Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο φίλος, ο σύντροφος, ο Πανεπιστημιακός, ο αγωνιστής, ο αντικαπιταλιστής Οικολόγος, ο αυτοδιοικητικός Ευθύμης Παπαδημητρίου


[Ο Ευθύμης στη φωτογραφία δεξιά με τα γυαλιά και τα χαρτιά στο χέρι]



Όταν είχα γνωρίσει τον Ευθύμη Παπαδημητρίου τον ρώτησα  "Τι δουλειά κάνεις",  μου απάντησε "Είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων". 
- "Τι διδάσκεις", συνέχισα....
- "Φιλοσοφία της Φύσης"  απάντησε... [ΕΔΩ]
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, αναρωτήθηκα τη σχέση της φύσης με τη φιλοσοφία... μετά από χρόνια κατάλαβα. Νομίζω ότι ήταν την περίοδο της έκδοσης του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.
Ο Ευθύμης ήταν πρόθυμος να συμμετέχει σε εκδηλώσεις, να προλογίζει και να παρουσιάζει βιβλία....
Το 2007 είχε παρουσιάσει το βιβλίο μου στο Χαϊδάρι, το 2008 συμμετείχε στη δενδοφύτευση  και στους αγώνες για τη διάσωση τους Ελαιώνα (ΕΔΩ) και σε ημερίδα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου για την κλιματική αλλαγή (ΕΔΩ), το 2010 ήταν ομιλητής στην εκδήλωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για την κλιματική αλλαγή (ΕΔΩ), το 2011 είχε προσυπογράψει την έκκληση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προς τον Πρωθυπουργό για να συντηρηθεί η Μονή Δαφνίου (ΕΔΩ).
Τελευταία φορά παρουσιάσαμε μαζί στις 22 Φεβρουαρίου 2012 (ΕΔΩ) το Βιβλίο του Γεράσιμου Σκλαβούνου  "Η “κυριαρχία” του ανθρώπου στη φύση και οι συνέπειές της – Από τον ιδεαλισμό στον υλισμό και την οικολογία (ΕΔΩ).
Ο Ευθύμης αν και ήταν καταβεβλημένος, χτυπημένος από την αρρώστια δεν είχε χάσει το κέφι του, την αγωνιστικότητά του, τη διάθεση να συμμετέχει στα κοινά.
Διαβάστε ΕΔΩ τμήμα του επιστημονικού του έργου.
Θα τον θυμόμαστε για τον χαρακτήρα του, την αγωνιστικότητά του και το πλούσιο έργο του.
Κώστας Φωτεινάκης
---------------------------------
Η Δέσποινα Σπανούδη γράφει για τον Ευθύμη Παπαδημητρίου:

“Έφυγε από κοντά μας ένας μοναδικός άνθρωπος, ιδρυτικό μέλος του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς: διανοητής και ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος και στη συντακτική επιτροπή του Δαίμονα της Οικολογίας και του περιοδικού Οικοτοπία, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου, πέθανε σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ο Ευθύμης Παπαδημητρίου ήταν ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Σπούδασε αρχικά Νομικά και Πολιτικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία και Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του οποίου έγινε διδάκτορας και επιστημονικός συνεργάτης. Πολυδιάστατος και αεικίνητος, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο γερμανικό και ελληνικό αντιπολεμικό κίνημα, στο οικολογικό κίνημα, σε αυτοδιοικητικές κινήσεις, σε επιτροπές και σε ομάδες για τον πολιτισμό και το περιβάλλον μέχρι σήμερα. Αρθρογραφούσε επί χρόνια σε ελληνικά και ξένα έντυπα για θέματα φιλοσοφίας και οικολογίας και είχε εκδώσει βιβλία. Μάχιμος και πάντα παρών στους κοινωνικούς αγώνες, αισιόδοξος και ακτινοβόλος, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου αφήνει πολύτιμη κληρονομιά σε όσους τον γνωρίσαν μια ξεχωριστή στάση ζωής που κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή.”



Δεν υπάρχουν σχόλια: