτερα είναι να δημιουργήσετε το δικό σας μελίσσι στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνουμε στους νέους, σε μια εποχή που η οικονομική και κοινωνική κρίση βαθαίνει και η ανεργία των νέων τινάζεται στα ύψη.

Σ’ όλο τον «ανεπτυγμένο» κόσμο, λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την υγιεινή διατροφή, είτε με τις οικογένειές τους, είτε με άλλες ομάδες, καλλιεργούν τη γη, ακόμα και στον αστικό ιστό ή στην περιφέρεια των πόλεων. Έχουμε τέτοια δείγματα μικρογεωργίας στην Ελλάδα, στην Αθήνα ακόμα και στο Χαϊδάρι αν και είναι μικρής κλίμακας. Δείτε ΕΔΩ ένα μικρό ρεπορτάζ για την περιοχή μας, ακριβώς πριν από ένα χρόνο στο blog.

Θα επανέλθουμε με φωτογραφίες του Τάσου Λύτρα με τα μελισσοτροφικά και αρωματικά φυτά του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου.

«Μέλι Ποικίλο – Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δαφνίου»

Ευχαριστούμε τον γραφίστα ΑΙΓΙΑΛΟ για την "ετικέτα" "Μέλι Ποικίλο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: