Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οι πολυεθνικές εταιρίες Zara, Adidas, Nike, Calvin Klein, Armani, Walmart και Carrefour συνεργάζονται με μεγάλους ρυπαντές στην Κίνα/ Αποκλειστικό

[Φωτογραφία από το Γαλλικό ιστολόγιο ΕΔΩ]

Συνεχίζουμε με άρθρα από τον ξένο τύπο που έχουν σχέση με την οικολογία, την οικονομία, την ανάπτυξη κ.λπ. Αν κάποιοι θέλουν μια τέτοια "ανάπτυξη"  για την Ελλάδα, συγνώμη "δεν θα πάρουμε".
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα CHINADAILY (ΕΔΩ) και μεταφράστηκε από την Αλεξάνδρα Θεοφίλη για τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και τους "Φίλους της Φύσης".


Οι Μ.Κ.Ο. της Κίνας  υποστηρίζουν ότι επώνυμες εταιρείες συνεργάζονται με ρυπαντές

ΠΕΚΙΝΟ – Κινέζοι περιβαλλοντολόγοι ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει κινέζικες και πολυεθνικές εταιρίες ένδυσης και εμπόρους λιανικής ότι συνεργάζονται με προμηθευτές, οι οποίοι παράνομα εναποθέτουν υδάτινα απόβλητα στην Κίνα.
Οι πολυεθνικές εταιρίες Zara, Adidas, Nike, Calvin Klein, Armani, Walmart και Carrefour και  οι κινέζικες  361 Degrees, Anta και Youngor Group, βρίσκονται μεταξύ αυτών εταιριών, σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο εκδόθηκε από πέντε κινέζικους μη κυβερνητικούς οργανικούς, συμπεριλαμβανομένων των Φίλων της Φύσης και του Ινστιτούτου Δημόσιων και Περιβαλλοντολογικών Υποθέσεων.
Σαράντα έξι από τις σαράντα οκτώ εταιρείες ένδυσης και τους εμπόρους λιανικής που ελέγχθηκαν, ανακαλύφθηκε ότι έχουν αγοράσει προϊόντα από κινέζικες βιοτεχνίες υφασμάτων που έχουν ιστορικό παράνομης εναπόθεσης   υδάτινων αποβλήτων, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό.
Σύμφωνα με την σχετική αναφορά έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6.000 περιβαλλοντολογικές παραβάσεις από τις κινέζικες βιοτεχνίες υφασμάτων στον «Κινέζικο Χάρτη Ρύπανσης Υδάτων», μία βάση δεδομένων που ξεκίνησε το Ινστιτούτο Δημόσιων και Περιβαλλοντολογικών Υποθέσεων το 2006, η οποία αποτελεί μια προσπάθεια να περιοριστεί επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτινων πόρων της Κίνας.
Οι περιβαλλοντολογικές παραβάσεις περιλαμβάνουν κρυφές σωληνώσεις απομάκρυνσης υδάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αποχετευτικό δίκτυο το οποίο δεν λειτουργεί σωστά και εναπόθεση αποχετευτικών λυμάτων που δεν έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία – ενέργειες που παραβιάζουν τους κινέζικους περιβαλλοντολογικούς νόμους και πλήττουν του υδάτινους πόρους της χώρας.

Σύμφωνα με την αναφορά έχουν αποσταλεί επιστολές στις εταιρίες προκειμένου να ελέγξουν τους προμηθευτές τους και να κάνουν πιο «πράσινες» αγορές, ως μέτρο πίεσης προς τις παρανομούσες βιοτεχνίες προκειμένου  να συμμορφωθούν. Ωστόσο μόνο 16 εταιρίες απάντησαν.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιων και Περιβαλλοντολογικών Υποθέσεων, παροτρύνε της εταιρίες που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ανάληψη δράσης, λέγοντας ότι συνεχείς προσπάθειες θα γίνουν για να αξιολογηθούν αυτές οι βιοτεχνίες.
Η αναφορά πρότεινε επίσης οι εταιρίες ένδυσης και οι έμποροι λιανικής να ελέγχουν τους προμηθευτές τους μέσω των ανοικτών βάσεων δεδομένων που υπάρχουν, προκειμένου να συμβάλλουν στην μείωση της ρύπανσης από τους προμηθευτές τους.
Ο έλεγχος της ρύπανσης που προέρχεται από την εγχώρια βιομηχανία βαφής υφασμάτων έχει αποδειχτεί δύσκολος, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 80% της ρύπανσης του κλάδου, είναι κυρίως μικρομεσαίες.
Στοιχεία από μία έρευνα αναφορικά με το περιβάλλον της Κίνας, που δόθηκε στην δημοσιότητα από μία αρχή προστασίας του περιβάλλοντος έδειξε ότι η βιομηχανία υφασμάτων  ήταν υπεύθυνη για την εναπόθεση 2,46 δισεκατομμυρίων τόνων απόβλητων υδάτων και κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ 39 βιομηχανιών.
ΠΗΓΗ CHINADAILY 

Δεν υπάρχουν σχόλια: