Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Κινητικότητα για το ΜΠΛΟΚ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου/ Ο Υπουργός Άμυνας κ.Μπεγλίτης έδωσε εντολή για την αξιοποίησή του/ Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει προτάσεις για την ανάδειξή του...


Σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Λουκά Δημακά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: 
"Σε μουσείο της Εθνικής Αντίστασης μετατρέπεται το κτίριο «Μπλοκ 15» του πρώην στρατοπέδου «Καραϊσκάκη» στο Χαϊδάρι, το οποίο κατά την περίοδο της Κατοχής 1941-1944 χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ως χώρος κράτησης και βασανισμού αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Βάσει απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχούς φθοράς, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.
Κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη, αποφασίστηκε η μελλοντική αξιοποίησή του σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου και το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να πάρει την ιστορική θέση που αξίζει μετατρεπόμενο σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aμυνας έχει δώσει κατευθύνσεις προκειμένου η αξιοποίηση αυτή να γίνει μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων (προγραμμάτων του ΕΣΠΑ).... Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.



Διαβάστε ΕΔΩ στο blog Χαϊδάρι SOS αναλυτική παρουσίαση του θέματος και λάβετε υπ΄ όψιν σας τις επισημάνσεις και τα σχόλια που διατυπώνονται. 



Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου όπως παρουσιάζεται  στην ανωτέρω ανάρτηση του blog Χαϊδάρι SOS έχει κάνει αρκετές ενέργειες και εκδηλώσεις για την προβολή του αιτήματος "Το ΜΠΛΟΚ 15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης". Μερικές από τις ενέργειες παρουσιάζονται στο Χαϊδάρι SOS, κάποιες άλλες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ αλλά υπάρχουν και άλλες που έχουν γίνει...

Πρώτα σχόλια:
  1. H εντολή του κ.Μπεγλίτη να "αξιοποιηθεί" το κτήριο του ΜΠΛΟΚ 15 σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου και το Υπουργείο Πολιτισμού είναι μία  ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
  2. Η άποψη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., αλλά και αρκετών άλλων, είναι ότι το ίδιο το κτήριο είναι από μόνο του Μουσείο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για "αξιοποίηση". Δεν χρειάζεται ΚΑΜΙΑ διαρρύθμιση όπως επισημαίνεται στο Xαϊδάρι SOS. 
  3. Η οποιαδήποτε πρόσβαση προς το ΜΠΛΟΚ 15 θα πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω του Δήμου Χαϊδαρίου και όχι από το Δήμο Περιστερίου. ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου και Χαϊδάρι πάνε μαζί.
  4. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου είναι πρόθυμος να συνεργαστεί εθελοντικά σε τεχνικό και ιστορικό επίπεδο για να γίνει το κτήριο του ΜΠΛΟΚ 15 Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, να προβληθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: