Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

27 Ιανουαρίου: Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

[Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ΜΠΛΟΚ15 - Να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης]

Με αφορμή τη "Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου επαναφέρει την πρόταση το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Διαβάστε κατωτέρω την πρόταση που είχαμε καταθέσει πριν τρία χρόνια. Θα την επαναφέρουμε σύντομα με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες δράσεις.
Η "Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Στην Ελλάδα τα μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης "Χαϊδαρίου" και "Παύλου Μελά" (Θεσσαλονίκη)  φαίνεται ότι δεν αποτελούν για τους κυβερνώντες  μέρος της ιστορίας της χώρας μας.
Διαβάστε και ΕΔΩ.
----------------------------

ΤΟ ΜΠΛΟΚ15 ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ,  
που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1987 (ΦΕΚ 329/Β/24.6.1987)
ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ  ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ - Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ο ελληνικός λαός στενάζει κάτω από τη ναζιστική μπότα. Ο στρατώνας στο Χαϊδάρι, στη θέση «Καραϊσκάκη», μετατρέπεται από τους Γερμανούς κατακτητές σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και βασανισμού. Τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις είχαν σαν σκοπό να λειτουργήσουν ως προπαγάνδα τρόμου στην ανερχόμενη αντίσταση κατά του κατακτητή. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων, 15.000 περίπου, σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 1944. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το Χαϊδάρι μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι. Οι ηρωικές μορφές καθώς και οι καθημερινές μεγαλειώδεις στιγμές και καταστάσεις περιγράφονται στα βιβλία των Θέμου Κορνάρου, Αντ.Φλούντζη (γιατρού του Στρατοπέδου), Δημ.Παυλάκη, Ζήση Σκάρου, Δημ. Ψαθά, Θεόδ. Τσερπέ (επιμέλεια Στ.Ληναίος)  κ.ά.
Την αυγή της 1ης Μαΐου 1944 από το ΜΠΛΟΚ15 ξεκινούν τα καμιόνια μέσω της Ιεράς Οδού και μεταφέρουν για εκτέλεση στην Καισαριανή 200 ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, μεταξύ των οποίων ο Ναπολέων Σουκατζίδης (διερμηνέας του στρατοπέδου). Ο Νίκος Γλέζος, αδελφός του Μανόλη Γλέζου που μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασαν την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, εκτελέσθηκε στις 10 Μαΐου 1944. 


Το ΜΠΛΟΚ15 σήμα του Δήμου Χαϊδαρίου -  ποίημα, τραγούδι, σύμβολο Αντίστασης. Ο Δήμος Χαϊδαρίου τίμησε τους ήρωες του Στρατοπέδου, ονοματοθέτησε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης σε «Οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου». Το ΜΠΛΟΚ15 αποτελεί από το 1987 το Σήμα της Πόλης.
Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και η αντίσταση έγινε τραγούδι από τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Νίκο Γούναρη (στίχοι Κώστα Κοφινιώτη), το Χρήστο Λεοντή (Καταχνιά – στίχοι Κώστα Βίρβου) τα δε βασανιστήρια και η εκτέλεση των αγωνιστών την Πρωτομαγιά του ’44,  έγιναν έργα από τους χαράκτες Τάσο και Βάσω Κατράκη, από το σκιτσογράφο Κώστα Μητρόπουλο κ.ά. 



Αν και το ΜΠΛΟΚ15 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα δεν συντηρείται και καταρρέει.


Απόσπασμα από το ΦΕΚ 329/24-6-1987:
«Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν.1469/50 το Μπλοκ15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, διότι έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής Κατοχής.
Η κήρυξη του παραπάνω κτιρίου στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της Αθήνας και της χώρας γενικότερα και θα προβάλει την ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα της περιοχής».


26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ:
το ΜΠΛΟΚ 15 να  συντηρηθεί και να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Δεν υπάρχουν σχόλια: