Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Yπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος: «Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι στα όρια... το 2012 θα απειληθούν ευθέως οι υποδομές του κοινωνικού κράτους»

Noel Counihan (1932)

"Είναι αργά για δάκρυα Ανδρέα..." Το κοινωνικό κράτος έχει εδώ και καιρό μπει στη διαδικασία κατάρρευσης, όχι όμως με ευθύνη τω πολιτών.
Υγεία - Παιδεία - Πολιτισμός δέχονται  σοβαρά πλήγματα,  και τώρα εξαγγέλλεται, δια στόματος του υπουργού υγείας Ανδρέα Λομβέρδου,  η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους το 2012.
Εμείς γνωρίζουμε, σε τοπικό επίπεδο, αρκετούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά, ψυχολογικά κ.ά. προβλήματα. 
Η κοινωνία οφείλει να ανακαλύψει τρόπους συνεργασίας, αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, κοινωνικής οικονομίας, για να αντιμετωπίσει συνολικά το "τσουνάμι" που έρχεται. Οφείλουμε να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό, όχι με ελεημοσύνη, αλλά με ενεργητικότητα, ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων και με όποιο άλλο τρόπο μας ταιριάζει. 
Και επειδή "φτιάχνουν" την "ιστορία οι παρέες",  ας αναζητήσουμε αυτούς τους τρόπους συνεργασίας πρώτα απ΄ όλα στο φιλικό μας κύκλο, στους ανθρώπους που μας γνωρίζουν και γνωρίζουμε, στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και μας εμπιστεύονται, στους ανθρώπους που μπορεί να μη τους γνωρίζαμε αλλά που η "ανάγκη"  μας φέρνει κοντά. 
Αυτή η παρέα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά μία και μοναδική ανά περιοχή ή δήμο... θα μπορούσαν να είναι πολλές, ανάλογα με την κουλτούρα, τα  ενδιαφέροντα, τους στόχους και τις ανάγκες που έχουν ή που μπορούν να συνδιαμορφώσουν οι συμμετέχοντες.
Και αν τελικά "ανακαλύψουμε" τους τρόπους συνεργασίας, αν δημιουργήσουμε αυτές τις παρέες... ας τις διατηρήσουμε ακόμα και αν το "τσουνάμι" περάσει...
------------------------------

Με κατάρρευση κινδυνεύουν το 2012 βασικές υποδομές του κοινωνικού κράτους


Αθήνα: «Η χώρα είναι στα όρια» σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι το 2012 «δεν υπάρχουν περιθώρια να βρούμε χρήματα από συμμαζέματα και εξορθολογισμό και θα απειληθούν ευθέως οι υποδομές του κοινωνικού κράτους».

«Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι στα όρια. Εάν δεν αξιοποιήσει όλους τους μήνες του 2012, ούτως ώστε να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια της ανάπτυξης, εάν δεν αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία και δεν υπάρξει περίσσευμα από αυτή την αναπτυξιακή εξέλιξη, δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία, για τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που το κράτος παρέχει, ενώ από το τέλος του 2012 απειλούνται και οι βασικές υποδομές του ελληνικού κοινωνικού κράτους» είπε ο υπουργός.

Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης για το 2011 κλείνει καλά» και ανέφερε ότι το 2013 δεν είναι πολύ μακριά. Επίσης μίλησε για την ανάγκη τα κόμματα, ειδικά όσα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, να δώσουν από τώρα έμφαση στους τομέα της Υγείας, ο οποίος, ανέφερε, «δεν αποτελεί ένα απλό δημοσιονομικό μέγεθος».

Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο και τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ως τώρα, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη διαδικασία, ανέφερε ότι στον τομέα της Υγείας «την έχουμε φέρει σε ένα βαθμό εις πέρας» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Ρέππας το παλεύει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr



1 σχόλιο:

hana είπε...

Πόσο συμφωνώ με την τελευταία σου φράση!