Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Υπόμνημα για το σχέδιο νόμου κατέθεσε στη Βουλή η "Πρωτοβουλία συνεννόησης"

[Φωτ. από τη συνάντηση που διοργάνωσε η ΠΡΟΣΥΝΑΤ στην ΑΣΟΕ 10/12/2011 - ΕΔΩ]

Διαβάστε περισσότερα για το Υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΡΟΣΥΝΑΤ στις 23/1/2012 ΕΔΩ.
------
Διαβάστε ΕΔΩ την παρέμβαση του WWF το οποίο επισημαίνει ότι " Από τα 61 άρθρα του νομοσχεδίου, το πλέον προβληματικό είναι το άρθρο 27. Συγκεκριμένα, όπως η οδηγία σαφώς αναφέρει:
«Έως το 2020 η προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών αποβλήτων, όπως τουλάχιστον το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί από τα νοικοκυριά ………. πρέπει να αυξηθεί κατ' τουλάχιστον στο 50% ως προς το συνολικό βάρος.»
Ενώ αυτά λέει η Οδηγία, το άρθρο 27 του νομοσχεδίου «εναρμονίζεται» ως εξής:
«Έως το 2015, ενθαρρύνεται, η χωριστή συλλογή ……» και μετά αναφέρει τους ποσοτικούς στόχους.
Δηλαδή, για το ΥΠΕΚΑ δεν θα είναι υποχρεωτική η χωριστή συλλογή και θα μπορούν τότε οι στόχοι να επιτευχθούν σε μονάδες σύμμεικτης διαχείρισης. Αυτή η «παράλειψη» αλλάζει τελείως το νόημα και το περιεχόμενο όλης της Οδηγίας και αντί να πάμε σαν χώρα υποχρεωτικά για χωριστή συλλογή στην πηγή, του χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού μέχρι το 2015, για άλλη μια φορά απλώς «ενθαρρύνουμε» (δηλαδή μπλοκάρουμε) τη χωριστή συλλογή. Έτσι ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για σύμμεικτη διαχείριση αποβλήτων σε πολύ ακριβότερες μονάδες και εργοστάσια.
Αυτή την παραχάραξη της Οδηγίας 98/2008 δεν πρέπει να την επιτρέψει η Βουλή.
--------------
Σημειώνουμε ότι μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και πως ο σύλλογος έχει προτείνει με έγγραφο στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Χαϊδαρίου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα άλλο πρότυπο για τη διαχείριση. Δυστυχώς η συζήτηση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, γεγονός που μαζί με άλλα θέματα που έχουμε προτείνει και δεν έχουν ληφθεί υπ΄ όψιν από το Δήμο, όπως για το Στρατηγικό Σχεδιασμό  και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011, μας κάνουν να σκεπτόμαστε σοβαρά τη μη συμμετοχή μας στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Χαϊδαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: