Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η Μονή Δαφνίου ακόμη αποκαθίσταται... (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)



Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου έχει κάνει σοβαρές και διαχρονικές  παρεμβάσεις για τη συντήρηση, στήριξη, επισκεψιμότητα προβολή της Μονής Δαφνίου. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το Δήμο Χαϊδαρίου. Δεν διεκδικούμε καμία "πρωτοποριακή" θέση στην τοπική κοινωνία αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε την αδιαφορία της, για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Δεν μπορεί δέκα τρία (13) χρόνια μετά το σεισμό του 1999 να παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στη στήριξη, συντήρηση και ανάδειξη της Μονής Δαφνίου, που έχει καταγραφεί ως Μνημείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Για την τοπική ιστορία του Χαϊδαρίου και γενικότερα της περιοχής έχουμε ένα  blog, με τίτλο ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ και αν θέλετε να το επισκεφτείτε και να δείτε περισσότερα για την περιοχή πατήστε ΕΔΩ και ειδικότερα για τη Μονή Δαφνίου ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ.

ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Για να αναδείξουμε το θέμα της Ιεράς Οδού αλλά και τη Μονή Δαφνίου, συνδιοργανώνουμε την 5η ποδηλατοβόλτα σε συνεργασία με την MONUMENTA και το Γιώργο Αμυρά από τον Κεραμεικό στο Δαφνί στις 21 Οκτωβρίου 2012. Περισσότερα ΕΔΩ.
------------
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ για τη Μονή Δαφνίου (29/9/2012):

Παρότι πέρασαν 13 χρόνια από το σεισμό του 1999 που λάβωσε τη Μονή Δαφνίου (11ος αι.), ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενταγμένη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το μνημείο ακόμη αποκαθίσταται... Οχι μόνο λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των εργασιών, αλλά, ουσιαστικά, λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων, η οποία δημιούργησε μεγάλους κινδύνους για το μνημείο.
Ετσι, η προχτεσινή ενημέρωση του υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, για την «εξέλιξη των εργασιών στατικής ενίσχυσης» του μνημείου, αποτελεί μάλλον μέρος της επικοινωνιακής τακτικής ενός υπουργείου που δεν μπορεί πλέον να στηρίξει στοιχειωδώς την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Αλλωστε, η μελέτη εφαρμογής για τη στατική ενίσχυση του μνημείου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μόλις την περασμένη Τρίτη. Και, βέβαια, δεν φταίνε οι μελετητές γι' αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 (11 χρόνια μετά το σεισμό) το ΚΑΣ διαπίστωνε ...ότι η Μονή Δαφνίου κινδύνευε με κατάρρευση. Μάλιστα, η και τότε γγ του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε «κατάπληκτη» που δεν υπήρχε ακόμη μελέτη για την αποκατάσταση του Καθολικού, σημειώνοντας ότι το μνημείο ...«θα πέσει στο τέλος».
Ομως, το κράτος αδιαφορούσε και πριν. Σε συνεδρίαση του ΚΑΣ λίγες μέρες μετά το σεισμό του 1999, μέλη του μιλούσαν για ολιγωρία του ΥΠΠΟ να προστατεύσει το μνημείο, που είχε βλάβες και από το σεισμό του 1981. Το δε ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων) σε συνολική του παρέμβαση (Απρίλης 2004) για τα μνημεία της Αττικής είχε εντάξει τη Μονή Δαφνίου στον άτυπο «κατάλογο» της κρατικής αδιαφορίας...



Δεν υπάρχουν σχόλια: