Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το ερώτημα είναι διαχρονικό: "Με τον Γιάννη Αγιάνη ή με τον Ιαβέρη" εμείς επιλέγουμε να είμαστε με τον Γιάννη Αγιάνη και καλούμε σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Περιστέρι...

[Βίκτωρ Ουγκώ το κλασσικό μυθιστόρημα  ''ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ", 1862. Η αφίσα είναι από την ομώνυμη ταινία του 1958 με τον Ζαν Γκαμπέν στο ρόλο του Γιάννη Αγιάνη"]

Στο  ερώτημα με τον "Γιάννη Αγιάνη ή με τον Ιαβέρη" απαντάμε με τον Γιάννη Αγιάνη.
Στο οποιοδήποτε δίλημμα απαντάμε με την κλασσικό του Αντρέ Μπρετόν "Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και να είναι η ερώτηση"  που έχει εξελιχθεί στο σύνθημα του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ "Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη".

Έτσι λοιπόν και στο ερώτημα "με τον 19χρονο Θανάση ή με τον ελεγκτή", ή αλλιώς στο ερώτημα "με τη ζωή ή με το θάνατο" απαντάμε με τη ζωή, με το Θανάση και όχι με τον ελεγκτή.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. πήρε μέρος στη συγκέντρωση, διαμαρτυρία που έγινε την Πέμπτη 15 Αυγούστου στο Περιστέρι [ΕΔΩ ΕΔΩ] και καλεί....

ΣΗΜΕΡΑ 16 Αυγούστου, 04:00μ.μ., στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον αυταρχισμό στο Περιστέρι (ΜΕΤΡΟ).

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. κάθε χρόνο διοργανώνει εκδηλώσεις με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για τα Δικαιώματα των επιβατών, πεζών, ΑμΕΑ, ποδηλατών, την οδική ασφάλεια κ.λπ.

Μεταξύ των Πρωτοβουλιών που συμμετέχουμε είναι "Πρωτοβουλία ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ", SOS Τροχαία Εγκλήματα, Πρωτοβουλία για Φθηνή Μετακίνηση στα ΜΜΜ" και είμαστε ανοικτοί για συνεργασία σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, συντονισμό που διεκδικεί και προβάλλει θέσεις για την ανάπτυξη των ΜΜΜ και την αποθάρρυνση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. στις πόλεις κ.λπ.

Για την περίοδο στην οποία διαβούμε ως ελάχιστα αιτήματα διεκδικούμε για τα ΜΜΜ:
  • Ελεύθερη μετακίνηση σε άπορους, άνεργους, ΑμΕΑ και νέους κάτω των 25 ετών (η ανεργία στους νέους είναι 70% που σημαίνει ότι οι νέοι δεν έχουν εισόδημα). 
  • Καμία αύξηση των εισιτηρίων που είχε εξαγγελθεί το 2012, αντιθέτως απαιτούμε μείωση της τιμής τουλάχιστον 40%, όσο είναι και η μείωση του εισοδήματος όσων εργάζονται.
  • Να σταματήσουν οι έλεγχοι των εισιτηρίων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013. Κανείς δεν μετακινείται για πλάκα. Όποιος έχει πληρώνει.  
  • Από το 2014 - Να σταματήσουν οι οποιοδήποτε έλεγχοι στα ΜΜΜ συνδέονται με ποσοστά "επί των κερδών" όσων δεν έχουν εισιτήριο.  Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται "κυνηγούς κεφαλών".
Για λόγου ενημέρωσης αλλά και για το άνοιγμα μιας συζήτησης για τα ΜΜΜ αναφέρουμε ότι τουλάχιστον από το 1973 υπάρχει η πρόταση από θεωρητικούς της Οικολογίας όπως ο Πιερ Σάμουελ για ελεύθερη μετακίνηση των επιβατών (Εκδ.Νεφέλη).
Ο φιλόσοφος Μισέλ Λεβί/ Michael Lowy περιγράφει μια οικοσολιαστική κοινωνία στη οποία θα είναι "δυνατός ο σταδιακός περιορισμός της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου προς όφελος των λεωφορείων και των τραμ... όπου η δημόσια συγκοινωνία... θα είναι δωρεάν...." (περιοδικό trasform  02/2008, σελ.116-117). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: