Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Θέσεις των Φίλων της Φύσης για τον Τουρισμό

Θέσεις των Φίλων της Φύσης για τον Τουρισμό
(Μάρτιος 2013)

«Ο τομέας του τουρισμού δεν πρέπει να αφεθεί στην κερδοσκοπική μανία των μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίθετα η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να είναι προς όφελος των περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και των τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντική συμβατή».
«Μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη» (2007), Naturefriends International (NFI)

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς της οικονομίας στη σύγχρονη εποχή. Είναι δικαίωμα όλων ο χρόνος ξεκούρασης, τα ταξίδια, η γνωριμία με νέους τόπους, ανθρώπους, ήθη, έθιμα, πολιτισμούς. Αυτό που έχει επικρατήσει έως τώρα στην πλειοψηφία των χωρών είναι ο μαζικός τουρισμός, τα τουριστικά “πακέτα” διακοπών, τα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ο τουρισμός του τύπου all inclusive.

Α. Οι ΦτΦ έχουν να προτείνουν ένα νέο μοντέλο τουρισμού βασισμένο κυρίως στις παρακάτω αρχές:
1.       Ο τουρισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ.
2.       Ανοίγει το δρόμο αλληλοκατανόησης και σεβασμού των διαφόρων πολιτισμών.
3.       Ωφελείται από την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου αλλά και συμβάλλει στη διατήρησή της.
4.       Σέβεται τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα.
5.       Δεν βασίζεται «στο μονόπλευρο προσανατολισμό της οικονομικής σπουδαιότητας και στο τουριστικό συνάλλαγμα».
6.       Προωθεί τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Β. Συγκεκριμένα το μοντέλο του Τουρισμού που οι ΦτΦ στηρίζουν :
1.       Αναζητά τη χρυσή τομή ανάμεσα σε παράγοντες όπως: οικονομική ευημερία, φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, καλές συνθήκες εργασίας, ικανοποίηση των αναγκών των τουριστών και ταυτόχρονα φροντίδα και εξασφάλιση των ίδιων αναγκών των επόμενων γενεών.
2.       Σέβεται το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους σε αυτόν, καθώς και τον ταξιδιώτη.
3.       Συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας, της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της γαστρονομίας και των παραδόσεων.
4.       Αφήνει το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα και κάνει συμμέτοχο τον τουρίστα στη ζωή του τόπου παραμονής.
5.       Διεκδικεί από το κράτος αλλά  παράλληλα αναζητά και δημιουργεί οριζόντιους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στον τουρισμό.
6.       Αντιμετωπίζει τον τουρίστα ως φιλοξενούμενο επισκέπτη, περιηγητή και τον διευκολύνει με πληροφορίες, υπηρεσίες κ.λπ. και όχι σαν ευκαιριακό πελάτη τον οποίο  εκμεταλλεύεται οικονομικά.
7.       Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να “αξιοποιήσει” τον τουρίστα ως αναμεταδότη δωρεάν διαφημιστή, πρεσβευτή της χώρας προορισμού.
8.       Σέβεται το εργατικό δυναμικό και τα εργασιακά δικαιώματα.
9.       Ωφελεί πρωτίστως την τοπική κοινότητα, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στις τουριστικές επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή της.
10.   Ενισχύει την τοπική παραγωγή τόσο αγροτικών προϊόντων όσο και βιοτεχνικών αγαθών για χρήση από τους τουρίστες αλλά και τις τουριστικές μονάδες.
11.   Σέβεται τη φέρουσα ικανότητα των τόπων προορισμού.
12.   Εμπλέκει τον τοπικό πληθυσμό στις διαδικασίες απόφασης και υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων.
13.   Αποκαθιστά την όποια ζημιά προκύπτει στο φυσικό περιβάλλον από τη λειτουργία του.

Για τη διαμόρφωση των ανωτέρω θέσεων οι ΦτΦ πήραν  υπ΄ όψιν τους τις γενικότερες επεξεργασίες των Naturefriends International (NFI) και του Ινστιτούτου Respect και ιδιαίτερα τα κείμενα:
a) Europe needs a sustainable tourism strategy (2002),
b) Manifesto for a New Europe (3/2007)
c)  Another tourism is possible (9/2008)
d) Tourism and Climate Change (2009),
e) Compulsory carbon footprint labeling for tourism and travel services?(2010),
f) Good Practice Examples in Europe for Soft Mobility in Tourism (2011),
g) Τουρισμός ως μέσο εξάλειψης της φτώχειας (2011, 3/2013 ελληνική έκδοση) καθώς και τον
h) Code of Ethics for Tourism του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Οι ανωτέρω επεξεργασίες εμπλουτίστηκαν προσαρμόστηκαν στα ελληνικά δεδομένα με την εισήγηση της ομάδας τουρισμού των ΦτΦ (αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των ανωτέρω κωδικοποιημένων θέσεων) καθώς και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι ΦτΦ με θέμα «Τουρισμός που δεν πληγώνει», 9 Μαρτίου 2013,  με συνδιοργανωτές: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, την MONUMENTA για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά.

Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: