Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Κρίτων Αρσένης (Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ): "Καταγγέλλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας"Ας σταματήσουμε  επιτέλους τις ονειρώξεις  και τον μεγαλοϊδεατισμό που μας τις δημιούργησαν όσοι είχαν λόγους με το Χρηματιστήριο, τους  Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, τα Πανευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου, τις εξορύξεις χρυσού, τους HELIOS και του ΚΑΤΑΡινούς.  Είναι αρκετές οι ψευδαισθήσεις που έχουν δημιουργηθεί στον Ελληνικό λαό, φτάνουν. Δεν αντέχουμε άλλο εμπόριο ελπίδας... 
Ακόμα και αν υπήρχαν κάποιες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι "Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσες μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δις το χρόνο, και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.", όπως δήλωσε και ο Κρίτων Αρσένης.
---------------------------

Παρέμβαση Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια του ΕΚ στη συζήτηση για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Με νέα παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλει το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης γύρω από τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δηλώνει ότι τα νούμερα των προβλέψεων που αφορούν πιθανά κοιτάσματα είναι όχι μόνο αστήρικτα, αφού δεν στηρίζονται σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, αλλά και παραπλανητικά καθώς αναβάλλουν τη δημόσια συζήτηση από την αντιμετώπιση της ανεργίας και της κρίσης εν αναμονή μιας μελλοντικής γης της επαγγελίας. Επιπλέον, ο Κρίτων Αρσένης επαναλαμβάνει ακόμη μία φορά ότι και οι έρευνες θα πρέπει να γίνονται πάντα με σεβασμό στη νομιμότητα.
Μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης απευθυνόμενος προς τους Έλληνες δημοσιογράφους έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις για τη συζήτηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη χώρα μας:
"Θέλω να καταγγείλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ως απάντηση στα νούμερα της ανεργίας που είναι πραγματικά, διακινούνται αστήρικτες εκτιμήσεις για τα κέρδη από τα πετρέλαια. Εάν γνωρίζαμε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουμε δεν θα κάναμε σεισμικές έρευνες. Και όμως κάποιοι φαίνεται να θέλουν να ξεγελάσουν τους άνεργους συμπολίτες μας και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη προσφέροντας αντί για πραγματικές λύσεις στην ανεργία την ελπίδα ενός μελλοντικού παραδείσου. Ζητώ να σταματήσει αυτή η δημαγωγία, αυτό το εμπόριο ελπίδας εδώ και τώρα.
Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους συμπολίτες μας.
Ότι κάνουμε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη ακριβώς για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε εκεί πετρέλαια ή φυσικό αέριο.
Αν εντοπίσουμε περιοχές όπου υπάρχει αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να κάνουμε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δούμε αν όντως υπάρχει και αν είναι αξιοποιήσιμο.
Ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρίες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα στο δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου θα έρθουν το νωρίτερο μετά από περίπου 7 χρόνια.
Ότι είναι μύθος ότι θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η τιμή του πετρελαίου αποφασίζεται στα διεθνή χρηματιστήρια και ανεβαίνει διαρκώς. Ανεβαίνει το ίδιο για τους πολίτες όλων των ανεπτυγμένων χωρών είτε αυτές παράγουν πετρέλαιο είτε όχι.
Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει ήδη ένα "Ελντοράντο". Αυτό ονομάζεται ελληνικός τουρισμός. Όλη η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται στο πως θα τον διατηρήσουμε και θα τον αναβαθμίσουμε με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσες μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δις το χρόνο, και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα."

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α ρε κουτόφρακοι... Σε εμάς θα τα δώσουνε τα όποια κέρδη; Έχουμε δυό πραγματάκια ανεκτίμητα που μας έχουν απομείνει -τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας- και θα τα χαρίσουμε στα λαμόγια τους επενδυτές για ένα μεροκάμματο της πείνας. Στο τέλος θα μείνουμε χρεωμένοι να κολυμπάμε μέσα στη βρώμα και την μπίχλα. Πέστε μου ρε, οι πλούσιοι οι γερμανοί, οι ψηλομύτες οι ολλανδοί, πόσα θα 'εδιναν για ένα ουζάκι στις καταγάλανες παραλίες μας αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα; Πόσα χρήματα, ποιός πλούτος μπορεί να αγοράσει αυτά τα προνόμια που έχουμε οι φτωχοί και χρεωμένοι έλληνες; Θα τα πουλήσουμε όλα για να κρατήσουμε το χοιρινό προφίλ που έχουμε φτιάξει;

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λές ρε Αρσένης αλλά μάλλον ξέρεις ηδη σε τι Χαχόλους απευθύνεσαι!!!

Ανώνυμος είπε...

γιατι τις παραλιες δε θα τις παρουν;