Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Στην απαξίωση το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής 2021. Oι «Επίμονοι κηπουροί», παρ΄ όλα αυτά, επιμένουν και καταθέτουν προτάσεις, σχόλια, διορθώσεις για να προστατευτεί η βιοποικιλότητα των ορεινών όγκων της Αττικής[Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο]


Στην απαξίωση το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής 2021, ωστόσο οι «Επίμονοι κηπουροί» επιμένουν και καταθέτουν προτάσεις, σχόλια, διορθώσεις για να προστατευτεί η βιοποικιλότητα των ορεινών όγκων της Αττικής

του Κώστα Φωτεινάκη
5/3/2012

Όσο και να φαίνεται παράξενο η χώρα μας σχετικά πρόσφατα υιοθέτησε ρυθμίσεις και πολιτικές σχεδιασμού για το αστικό/δομημένο  και φυσικό περιβάλλον. Το πρώτο και ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας θεσμοθετήθηκε το 1985!!!. Από τότε μέχρι σήμερα κατατέθηκαν νέα σχέδια νόμου ΡΣΑ: α) από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά (2009) β) από την πρώην ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη (2011) αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο προχώρησαν. Το δεύτερο είχε ορισμένες θετικές προτάσεις αλλά και μνημονιακές προσαρμογές της τελευταίας στιγμής από τον κ. Παπακωνσταντίνου (αντικαταστάτη της κας Μπιρμπίλη) όπως π.χ. για το Ελληνικό, την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στους ορεινούς όγκους της Αττικής, κ.α.


Δεν κρίνουμε συνολικά το «ΡΣΧ Αθήνας – Αττικής 2021» στο οποίο υπάρχουν θετικές προβλέψεις (π.χ. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) αλλά και ιδιαίτερα αρνητικές (π.χ. την παραδοχή ότι το Θριάσιο και η Μεγαρίδα θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν οχλούσες χρήσεις και ρύπους) αλλά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όσο περνάει ο καιρός και δεν ψηφίζεται τόσο και θα ψηφίζονται άναρχα εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου, δηλαδή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, Περιβαλλοντικές Μελέτες Fast Track και όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα «ας πάει και το παλιάμπελο».

Ιδιαίτερα μας ανησυχούν οι πληροφορίες ότι για το «ΡΣΧ Αθήνας – Αττικής 2021» δεν θα είναι από εδώ και στο εξής ο υπεύθυνος Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) αλλά το ίδιο το Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ)!!!  Σύμφωνα με την πολιτική συγκυρία μπορούμε να προβλέψουμε ότι ούτε και η παρούσα συγκυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετικά του ΡΣΧ, το δήλωσε άλλωστε και ο υφυπουργός κ. Σηφουνάκης .

Ανεξάρτητα όμως από τις καθυστερήσεις, την απαξίωση κ.λπ. οι «Επίμονοι κηπουροί» αν και γνώριζαν τις ανωτέρω πολιτικές συνθήκες κατέθεσαν στις 29 Φεβρουαρίου προτάσεις, σχόλια, έκαναν διορθώσεις και επικαιροποιήσεις των Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τους ορεινούς Όγκους της Αθήνας – Αττικής. Οι «Επίμονοι κηπουροί» Τάσος Λύτρας (Νομικός Περιβάλλοντος και ερασιτέχνης Βοτανικός), Ειρήνη Βαλλιανάτου (δρ. συστηματικός βοτανικός – φυτοκοινωνιολόγος) με τη στήριξη του Γιώργου Κόκκινου (μέλος της Ε.Ο.Ε. και ανταποκριτής της για τη Λίμνη Κουμουνδούρου) και του Κώστα Φωτεινάκη (Ερευνητή των ιστορικών ιχνών του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου και μέλους του Δ.Σ. των Φίλων της Φύσης) κατέθεσαν τέσσερα Υπομνήματα για τους Ορεινούς Όγκους της Αθήνας - Αττικής.

1.       Προτάσεις για βελτιώσεις του άρθρου 12 του Σχεδίου Νόμου για ΡΣΑ 2021 και του παραρτήματος (Π.4) αυτού (ΕΔΩ)

2.       ΣΜΠΕ του Σχεδίου Νόμου ΡΣΑ (2021)/ Προτεινόμενες επικαιροποιήσεις δεδομένων – βελτιώσεις (ΕΔΩ)  

3.     ΣΜΠΕ του Σχεδίου Νόμου ΡΣΑ 2021/ Αναφορές στο όρος Αιγάλεω – Ποικίλο – Λίμνη Κουμουνδούρου/ Προτάσεις για βελτίωση – επικαιροποίηση δεδομένων (ΕΔΩ)

4.       Προστασία του Ανώνυμου Σπηλαίου Σχιστού όρους Αιγάλεω & μη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον περιβάλλοντα χώρο του. (ΕΔΩ)

 Ακόμα και αν δεν ληφθούν υπ΄ όψιν τα τέσσερα Υπομνήματα από τους αρμοδίους, ακόμα και αν δεν προχωρήσει το νέο Ρυθμιστικό, αυτά καθ΄ αυτά τα Υπομνήματα αποτελούν ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την αξιοποίηση των πληροφοριών, των σχολίων και των προτάσεων για την περαιτέρω θωράκιση και προστασία των Ορεινών Όγκων της Αθήνας – Αττικής.

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου/ Μέλος του Δ.Σ. των Φίλων της ΦύσηςΔεν υπάρχουν σχόλια: