Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα πέθανε ο Νικόλαος Γύζης - ο μεγάλος ζωγράφος περιγράφει το Χαϊδάρι (μέσα από την αλληλογραφία του)

Νικόλαος Γύζης  ΕΔΩ ΕΔΩ 
Σκλαβοχώρι Τήνου 1 Μαρτίου 1842 - Μόναχο 4 Ιανουαρίου 1901 (με το νέο ημερολόγιο)

Νικόλαος Γύζης, « Άποψη της Αθήνας από το Χαϊδάρι», λάδι σε χαρτόνι, 1895, Συλλογή Νικόλα Πετσάλη - Διομήδη. 

Ο πίνακας του Νικ. Γύζη δημοσιεύτηκε στο Ιστορικό Λεύκωμα του Κώστα Φωτεινάκη: Χαϊδάρι - Τόπος και Άνθρωποι, σελ.137

Ο μεγάλος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης έζησε για ένα σημαντικό διάστημα της ζωής στο "Κτήμα Χαϊδάρι" (τμήμα του αποτελούσε ο πύργος Παλατάκι που υφίσταται μέχρι τις ημέρες μας)  του Νικόλαου Νάζου. Στο κτήμα  ζωγράφισε τις "Τέσσερις Εποχές", παντρεύτηκε την Άρτεμις Νάζου και από το Μόναχο αλληλογραφεί συνήθως με την κουνιάδα του Ουρανίτσα.
Σε μια από τις επισκέψεις του το 1895 ζωγραφίζει και τον πίνακα που βλέπετε, που παρουσιάστηκε στην έκθεση με τίτλο "Η γένεση της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής», 17/2 - 30/3/2002 στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Μανώλης Βλάχος που είχε επιμεληθεί το κατάλογο της έκθεσης είχε γράψει για τον πίνακα: "ο Γύζης ζωγράφισε το έργο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψης από τη Γερμανία στην Αθήνα, το 1895. Απεικονίζει τη θέα της Αθήνας που ο ζωγράφος έβλεπε την αυγή από το σπίτι του πεθερού του, Νικολάου Νάζου, στο προάστιο του Χαϊδαρίου. Αυτός ο μικρός πίνακας προκαλεί μια κάποια έκπληξη, όχι τόσο λόγω του θέματός του (ο Γύζης είχε απεικονίσει αρκετά σπίτια και γειτονιές της Αθήνας) όσο λόγω της πανοραμικής του άποψης και της μινιατουρίστικης τεχνικής του»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ την περιγραφή του Χαϊδαρίου μέσα από την αλληλογραφία του Νικόλαου Γύζη με την κουνιάδα του Ουρανίτσα. Τα στοιχεία είναι από το αρχείο του Γιάννη Ιγγλέση.

Άλλες πληροφορίες για το Νικόλαο Γύζη το Παλατάκι και το Χαϊδάρι ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: