Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Νέο ατύχημα στο διυλιστήριο: φωτιά στον Flexicocker! Διάχυτη ανησυχία στα ΕΛΠΕ.

Φωτιά ξέσπασε, σήμερα Σάββατο, λίγο μετά τις 9 το πρωί, στην νέα μονάδα 32 (Flexicoker), του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Όπως έγκαιρα μετέδωσε το site www.902.gr, το ατύχημα σημειώθηκε όταν στην εν λόγω μονάδα παρουσιάστηκε διαρροή σε βάνα στη γραμμή τροφοδοσίας, «ποτίσανε» οι μονώσεις και επακολούθησε  ανάφλεξη. Παρότι η φωτιά ήταν μεγάλης έκτασης, κατασβέστηκε  από το προσωπικό και – ευτυχώς- δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένου. Τις απογευματινές καθώς και τις βραδινές ώρες εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο συνεχές  ρυπαντικό επεισόδιο με εκπομπή καυσαερίων από την καμινάδα των ατμολεβήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μονάδα έχει παρουσιάσει σοβαρότατες δυσλειτουργίες τους τελευταίους μήνες. Το περιστατικό φωτιάς είναι το δεύτερο μέσα στο τελευταίο δίμηνο καθώς στις 19 Ιουνίου, ύστερα  από προσπάθεια εργαζομένου να αποφράξει αποστραγγιστικό σε βάνα πίεσης, εκτοξεύτηκε με πίεση καυτή πίσσα και τον έκαψε στο πρόσωπο και στο χέρι.
Κατά πάγια τακτική η εταιρία δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση επιχειρώντας να υποβαθμίσει πλήρως το γεγονός.
Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ,  το συμβάν αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους αλλά και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη η  ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι για το ατύχημα της 16 ης Ιουνίου είχαν αντιδράσει με δριμύτατες ανακοινώσεις η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καθώς και συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ στις 21/6, του ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στις 20/6,  της ΠΑΣΚΕ στις 17/6, του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ  στις 21/6 καθώς και της ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ στις 21/6.
Διάχυτη είναι εδώ και μήνες η ανησυχία για τα ατυχήματα που συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά στα ΕΛΠΕ ΒΕΕ. Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, οι οποίοι υποχρεώνονται σε εξευτελιστικά και εξαντλητικά 12-ωρα. Η υποστελέχωση, η εργολαβοποίηση κρίσιμων τομέων και οι κραυγαλέες εκπτώσεις στις λειτουργικές διαδικασίες Υγιεινής και Ασφάλειας, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και της εγκατάστασης. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες για διατήρηση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ένα μόλις χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του γιγαντωμένου διυλιστηρίου, ηχούν σειρήνες απολύσεων και μειώσεων μισθών. Η κρίση κάνει τα ΕΛΠΕ ακόμη πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά ασύδοτα.
Οι πρόσφατες  ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στις 3/6/2013 αλλά και στις 9/7/2013 είναι ενδεικτικές  του κλίματος ανησυχίας, ανασφάλειας αλλά και δυσαρέσκειας που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων των ΕΛΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την πρόσφατη (15 Ιουλίου) Διαμαρτυρία των «Πολιτών κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ», έξω από την πύλη των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, επιδόθηκε Ψήφισμα που εκτός από την έκφραση της έντονης διαμαρτυρίας των πολιτών για την ρυπογόνο και ανεξέλεγκτη λειτουργία του διυλιστηρίου, καλούσε την διοίκηση των ΕΛΠΕ να προχωρήσει, χωρίς χρονοτριβή, σε επαρκή στελέχωση της εγκατάστασης με κατάλληλα  εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο προσωπικό, εργαζόμενο στο πλαίσιο ανθρώπινου ωραρίου εργασίας.
ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ECOELEUSIS

Δεν υπάρχουν σχόλια: