Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. από φιλόδοξο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα - «Δούρειος Ίππος» στη διάλυση των Κοινωνικών δομών


Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ αλλά και τις προσπάθειες που επιχειρείται από τη Δημοτική αρχή να αποδομήσει τις Κοινωνικές δομές του Δήμου, αρχικά τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, στη συνέχεια το Κολυμβητήριο, τώρα τους Παιδικούς σταθμούς και αργότερα ίσως τη Διαχείριση των απορριμμάτων, τα ΚΑΠΗ κ.λπ. παρουσιάζουμε τις γενικότερες θέσεις μας, μιας και αρκετοί συμπολίτες μας, αλλά και επισκέπτες του blog, μας ζητούν να πάρουμε θέση.
------------------------
ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  από φιλόδοξο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα - «Δούρειος Ίππος» στη διάλυση των Κοινωνικών δομών

Α) Τι είναι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  (περιληπτικά)
Σύμφωνα με το νόμο 4019/2011 (ΦΕΚ Α΄216) Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η Κοιν.Σ.Επ. είναι επιχείρηση, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.
Υπάρχουν τρία είδη ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.:
Α) Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης: Αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, δηλαδή σε κοινωνικές ομάδες πληθυσμού των οποίων η συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή δυσχεραίνεται, είτε εξ' αιτίας κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, είτε εξ' αιτίας σωματικής ή ψυχικής ή νοητικής ή αισθητηριακής αναπηρίας, είτε εξ' αιτίας απρόβλεπτων γεγονότων τα οποία επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής ή και ευρύτερα περιφερειακής οικονομίας.
Β) Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνική φροντίδας: Αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού-προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρία και άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Γ) Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού: Αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Β) ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Δήμος Χαϊδαρίου
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έχουν συσταθεί αρκετές KOIN.Σ.ΕΠ. στην πόλη μας για να αναλάβουν υπηρεσίες του Δήμου Χαϊδαρίου που είτε από ανικανότητα, είτε από επιλογή θέλει να τις ξεφορτωθεί. Η αρχή έγινε με τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου (ο Δήμος δεν είχε κάνει καμία σοβαρή προετοιμασία για να ανανεώσει συμβάσεις και να υποβάλλει ένα αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισης), ακολούθησε το Κολυμβητήριο (ο Δήμος διαχρονικά άφησε το κολυμβητήριο να μαραζώσει, ούτε καν συζήτησε την πρόταση που είχε υποβάλλει η «Πρωτοβουλία Γονέων αθλούμενων και Αθλουμένων, Μελών του ΔΑΟΧ» (3/4/2011) για τη «Μείωση του λειτουργικού κόστους του Κολυμβητηρίου») και συνεχίζεται με την εγκατάλειψη των Παιδικών Σταθμών.
Η εγκατάλειψη των Παιδικών Σταθμών και η «παράδοση» τους σε κάποιες ΚΥΝ.Σ.ΕΠ. δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση των δομών του Πνευματικού Κέντρου», τότε δηλαδή που είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι ΚΥΝ.Σ.ΕΠ είχε υπογραμμίσει με ανακοίνωσή της «Ο Πολιτισμός είναι μόνο η αρχή. Σειρά θα πάρουν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα σκουπίδια… όλες οι κοινωνικές δομές. Οι φόροι μας θα συντηρούν «καρέκλες» και κάθε έννοια κοινωνικού Κράτους θα καταρρεύσει» (14/10/2012).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
1.      Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στο Δήμο Χαϊδαρίου δεν έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη, αλλά έχουν προκύψει α) από την ανικανότητα ή την επιλογή της Δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τις κοινωνικές δομές β) από το «άγχος» των εμπλεκομένων στο Πνευματικό Κέντρο (για να εξασφαλίσουν εργασία) και στο Κολυμβητήριο (για να αθληθούν τα παιδιά τους ή για θεραπευτικούς λόγους) και όχι από τη διάθεση «για παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας».
2.      Το επόμενο βήμα είναι η αδυναμία των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ να διαχειριστούν τις κοινωνικές δομές και το μεθεπόμενο βήμα να ιδιωτικοποιηθούν.
3.      Θέση: Μπορεί να μην είμαστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος Χαϊδαρίου σε ορισμένους τομείς, όπως π.χ. στο κολυμβητήριο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε στην έμμεση ιδιωτικοποίησής τους. Όταν απαιτούμε να παραμείνουν οι Κοινωνικές δομές στο Δήμο, γνωρίζουμε ότι α) η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστεί είτε από ανικανότητα είτε από επιλογή – άρα διεκδικούμε μια άλλη δημοτική αρχή β) το γενικό πολιτικό κλίμα ιδιωτικοποίησης των πάντων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους της τριτοκομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) διευκολύνει τη Δημοτική αρχή να εγκαταλείπει μια προς μία τις κοινωνικές δομές του Δήμου – άρα διεκδικούμε μια άλλη κυβέρνηση.

Γ) Είμαστε υπέρ ή κατά των Συνεταιριστικών μορφών και της Κοινωνικής Οικονομίας?
Είμαστε υπέρ γιατί εμπνεόμαστε από το «Συνεταιρισμό στα Αμπελάκια» (1778 – 1812), τον πρώτο συνεταιρισμό παγκοσμίως και γιατί έτσι κι αλλιώς στην καθημερινή μας ζωής «συνεταιριζόμαστε» για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Είμαστε υπέρ των «Συνεταιρισμών» και των ΚΥΝ.Σ.ΕΠ. εκείνων που δεν υποκαθιστούν τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Κράτους, που παράγουν «προϊόντα» και  «υπηρεσίες» στους τομείς: «πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων».
Είμαστε κατά εκείνων των ΚOIΝ.Σ.ΕΠ. (αλλά και εκείνων των ΜΚΟ) που δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν «φίλους» ή να υποκαταστήσουν τις «κοινωνικές δομές του κράτους», να προσλαμβάνουν εργαζόμενους τύπου ΚΙΠΟΔΑ, να τους «νοικιάζουν» σε Δήμους και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Είμαστε κατά εκείνου του «συνεταιριστικού υποκατάστατου» των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που τις συστήνουν «κατά παραγγελία» και έχουν τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που οι «συνέταιροι» λειτουργούν ως εργοδότες, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται  με ποσοστά ή με άλλους δυσμενείς όρους.
Είμαστε υπέρ των συνεταιριστικών μορφών που εξασφαλίζουν Α) τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων ή κατά το δυνατόν περισσότερων Β) τη δημιουργία τους από τους εργαζόμενους με όρους συμμετοχικούς και συνεργατικούς και Γ) την αυτοδιαχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: