Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Με αφορμή την πυρκαγιά στο "Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" [ Ίλιον, Άγ.Ανάργυροι]




Με αφορμή την πυρκαγιά στο 
"Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" 

του Κώστα Φωτεινάκη 
12/8/2013

Την Πέμπτη το μεσημέρι, στις  8 Αυγούστου 2013 ξέσπασε φωτιά στο σχεδόν εγκαταλειμμένο  Πάρκο  "Αντώνης Τρίτσης, Δυτικά της Αθήνας στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλίου.

Με  Δελτίο Τύπου οι Δήμοι καταγγέλλουν:
-Τη μη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στο χώρο του Πάρκου, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότησή του, από τη ΔΕΗ. 


- Ότι στο Πάρκο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποψίλωση, από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η επικινδυνότητα κάθε εστίας φωτιάς που εκδηλώνεται. 

-Τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου στα μέσα του θέρους, λόγω της αδιαφορίας των κυβερνητικών υπευθύνων. Το πράσινο στο χώρο δεν ποτίζεται, οι λίμνες και υδροβιότοποι απειλούνται. 

-Με την κατάσταση που επικρατεί, η συνολική καταστροφή του σημαντικότερου αστικού Πάρκου στην Αθήνα, είναι προ των πυλών. 

-Θέτουμε τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους και απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση και να ενισχυθεί η πυροπροστασία του Πάρκου. 



Και εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση επέμβασή της και την άψογη συνεργασία με το προσωπικό των Δήμων, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. 
--------------
Όντως η κατάσταση στο μεγαλύτερο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Αθήνας, 1.100 στρέμματα (6 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο) είναι απαράδεκτη, αλλά δεν είναι μια νέα κατάσταση. Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και στη λειτουργία του Πάρκου από τη σύστασή του (Π.Δ.184/18.7.2002), καθυστερήσεις πληρωμών εργαζομένων, συχνές διακοπές ρεύματος (τώρα από αρχές Ιανουαρίου 2013) και νερού, καταπατήσεις, μη καταβολή ενοικίων  κ.λπ. 
Προβλήματα σοβαρά που έχουν συμβάλλει και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός από την απαξίωση των κυβερνήσεων και ορισμένων κάκιστων Προέδρων του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης".

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ θέλουν να συμμετέχουν υπό προϋποθέσεις στη διάσωση του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης. Η οποιοδήποτε όμως συμμετοχή μας δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στην κακοδιοίκηση, σε πρόσωπα που συνέβαλαν στη γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της Αθήνας  και στους "τσαμπουκάδες" ορισμένων.

Σε τίτλους επισημαίνουμε ορισμένα μελανά σημεία από το παρελθόν:
  1. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για τη στελέχωση του Πάρκου από την αρχή της λειτουργίας του, δηλαδή από το 2004 (υπήρχε πρόβλεψη για 36 μόνιμους και 30 έκτακτους εργαζόμενους). Σήμερα έχει μόνο τέσσερα (4) άτομα προσωπικό.
  2. Υπάρχει σοβαρό πολιτικό και ενδεχομένως οικονομικό σκάνδαλο για 1.359.000 ευρώ από πόρους ΕΤΕΡΠΣ. Δεν  έχουν κατατεθεί παραστατικά δαπανών (απάντηση του υφυπουργού Ν.Δ. κ.Καλογιάννη, 2007) 
  3. Οι πρόεδροι που πέρασαν α) κ.Αικατερίνη  Συκιανάκη, 2009 (ΟΡΣΑ), β) κ Κώστας Σερράος (καθηγητής ΕΜΠ), 2010, γ)  Σταύρος  Μηλιώνης, 2011 (ΚΕΑΝ)  δεν είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία για τις πολιτικές τους συμπεριφορές, ούτε συνεργάστηκαν αρμονικά με τους πολίτες. Σημειώνουμε ότι ο κ. Σερράος στις 24/5//2010  σε ζωντανή σύνδεση της ΝΕΤεπ’ ευκαιρία της πανευρωπαϊκής ημέρας πάρκων, έθεσε στους δημοσιογράφους ένα εκβιαστικό δίλημμα: αν είναι παρόντες μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρκου αυτός δεν θα συμμετείχε στη συζήτηση. Κι’ αυτό γιατί, κατά τον «θεσμικό» πρόεδρο, δεν αναγνωρίζει κανένα θεσμικό ρόλο στην Επιτροπή.
Σήμερα Πρόεδρος είναι ο κ.Γιάννης Μιχαλόπουλος (Φυσικός - πρώην Πρόεδρος του Ομίλου για το Περιβάλλον στην Πετρούπολη "Το ΠΟΙΚΙΛΟ") ο οποίος κάνει μια προσπάθεια να "σώσει οτιδήποτε δε σώζεται". Ως αντιπρόεδρος ο κ.Μιχαλόπουλος έχει δεχθεί επίθεση από δύο νεαρά άτομα που εκτελούσαν αποστολή εκφοβισμού (20/5/2013).

Τέλος τρία ερωτήματα και αν κάποιος μπορεί ας μας διαφωτίσει:
Με την ΚΥΑ 38361/Α από 6/9/2010 (ΦΕΚ 1530/2010) είχε εγκριθεί, επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΚΑ συνολικού ύψους 1.820.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε και αν ναι πως αξιοποιήθηκε;
Το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί ο ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Σουφλιάς (Μάρτιος 2009) προς τους Δημάρχους της περιοχής και του ΑΣΔΑ δόθηκε για τις ανάγκες του πάρκου; 
- Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, η ΑΠΟΔΡΑΣΗ Αγ.Αναργύρων  ζήτησε από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διαχειριστικό και Οικονομικό  έλεγχο του Πάρκου (βλέπε και παραπάνω στον α/α 2). Κανένα νέο;

Βάζουμε μια άνω τελεία και θα επανέλθουμε, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουμε.

Κώστας Φωτεινάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου "Πολίτες σε Δράση - Οικολόγοι Πράσινοι"
Γραμματέας του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ

1 σχόλιο:

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ 11/8/2013
Χρωστά 1.500.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής και τον φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρρων, καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε στον Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής. Σε ό,τι αφορά το πάρκο «Αντ. Τρίτσης», βρίσκονται σε εκκρεμότητα δαπάνες διαφόρων κατηγοριών (μισθώματα, λογαριασμοί, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων που δεν έχουν ολοκληρωθεί κ.ά.). Η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται σε 7.000 ευρώ μηνιαίως, η ΔΕΗ φτάνει τα 10.000 ευρώ τον μήνα, επίσης απαιτούνται δαπάνες για λογιστή, δικηγόρους, συντήρηση του πάρκου, ΟΤΕ, αναλώσιμα γραφείου. Οι οφειλές στην ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ. Για τους τρεις φορείς αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του κανονισμού με την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία στηρίζεται σε νόμο του 2011, αλλά δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το 2013.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=525917