Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

[Από την ανοιχτή συνέλευση 18/9/2012 στη Στέγη Πολιτισμού (πρώην ΝΕΛΕ)]



«Πρωτοβουλία για τη διάσωση των δομών
του Πνευματικού Κέντρου Χαϊδαρίου»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
προς το Δήμο Χαϊδαρίου, τις Δημοτικές παρατάξεις
 και τους κατοίκους του Χαϊδαρίου

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012, βρεθήκαμε μαθητές-γονείς, δάσκαλοι, εργαζόμενοι του Πνευματικού Κέντρου καθώς και πολίτες του Χαϊδαρίου, σε ανοιχτή συνέλευση στη Στέγη Πολιτισμού (πρώην ΝΕΛΕ) στο Χαϊδάρι, αναλαμβάνοντας «Πρωτοβουλία για τη διάσωση των δομών του Πνευματικού Κέντρου Χαϊδαρίου».
Όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας, διεκδικούμε τον Πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο, την 10/09/12, ομάδα μαθητών και δασκάλων είχαμε θέσει ερώτημα για  τις θέσεις και τις διαθέσεις της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου. Εκεί φάνηκε καθαρά πως, παρά το ότι είχαν ξεκινήσει οι εγγραφές, δεν είχε απασχολήσει;;;  κανέναν το θέμα, στην κατεύθυνση να λειτουργήσει το Π.Κ. με ευθύνη της Δημοτικής αρχής. Δεν πήραμε καμία απάντηση για το αν και πότε θα λειτουργήσει ή για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος, προκειμένου να λειτουργήσει.

Η Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα 19/09/12 δεν έχει κάνει καμία επίσημη ενημέρωση (όπως όφειλε), πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική της θέση σχεδιάζεται «κάτω από το τραπέζι», μακριά από τα επίσημα όργανα (Δημοτικό Συμβούλιο) και χωρίς την ενημέρωση, τουλάχιστον, των άμεσα ενδιαφερόμενων, πρώτα απ' όλα των δασκάλων, αλλά και των μελών- μαθητών (που αριθμούν τους 2000, σύμφωνα με το επίσημο site του Δήμου).

Με βάση όσα κυκλοφορούν (επώνυμα), τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το Πνευματικό Κέντρο, η Διοίκηση έχει προαποφασίσει να παραχωρήσει τη λειτουργία του σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο εύκολος δρόμος για να αποτινάξει από πάνω της το «βαρίδι» του Πολιτισμού, να αποποιηθεί των ευθυνών της και να βάλει το λιθαράκι της στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά, βέβαια, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου (δεν έχει συζητηθεί επίσημα το θέμα) και των Πολιτών.


Η 1η Ανοιχτή Συνέλευση:
  • αποφάσισε 2η Ανοιχτή Συνέλευση για το θέμα, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 6:30 μ.μ.
  • ενημερώθηκε και στηρίζει την απόφαση του Δ.Σ του Σωματείου των εργαζομένων, που αναφέρει ότι: «…θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δυναμικές δράσεις, ώστε να αποτραπεί η λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών δομών του Δήμου από ιδιώτες και ζητά να παραμείνει η λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών δομών στην απόλυτη ευθύνη του Δήμου…»
  • συνέστησε 5μελή επιτροπή, η οποία θα κοινοποιήσει τις κατωτέρω αποφάσεις και αιτήματα της συνέλευσης, προς το Δήμο Χαϊδαρίου, τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Πολίτες του Χαϊδαρίου:
1.    Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος Χαϊδαρίου, προκειμένου να λειτουργήσει το Πνευματικό Κέντρο και ποιο το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών;
2.    Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς την Περιφέρεια, ώστε να ανανεωθούν (αφού υπάρχει δυνατότητα) μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, οι ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με τους δασκάλους; Αν έχουν γίνει ποια είναι η εξέλιξη; Αν όχι, για ποιο λόγο υπήρξε καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην ανοίγει το Πνευματικό Κέντρο;
3.    Να λειτουργήσουν άμεσα τα τμήματα του Πνευματικού με την ανανέωση των υπαρχουσών συμβάσεων των δασκάλων, μέχρι το Δεκέμβριο 2012.
4.    Να υπογραφούν νέες συμβάσεις με τους δασκάλους για το 2013 και να εξασφαλιστεί η άμεση και συνεχής λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα.
5.    Να ενημερωθούν οι Δημοτικές Παρατάξεις, να πάρουν θέση και να συγκαλέσουν Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου.
6.    Να γίνει επίσημη, έγγραφη ενημέρωση των μελών- μαθητών και των πολιτών για την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή σχετικά με τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου και τον Πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό.

Η μη υιοθέτηση των ανωτέρω ρεαλιστικών προτάσεων, που σας υποβάλουμε, και η ενδεχόμενη κωλυσιεργία ή απεμπόληση της υποχρέωσης που έχετε ως δημοτική αρχή, να λειτουργήσετε το Πνευματικό Κέντρο με δική σας ευθύνη, θα μας κάνει να υποθέσουμε ότι η «πολιτική» σας είναι μεθοδευμένη για να παραδώσετε το Πνευματικό Κέντρο σε ιδιώτες.

Το Πνευματικό Κέντρο μπορεί να  λειτουργήσει με τις συνδρομές των μελών-μαθητών του.  

Ως πολίτες του Χαϊδαρίου, θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα του Πολιτισμού, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, που ουσιαστικά είναι η κορυφή του παγόβουνου για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
19/9/12


----------------
Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για το θέμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: