Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης



21 Μαρτίου ΣΗΜΕΡΑ,  Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης…

Ας θυμηθούμε πως καθιερώθηκε αυτή η ημέρα : Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της, τήν 21η Μαρτίου· ημέρα της εαρινής ισημερίας-αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου τής Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»,  αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου  από το 2008, διοργανώνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:

To 2008 εκδώσαμε φυλλάδιο με τίτλο «ΝΑΙ στην Ποίηση – ΟΧΙ στην Εκποίηση»
Το 2009 εκδώσαμε Ανθολόγιο ποίησης με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τους ποιητές της πόλης μας». Στο ανθολόγιο παρουσιάσαμε δείγματα από το έργο 25 συμπολιτών μας και παράλληλα διοργανώσαμε ποιητική – μουσική εκδήλωση  στο Παλατάκι.
Το 2010 επανεκδώσαμε ηλεκτρονικά το Ανθολόγιο της προηγούμενης χρονιάς, προσθέτοντας πέντε ποιητές. Σύνολο αυτή τη φορά 27 Χαϊδαριώτες ποιητές.
Το 2011 παρουσιάσαμε στο Παλατάκι τριάντα έξι ποιήματα σε έξι θεματικούς κύκλους. Πιάνο: Δήμητρα Ψαρρού, Τραγούδι: Τζίνα Σούλη.

Φέτος, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ξεκινάει στην Αθήνα το μεσημέρι στις 12, με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Εκδότες περιοδικών, συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, αναγνώστες κ.ά,  συναντήθηκαν και συνοδοιπόρησαν  την οδό Σταδίου διαμαρτυρόμενοι. Από την ανακοίνωση των διοργανωτών διαβάζουμε:
«Επειδή, έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε αν η ποίηση μπορεί να γιορτάζει τη μέρα της, ακίνδυνα και αθώα, όταν γύρω μας καταρρέουν το δίκαιο, η πνευματική μας υπόσταση, η χώρα μας η ίδια…,  Θελήσαμε να συναντήσουμε εμείς την ποίηση και την άνοιξη, στους δρόμους της Αθήνας, να αναζητήσουμε στην αμηχανία, στον θυμό και στην απόγνωση, που έχουν πια τα βλέμματα των συμπολιτών μας, την ελπίδα της Αντίστασης…»

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: