Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.: "Η λειτουργία των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου είναι υποχρέωση του Δήμου Χαϊδαρίου και δικαίωμα των πολιτών"



Η λειτουργία των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου είναι υποχρέωση του Δήμου Χαϊδαρίου και δικαίωμα των πολιτών

Α) Ο Πολιτισμός είναι Δικαίωμα του Ανθρώπου και Υποχρέωση του Κράτους.
Επειδή δεν δίνουμε όλοι το ίδιο περιεχόμενο στον όρο  «πολιτισμός» από την αρχή δηλώνουμε ότι υιοθετούμε τον ορισμό  της UNESCO, όπως υιοθετήθηκε παγκοσμίως στην 43η Διεθνή Συνδιάσκεψη της UNESCO για την Παιδεία και τον Πολιτισμό στις 14 Σεπτεμβρίου 1992 στη Γενεύη:
«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ CULTURE είναι ολόκληρο το πλέγμα των πνευματικών, υλικών, διανοητικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών που διακρίνουν μια κοινωνία ή μια κοινωνική ομάδα και αποτελούν τα στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητάς της. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τρόποι ζωής, παραδόσεις, αντιλήψεις, τέχνες και γράμματα, και ότι στο σύστημα των ηθικών αξιών τους εντάσσονται τα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου…»

Ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα «θεμελιώδες Δικαίωμα του Ανθρώπου» είναι και μία «υποχρέωση του Κράτους»,  σύμφωνα με το  Άρθρο 24 του  Ελληνικού Συντάγματος, που οφείλουμε να διεκδικήσουμε.

Β) Η λειτουργία των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου είναι υποχρέωση του Δήμου Χαϊδαρίου και δικαίωμα των πολιτών
Με δεδομένο την ανωτέρω (Α) θέση μας για τον Πολιτισμό,  η άποψη του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είναι ότι τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου πρέπει να λειτουργήσουν με ευθύνη του Δήμου.  Ο Δήμος είχε την υποχρέωση να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την ανανέωση των συμβάσεων των δασκάλων, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, και στο διάστημα αυτό να αναζητήσει τρόπο λειτουργίας των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου. Με ενδιαφέρον αναμένουμε να μας ενημερώσει ο Δήμος Χαϊδαρίου για τις ενέργειες που έχει κάνει έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου με δική του ευθύνη. Ρωτάμε συγκεκριμένα:
-          Έχει υποβάλει ο Δήμος Χαϊδαρίου προς την Περιφέρεια αίτημα για την ανανέωση των συμβάσεων με τους δασκάλους του Πνευματικού Κέντρου; Πότε και πώς
-          Έχει το δικαίωμα ο Δήμος Χαϊδαρίου να λειτουργήσει τα τμήματα αξιοποιώντας τις υπάρχουσες συμβάσεις των δασκάλων μέχρι το Δεκέμβριο του 2012; Αν έχει αυτό το δικαίωμα να το ασκήσει τώρα (εμείς πιστεύουμε πως  το έχει).

Γ) Οι θέσεις μας για τις MKO ή άλλης μορφής επιχειρήσεις, στους τομείς ευθύνης του κράτους
Περιβάλλον και Πολιτισμός είναι και αυτά θύματα της ασκούμενης και αδιέξοδης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.  Υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες από την κυβερνητική πολιτική, όμως υπάρχουν και επιλογές από πολλούς δήμους να εκμεταλλευτούν το «πολιτικό» κλίμα για να απεμπλακούν από τις υποχρεώσεις τους. Έτσι λοιπόν το Κράτος (Κυβέρνηση  και αρκετοί Δήμοι) βρίσκουν πιο εύκολη λύση να «απαλλαγούν» από την υποχρέωση που έχουν να παρέχουν δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, ποιότητα ζωής και πολιτισμό.
Η εύκολη λύση είναι Κράτος και Δήμοι να κάνουν προγραμματικές συμφωνίες με ΜΚΟ, οι περισσότερες εκ των οποίων λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για να υποκαταστήσουν το κράτος.
Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ύπαρξη και τη λειτουργία του Κοινωνικού κράτους. Γιατί πληρώνουμε κρατικούς και δημοτικούς φόρους;

Δ) Οι Θέσεις μας για τη λειτουργία τμημάτων του  Πνευματικού Κέντρου από ΜΚΟ ή άλλης μορφής επιχείρηση
Οι θέσεις μας συγκεκριμένα είναι οι εξής:
1.       Να λειτουργήσουν τα τμήματα με βάση τις υπάρχουσες συμβάσεις των δασκάλων μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012.
2.       Να υπάρξει πολιτική στήριξης λειτουργίας των τμημάτων του Π.Κ. και όχι απαξίωσης. Ένα πρώτο μέτρο θα ήταν η ύπαρξη γραμματείας στα ΝΕΛΕ.
3.       Ο Δήμος να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για την ανανέωση των συμβάσεων των δασκάλων για το 2013.
4.       Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι μαθητές (μεγάλοι και μικροί) και οι δάσκαλοι θα πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα και γραπτώς από το  Δήμο για την πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια. Οι Δημοτικές Παρατάξεις οφείλουν να τοποθετηθούν στο θέμα.
5.       Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθούν α) Όσοι συμμετέχουν στα τμήματα β) οι δάσκαλοι γ) το σωματείο των εργαζομένων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε ότι για το ίδιο θέμα ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είχε πάρει υπεύθυνη θέση πριν από δύο χρόνια, με ανακοίνωση που είχε εκδώσει με ημερομηνία 5-10-2010 (ΕΔΩ)

Δ) ΕΠΙΛΟΓΟΣ – Ο Πολιτισμός είναι είδος πρώτης ανάγκης:
Για εμάς ο Πολιτισμός που περιγράψαμε ανωτέρω (Α) είναι είδος πρώτης ανάγκης. Πολλά από τα προβλήματα που βιώνουμε ως πολίτες σήμερα, οφείλονται στο γεγονός, ότι η πολιτεία έχει απαξιώσει τις πολιτισμικές αξίες, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι οικονομικοί δείκτες, ένας «πλουτισμός» χωρίς κανόνες, η προβολή του Life Style ως τρόπος ζωής, τα καταναλωτικά πρότυπα.
Για εμάς ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είναι προϋποθέσεις για την ανατροπή του ωχαδερφισμού, της μιζέριας και του κατεστημένου.
  •  Διεκδικούμε τα πανανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.
  • Διεκδικούμε, προτείνουμε, εφαρμόζουμε νέους οριζόντιους τρόπους κοινής δράσης των πολιτών.


Χαϊδάρι 18/9/2012

1 σχόλιο:

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΕΡΙΝΗ είπε...

NAI AΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ,ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΣΧΕΘΕΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,ΣΕ ΜΚΟ,ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΣΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ.ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ-ΕΡΕΙΣΜΑ,ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΔΡΑ"...ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ,ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ.ΝΟΜΙΖΩ,ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ,ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ,Κοιν.Σεπ...