Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ με αφορμή την εκδήλωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. "Το Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου του Χαϊδαρίου να γίνει στην πράξη Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης"

[Από την εκστρατεία του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. -ΕΔΩ]

Ερώτηση των βουλευτών Αττικής Βασίλη Οικονόμου και Β' Αθηνών Γρηγόρη Ψαριανού σχετικά με το με τη μετατροπή του "Μπλοκ 15" του Στρατοπέδου του Χαϊδαρίου σε Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.


ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
         Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Το Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου του Χαϊδαρίου να γίνει στην πράξη Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης 

Κύριοι Υπουργοί, 

Πριν από λίγες ημέρες είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Δημοκρατική Αριστερά στην εκδήλωση «Μνήμης και Αντίστασης στο ναζισμό» που πραγματοποιήθηκε στο Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου με πρωτοβουλία του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την μεταφορά από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου των 200 κομμουνιστών και την εκτέλεση τους από τους Γερμανούς ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 και έχει ως στόχο την μετατροπή του ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου σε Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. 

Το Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου αποτελεί μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που το Δεκέμβριο του 1943 εγκαινιάστηκε ως χώρος απομόνωσης και το εσωτερικό του αποτέλεσε το θάλαμο των μελλοθάνατων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Παρότι έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 1987 διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα καταρρέει αφού οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν για τη συντήρησή του ως ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου. 
Το Μπλοκ 15 χτίστηκε επί Μεταξά το 1937. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 πέρασε στις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως κέντρο διαλογής και μεταγωγών των κρατουμένων. Οι πιο άτυχοι είτε εκτελέστηκαν για «αντίποινα», όπως οι 200 της Πρωτομαγιάς του 1944, είτε στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα γερμανικά και πολωνικά εδάφη. Τη χειρότερη μοίρα είχαν οι 4460 περίπου Εβραίοι κυρίως από το Λεκανοπέδιο και τα Δωδεκάνησα που μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι στο Άουσβιτς. Οι εκτελέσεις ομήρων, τα βασανιστήρια, τα λευκά κελιά της απομόνωσης στο Μπλοκ 15 ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του στρατοπέδου μέχρι την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη λήξη της κατοχής και την Απελευθέρωση, το στρατόπεδο δεν έκλεισε. Μετά την Βάρκιζα, το κράτος «αξιοποίησε», ήδη από το 1946, το στρατόπεδο ως κολαστήριο των αντιφρονούντων, ενώ αργότερα το στρατόπεδο επαναλειτούργησε ως στρατώνας και το Μπλοκ 15 ως πειθαρχείο. 
Σήμερα που ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας παρασύρεται από τις νεοναζιστικές φασιστικές δημαγωγίες είναι πολύ σημαντικό να αναδειχτούν οι χώροι μνήμης και τιμής των αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους πολεμώντας τον φασισμό. 
Κατόπιν όλων αυτών, 
Ερωτάστε:
1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου ως ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου;
2.Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μετατραπεί το εν λόγω μνημείο σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης;   


Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: