Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κώστας Φωτεινάκης: Οικολογικές διαδρομές στη φύση και στις πόλεις (προδημοσίευση)


Οικολογικές διαδρομές στη φύση και στις πόλεις

του Κώστα Φωτεινάκη

Τον απεκάλεσαν «εθισμένο με την πτώχευση», για τον κ.Παπακωνσταντίνου ο λόγος, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής. Όσο  εύστοχος όμως και ευρηματικός μπορεί να είναι ο χαρακτηρισμός  αυτός,  δεν περιορίζεται μόνο στον κ.Παπακωνσταντίνου αλλά αφορά ολόκληρο το μνημονιακό μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΣ και άλλες «επιχειρηματικές δυνάμεις») αλλά και αρκετούς «αυτοδιοικητικούς», δημάρχους και περιφερειάρχες. Στο σημείωμα αυτό θα επιχειρήσω να παρουσιάσω, χωρίς να είμαι «ληξίαρχος» της οικολογίας, ορισμένα θέματα που «προωθούνται» από αυτό το «μπλοκ» εξουσίας αλλά και τις κινηματικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε αυτή την πολιτική.


Η καταστροφική «επένδυση» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Διαβάζουμε από το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων:  «…Η νέα προτεινόμενη δραστηριότητα στις  θέσεις «Σκουριές» και «Μαδέμ  Λάκκος» είναι τεράστιας κλίμακας η οποία ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ίσως της χώρας μας. Αποτελεί πισωγύρισμα στη μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής αφού από υπόγεια γίνεται επιφανειακή.
Η δραστηριότητα στις «Σκουριές» πρόκειται να αναπτυχθεί  μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός –οξιάς-καστανιάς. Για την ανάπτυξή της θα αποψιλωθούν 3500 στρέμματα δάσους και ρέματα, που σήμερα είναι καλυμμένα με αιωνόβια δέντρα, θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολλές και ποικίλες. Θα επιμείνουμε όμως στις μόνιμες και μη αντιστρεπτές…» Αντίθετοι στην επιφανειακή μεταλλευτική δραστηριότητα είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες που χρόνια τώρα αγωνίζονται να σώσουν τον τόπο τους γιατί θεωρούν ότι «Ο ΧΡΥΣΟΣ της Χαλκιδικής είναι οι άνθρωποί της, οι θάλασσες , τα τοπία , τα δάση, τα νερά της… Δεν χρειάζεται ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ … Για να μη γίνει η περιοχή η ΤΟΞΙΚΗ ΧΑΒΟΥΖΑ των Βαλκανίων!».
Βεβαίως υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, ο κ.Παπακωνσταντίνου, η κα Καραβασίλη (οι δηλώσεις της για «οικολογούντες» και «περιφερόμενους» θα μείνουν στην ιστορία), ο γνωστός κ.Πάχτας (δήμαρχος της περιοχής) και τα εργολαβικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την ανεργία στην περιοχή και που έχουν την ηθική ευθύνη για τα έκτροπα που παρατηρήθηκαν στις 20 Μαρτίου, όταν  μεταφέρθηκαν εργαζόμενοι στην εταιρεία Ελληνικός  Χρυσός για να διαλύσουν το φυλάκιο και να διαλύσουν τους τριάντα πολίτες που «φύλαγαν Θερμοπύλες».
Στον αγώνα αυτό,  ενάντια α) στην καταστροφική «επένδυση» β) στη διαπλοκή γ) στη διάσπαση και στην αντιπαράθεση των τοπικών κοινωνιών οφείλουμε να δηλώσουμε παρόντες. 
(Περισσότερα ΕΔΩ ΕΔΩ)

Διαχείριση των Απορριμμάτων. Υπάρχει ένας αντιπεριβαλλοντικός, αντιοικονομικός και αντικοινωνικός  συγκεντρωτικός σχεδιασμός   για   διαχείρισης των απορριμμάτων στον οποίο επιμένουν ΥΠΕΚΑ, Τοπικές Περιφεριακές Αυτοδιοικήσεις (ανά την Ελλάδα) που συναντάει σοβαρές αντιστάσεις όχι με τοπικιστικά αλλά με επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά κριτήρια.
Η πολιτεία δεν αρνείται από πείσμα και ξεροκεφαλιά  « να υποστηρίξει ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης, μείωσης των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης» αρνείται γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα  των μεγαλοεργολάβων που στις περιπτώσεις είναι οι ίδιοι (Χρυσός, Απορρίμματα, ΑΠΕ, Οδικά Δίκτυα, Κατασκευές κ.λπ).
Η πρόταση της «Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» που βασίζεται στις  αρχές της εγγύτητας, των μικρών και ελεγχόμενων μονάδων, του κοινωνικού ελέγχου κ.λ.π.  αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια ρεαλιστική, περιβαλλοντικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη  βάση για συζήτηση, γιατί εκτός των άλλων, είναι οικονομικότερη και απορρίπτει κατηγορηματικά την καύση.  Η πρόταση   συνοπτικά περιγράφεται ως «Αποκεντρωμένη Ολοκληρωμένη Διαχείριση» προβλέπει τρία επίπεδα διαχείρισης: 1ο επίπεδο (Κατοικία,  Γειτονιά, Επιχείρηση, Υπηρεσίες, Δήμος με στόχο διαλογή στη πηγή, ανάκτηση, ανακύκλωση), 2ο Επίπεδο (Δήμος, Ομάδα γειτονικών), 3ο επίπεδο (Περιφέρεια η ευρύτερη γεωγραφική ενότητα με στόχο ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αξιοποιηθεί στο 1ο και στο 2ο επίπεδο να πάει σε ΧΥΤΥ). Περισσότερα ΕΔΩ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ (επί του πιεστηρίου):  «…Σε αρένα μετατράπηκε το περιφερειακό συμβούλιο μετά την πρόταση Τατούλη να ψηφιστεί η ΜΠΕ για την μονάδα βιοαερίου στην Μαντινεία. Οι κάτοικοι οργισμένοι και παρά το γεγονός ότι θα περιλαμβάνονταν και οι δικές τους τροποποιήσεις άρχισαν να σπάνε τραπέζια και να πετούν καρέκλες εναντίον συμβούλων…» ΠΗΓΗ parakato.gr


Οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου βεβηλώνουν τους ορεινούς  όγκους και το τοπίο  ακόμα και σε περιοχές NATURAΣε όλη την Ελλάδα γίνεται γενικός ξεσηκωμός ενάντια στις ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου. Μόνο την Κυριακή 8/4/2012 είχαν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις φορέων και κινημάτων: α) Στο Γύθειο με θέματα  « ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: μύθοι και πραγματικότητες  - Σχέδιο ΗΛΙΟΣ» β)Στο Πάνορμο Κρήτης με θέματα «2η Παγκρήτια συνάντηση κατά των βΑΠΕ – επενδύσεις φαστ τρακ, ενεργειακό κ.λπ». Ανάλογες αντιστάσεις υπάρχουν για τα Γεράνεια, την Οίτη, τη Σκύρο, την Ικαρία (ΕΔΩ), τη Χίο, τη Λήμνο, τα  Τσουμέρκα (για τα υδροηλεκτρικά έργα)  και αλλού. Περισσότερα ΕΔΩ.
Και σε αυτή την περίπτωση των ΑΠΕ, και γενικότερα της ενέργειας, οι κυβερνώντες επικαλούνται μεγάλα επενδυτικά αναπτυξιακά προγράμματα, όπως ο HELIOS, το οποίο ο κ.Νίκος Δαναλάτος (καθηγητής Γεωργίας του Π.Θ) το ονομάζει, σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο/ παρέμβαση,  «Ο ήλιος του προτεκτοράτου» .
…και οι διαδρομές στη φύση και στις πόλεις συνεχίζονται σε τίτλους : «νέο Ρυθμιστικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό», «Υποβάθμιση των ακτών, με το νέο νόμο για τις υδατοκαλλιέργειες», «Την απειλή τσιμεντοποίησης μεγάλων ελεύθερων χώρων στις πόλεις (π.χ. Ελληνικό)», «Την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία (τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.λπ)», «Την μη προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής 2021» (παρ΄ όλες τις αδυναμίες του), «Την απαξίωση των Μέσων Σταθερής τροχιάς (τρένο, τραμ) και τις μεγάλες καθυστερήσεις λειτουργίας των επτά έτοιμων σταθμών ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα λόγω διαπλοκής με τη SIEMENS», «Την υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και γενικότερα με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Στο δια ταύτα τώρα. Όσοι ασχολούμαστε με το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον (ζητήματα πόλεων και πολιτισμός) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσοι κυβέρνησαν το τόπο και όσοι υπηρετούν πιστά τις μνημονιακές πολιτικές δεν πρόκειται να αλλάξουν πορεία. Θα πρέπει να συνδέσουμε τους επιμέρους τοπικούς αγώνες που αναπτύσσονται, με την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να προβάλλουμε άλλες αξίες από τις κυρίαρχες του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη φύση και στον άνθρωπο, της δημιουργίας και της γνώσης.
Κώστας Φωτεινάκης
nfgr2007@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: