Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος: "Η άλλη θάλασσα"/"Μωρή φύση μόνη σου είσαι, μόνος μου είμαι και εγώ"

To σκηνικό της νέας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στη Δραπετσώνα σήμερα το πρωΐ. 
Έφυγε με τον καιρό που τον ενέπνεε. Μια αιωνιότητα σε μια κλωστή.

Η υπόγεια διάβαση που έγινε το δυστύχημα είναι ~300 μέτρα από αυτό το σημείο.

‎50 μέτρα παρακάτω, στα ανατολικά βρίσκεται (ξεχασμένος από τους πάντες) ο τάφος του Θεμιστοκλή. Δεν γνωρίζω αν η επιλογή του χώρου είχε κάποια σχέση μ' αυτό.
(από το Face Book του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.)
------------------
«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας/ Είμαι επισκέπτης/ Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά/ κι έπειτα δεν μου ανήκει/ Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει "δικό μου είναι"/ Εγώ δε...ν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία/ Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε/ Ότι δεν έχω καν όνομα/ Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο/ Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω/ Ξεχάστε με στη θάλασσα/ Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία».
 (ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου γραμμένο το 1982 λίγο πριν από την έναρξη συγγραφής του σεναρίου της ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα»)
(από το Face Book του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.)
--------------
Με το βλέμμα του Οδυσσέα (1995): "Ξέρεις κάτι...H Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σαν λαός, Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα. Και πεθαίνει...  Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα να πεθάνει γρήγορα, γιατί η αγωνία κρατάει πολύ, και κάνει πολύ θόρυβο. Μωρή φύση μόνη σου είσαι, μόνος μου είμαι και εγώ. Πάρε ένα μπισκότο..." Δείτε τη σκηνή με το Θανάση Βέγγο στο χιονισμένο τοπίο ΕΔΩ.
-----------------------
Επισκεφτείτε το Θόδωρο Αγγελόπουλου στο ΗΝ "σπίτι" του ΕΔΩ
---------
ΕΔΩ ο Αιγιαλός έχει ένα εξαιρετικό "μελιγχολικό" αφιέρωμα..
------------
Ρεπορτάζ για το τροχαίο δυστύχημα ΕΔΩ (σ.σ. γιατί άραγε να ήταν ανοικτό το φρεάτιο βάθους τεσσάρων μέτρων;) 
----------
Μικρή αναφορά στο Θόδωρο Αγγελόπουλο που είχε έρθει και στο Χαϊδάρι, σε εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης στο θερινό ΔΗΜΟΤΙΚΟ κινηματογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

1 σχόλιο:

Αιγιαλός είπε...

Σαν κάτι να έσπασε... δεν υπάρχει κόλλα