Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η "γεωργία στις πόλεις" (Urban Agriculture)

[Πέντε βιβλία από τον Καναδά για την "Αστική Γεωργία - ΕΔΩ]

[Ένας μικρός, "μικρούτσικος", αστικός κήπος]

Για την "αστική γεωργία" στο Χαϊδάρι είχαμε κάνει μια μικρή αναφορά στο blog τον Αύγουστο του 2010 (ΕΔΩ). Το θέμα αυτό φαίνεται ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο (αυτάρκεια, υγιεινή διατροφή, ευχαρίστηση, ήπια άθληση  κ.λ.π) όσο και σε πρακτικό (οικονομικές δυσκολίες, κάλυψη καθημερινών αναγκών).  Η εποχή της έντονης οικονομικής, διατροφικής και περιβαλλοντικής κρίσης που ζούμε στις μέρες μας, προβλέπεται ότι θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και γι΄ αυτό το ενδιαφέρον για την "επιστροφή" στη γη, δηλαδή η "αστική γεωργία", αναμένεται ότι  για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες να είναι και μία από τις εναλλακτικές αλλά και αναγκαίες  μορφές επιβίωσης.

Στην Αθήνα λειτουργούν ήδη δύο αυτοδιαχειριζόμενοι αγροί για ιδεολογικούς λόγους και όχι τόσο από ανάγκη, στο Ελληνικό (ΕΔΩ ΕΔΩ) και στο Πάρκο Τρίτση (ΕΔΩ), ενώ τα βουνά της Αττικής "φιλοξενούν" όλο και περισσότερους νέους μελισσοκόμους που με τις κυψέλες τους προσπαθούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους ή ακόμα και να προετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι ή κλείσουν τα καταστήματά τους. 

Στην Αλεξανδρούπολη διαβάζουμε ότι "Κατασκευάζεται  μία μικρή «πιλοτική» πόλη που αντί για κτίρια θα έχει λαχανόκηπους, με βιολογικά προϊόντα, μια πράσινη πόλη, που όμως επάνω της έχει όλη σχεδόν την Τεχνική Νομοθεσία & Γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους! Αυτό φυσικά δεν μας φόβισε και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, μέσα σε έναν κυκεώνα αλλαγών όπως ο Καλλικράτης, με συντονισμένες προσπάθειες, οι Τεχνικοί μου σύμβουλοι και Υπηρεσίες κατάφεραν το ακατόρθωτο και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ετοιμάσουν τα πάντα, ώστε να είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση την ερχόμενη άνοιξη να διαθέσουμε τους 274 λαχανόκηπους προς χρήση."  Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Στη Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου "...50 πολίτες που "καταπάτησαν" πριν από δέκα μήνες ένα τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης δεν το έκαναν από αγγαρεία, αλλά με δική τους πρωτοβουλία. Με κέφι, μεράκι και χαμόγελο φόρεσαν γάντια και καπέλα, πήραν τσάπες και σκαλιστήρια και καθάρισαν μια έκταση 1,7 στρεμμάτων απομακρύνοντας αγριόχορτα, πέτρες και σκουπίδια. Ηταν η αρχή της δημιουργίας του πρώτου εναλλακτικού αστικού συνεταιρικού λαχανόκηπου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.."  Περισσότερα ΕΔΩ.

Το κίνημα Urban Agriculture ή City Farmer αναπτύσσεται προοδευτικά σε όλο τον κόσμο τόσο για ιδεολογικούς όσο και για λόγους ανάγκης και αξίζει να το παρακολουθήσουμε.
Πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες.

Επισκεφτείτε επίσης το ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: