Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τάσος Παππάς: Don't cry for me Argentina (με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, Τσίπρα - Στουρνάρα)



Don't cry for me Argentina
του Τασου Παππά (Δρ)

«Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή!!!» Επειδή ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα γίνεται ως επί το πλείστον με ατάκες και όχι επιχειρήματα, θα παρουσιάσω μερικά δεδομένα για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Αργεντινής στη διάρκεια των κρίσεων που διένυσαν (Αργεντινή) ή που διανύουν (Ελλάδα).

Η κρίση στην Αργεντινή ξεκίνησε το 1999. Η κυβέρνηση τότε επέλεξε στρατηγική παρόμοια της «εσωτερικής υποτίμησης», πολιτική δηλαδή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία διετία. Η επιλογή αυτή προκάλεσε μεγάλη ύφεση στην οικονομία, αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και πρόκληση κοινωνικών αναταραχών. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μόνο μετά την μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής και την παύση πληρωμών του εξωτερικού χρέους, το 2001.

Τα δεδομένα: 
-          Η Αργεντινή την τριετία της κρίσης απώλεσε το 20% του Α.Ε.Π.
-          Η Ελλάδα την τελευταία τριετία έχει απολέσει περί το 17% του Α.Ε.Π. (κάντε υπομονή για μερικούς μήνες και θα τους περάσουμε και εκεί...)
https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif
-          Η ανεργία στην Αργεντινή από 12,5% το 1998 έφτασε στο 18,4% το 2001.
-          Η ανεργία στην Ελλάδα από 12% περίπου πριν τρία χρόνια έχει φτάσει στο 25%.

Άραγε ποια οικονομία έχει καλύτερη εικόνα την περίοδο της κρίσης?

Και το σημαντικότερο…η Αργεντινή όντως ανέκαμψε μετά την υποτίμηση και την στάση πληρωμών. Η προσαρμογή κράτησε μόνο ένα –δύσκολο- τρίμηνο το 2001.

Ποια είναι η εικόνα της Αργεντινής μετά το 2001:
-          Το Α.Ε.Π. της Αργεντινής αυξήθηκε κατά 94% την περίοδο 2002-2011, επίδοση η οποία είναι η υψηλότερη στο «δυτικό ημισφαίριο» και από τις υψηλότερες στον κόσμο.
-          Το ποσοστό φτώχειας από 50% το 2001 έπεσε στο 14% το 2010.
-          Η ανεργία από 18,4% το 2001 έπεσε στο 8% το 2010.
-          Οι κοινωνικές δαπάνες σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε πραγματικούς όρους.

Ποια θα είναι η αντίστοιχη εικόνα της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια? Φοβάμαι ότι θα λέμε, όλοι τότε, «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή!!!»

Ο κ. Στουρνάρας  έχει ξεχάσει μάλλον τα οικονομικά τα οποία δίδασκε. Το παράδειγμα της Αργεντινής είναι παράδειγμα προς αποφυγή τώρα πια ή παράδειγμα προς μίμηση;

Και το καλύτερο…Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο Τσίπρας θα φύγει από την Ελλάδα με ελικόπτερο. Άλλη μία παγκόσμια αποκλειστικότητα. Θα είναι ο πρώτος ηγέτης αντιπολίτευσης στον κόσμο που θα φύγει με ελικόπτερο, ενώ η εσωτερική τρόικα θα καθίσει να απολαύσει τους καρπούς των έργων της και την αποθέωση από τον λαό. Φαίνεται ότι το έσχατο καταφύγιο της κυβέρνησης είναι ο σουρεαλισμός. 

Βασική πηγή του σύντομου σχολίου μου:
Weisbrot M., Ray R., Montecino J and Kozameh S (2011) “The Argentine Success Story and its Implications” Center for Economic and Policy Research
Τ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: