Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Παρέμβαση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για την Περιβαλλοντική αποκατάσταση κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου - Ασπροπύργου στο Όρος Αιγάλεω Ποικίλο


[Πριν το "κούρεμα" του δάσους - Φωτ.Διαρκής Κίνηση]
---------------
 αρ.Πρωτ.1033/ 16-4-2013 

Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. xpolis@gmail.com
Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ nfgr@nfgr.org
Θερμοπυλών 92, 12461, Χαϊδάρι

9/4/2013
Προς : Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
 Λεωφ. Κηφισίας 1-3, 115 23 - Αθήνα  


ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντική αποκατάσταση κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου, στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο.

Η διάνοιξη της εμπορικής σιδηροδρομικής  γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου, μήκους 21 χιλ, δημιούργησε σοβαρά τραύματα στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλο. Ανοίχτηκαν δρόμοι για τη διέλευση βαρέων οχημάτων, κόπηκαν δένδρα, «κουρεύτηκε» χαμηλή βλάστηση, «βεβηλώθηκε» το τοπίο με τις κοιλαδογέφυρες κ.λπ. Δείτε μόνο  ένα από τα ρεπορτάζ που κάναμε κατά τη διάρκεια της κατασκευής, 2009  ( ΕΔΩ http://xpolis.blogspot.gr/2009/11/21.html )
Το έργο εγκαινιάστηκε στις 28/2/2013  (δείτε ΕΔΩ  http://xpolis.blogspot.gr/2013/03/2822013.html) και το ερωτήματα που σας απευθύνουμε είναι:
1.       Γνωρίζετε αν έχει ήδη  ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση σύμφωνα α) με την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών   Επιπτώσεων. ΚΥΑ 106787/24-3-2000/ΥΠΕΧΩΔΕ/ΓΔΠ/ΕΥΠΕ/Τμήμα Α  β) με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του θέματος που υποβλήθηκε στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ με ΑΠ 107084/29-6-1999
2.       Από την προηγούμενη ερώτηση (1) εκτιμούμε ότι η ΕΥΠΕ, που έχει εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι ο  φορέας που θα έπρεπε να ελέγξει αν θα γίνει και με ποιο τρόπο η περιβαλλοντική αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Αν όντως η υπηρεσία  είναι αρμόδια για τον έλεγχο της Περιβαλλοντικής αποκατάστασης σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά για τα αποτελέσματα ή για τις μελλοντικές σας ενέργειες.
3.       (συνέχεια από το 2) Σε περίπτωση που η ΕΥΠΕ δεν είναι η αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια άλλη υπηρεσία είναι υπεύθυνη ή και συνυπεύθυνη.

[Στη συνέχεια καταθέσαμε διάφορα έγγραφα, νόμους, αλληλογραφία σχετικά με το θέμα και καταλήξαμε]

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Σοφία Δημητρίου   Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.                                                                                    Κώστας Φωτεινάκης Πρόεδρος των Φίλων της Φύσης
                                                             


Δεν υπάρχουν σχόλια: