Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» οι ειδικευμένοι γιατροί καθημερινά αντιμετωπίζουν δύο αντιπάλους και κάνουν επίσχεση εργασίας

[Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟΝ]

Οι Ειδικευμένοι γιατροί περιγράφουν τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, την "ανάλγητη πολιτική της συγκυβέρνησης στο χώρο της Υγείας", αναφέρονται στα κλειστά κρεβάτια της Εντατικής, στο νόμιμο φακελάκι, στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους - έχουν να πληρωθούν εφημερίες έξι μηνών - και απαιτούν "την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών μας,  τη δωρεάν και πλήρη υγειονομική κάλυψη των άνεργων, των ανασφάλιστων, των μεταναστών".
Μιλάμε για μεσαίωνα.... μεσαίωνα.... μεσαίωνα.... σε ένα χώρο που έκοψαν 3.000 πεύκα για να κατασκευαστεί το "μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο νοσοκομείο των Βαλκανίων, η Ναυαρχίδα του ΕΣΥ" σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών Υγείας....
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. όχι μόνο στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας αλλά συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των Ειδικευμένων Γιατρών στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΌΝ.
«Αντιμετωπίζουμε καθημερινά δύο αντιπάλους: Ο πρώτος, πώς θα νικήσουμε την ασθένεια, πώς θα απαλύνουμε τον πόνο και θα προσφέρουμε αξιοπρέπεια στο τέλος της ζωής. Ο δεύτερος, εξίσου ζόρικος αντίπαλος, είναι η κυριολεκτικά απάνθρωπη και ανάλγητη πολιτική της συγκυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, που εμποδίζει εμάς να πολεμήσουμε την ασθένεια με τους καλύτερους δυνατούς όρους και τους ασθενείς μας να δίνουν τη μάχη με τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια.

Η τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου "Αττικόν", που δικαίως θεωρείται αποκούμπι για το λαό της Δυτικής Αθήνας, γίνεται γνωστή στον περισσότερο κόσμο όταν η ανάγκη φέρει κάποιον στα Επείγοντα του Νοσοκομείου και χρειαστεί να περιμένει 8 ή 9 ώρες για να εξεταστεί στο Παθολογικό τμήμα. Τότε λοιπόν, σε συνθήκες πανικού και πόνου, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να υπάρχουν στο "Αττικόν" μόνο 2 εξουθενωμένοι νοσηλευτές ανά 50 ασθενείς, τι σημαίνει καθυστέρηση πολλών ημερών για μια απλή ακτινογραφία επειδή στο νοσοκομείο υπάρχουν μόλις 11 τραυματιοφορείς για: 750 νοσηλευόμενους συν 1.000 περιστατικά εφημερίας συν 1.500 ασθενείς εξωτερικών ιατρείων.

Τότε αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος τι σημαίνει διασωλήνωση σε κοινή θέα σε ένα από τα 100 ράντζα που κατακλύζουν το "Αττικόν", τι σημαίνει 13 από τα 27 κρεβάτια Εντατικής κλειστά λόγω μη ανανέωσης των νοσηλευτικών συμβάσεων, τι σημαίνει να δουλεύει μόνο ο ένας από τους τρεις υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους του νοσοκομείου, τι σημαίνει να είναι κλειστές οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η συνειδητοποίηση του τι σημαίνει ΝΟΜΙΜΟ φακελάκι και χέρι βαθιά στην τσέπη αν έχεις την ατυχία να αρρωστήσεις: 5ευρω για εξέταση στα Επείγοντα, 30ευρω για τις εξετάσεις εκτός ΕΟΠΠΥ, 50ευρω για ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία, 300ευρω για μαγνητικές τομογραφίες εκτός Νοσοκομείου, πληρωμή ασθενών για έλλειψη υλικών του Νοσοκομείου. Και με το νέο έτος, το απαράδεκτο 25ευρω που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας για όλες τις νέες εισαγωγές – για μια νοσηλεία σε ράντζο!

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί, εκτός από τις άγριες περικοπές στους μισθούς μας, και η απλήρωτη δουλειά των γιατρών, οι οποίοι έχουμε 6 μήνες να πληρωθούμε για τις εφημερίες μας, λόγω της διαρκούς υποχρηματοδότησης, παρά την κατακόρυφη αύξηση της δουλειάς του Νοσοκομείου, που έχει μέση πληρότητα 120%! Μάλιστα, μας ζητείται τώρα επισήμως και παρανόμως από το υπουργείο να δηλώσουμε ότι κάναμε λιγότερες εφημερίες από όσες πραγματικά κάναμε, προκειμένου να εγκριθεί ένα μικρότερο κονδύλι.

Για όσους βιαστούν να μας ταυτίσουν με τα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας, απαντάμε πως δεν έχουμε τίποτα κοινό με τους μεγαλοεπιχειρηματίες γιατρούς που λυμαίνονται τη δουλειά μας και τον πόνο των ασθενών μας. Δουλεύουμε για ψίχουλα, ενώ η προοπτική που ανοίγεται μετά το τέλος της ειδικότητάς μας είναι το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με πεντάμηνες συμβάσεις των 500 ευρώ και μπλοκάκι. Και εμείς και η πλειοψηφία των επιμελητών μας δουλεύουμε σε εξοντωτικούς ρυθμούς, καταστρέφοντας και τη δική μας υγεία, σε συνθήκες επικίνδυνες και για την υγεία των ασθενών μας.

Βιώνουμε στο πετσί μας ως φθηνό ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό τις έννοιες "ανταγωνισμός" και "εκμετάλλευση" σε Νοσοκομεία – επιχειρήσεις, που με γνώμονα το κέρδος, εκτός από το να εντατικοποιούν τη δουλειά μας, χαρατσώνουν όλο και περισσότερο τους ασθενείς και κλείνουν την πόρτα στους ανασφάλιστους. Και ενώ σε συνθήκες κρίσης οι ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν, ανακοινώνονται νέες περικοπές, διαθεσιμότητες, συγχωνεύσεις κλινικών, που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση. Σε όλο της το μεγαλείο η πολιτική υποχρηματοδότησης που υποβαθμίζει τον δημόσιο τομέα υγείας κατ’ απαίτηση των ιδιωτών μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί ξεκινάμε επίσχεση εργασίας γιατί δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Χωρίς φόβο, χωρίς υποταγή, με οργανωμένο αγώνα απαιτούμε να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα μας, ζητάμε δουλειά με δικαιώματα, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους ασθενείς μας σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, επιστημονική άσκηση της ιατρικής απαλλαγμένη από την επιχειρηματική αλλοτρίωση, την παρέμβαση ξένων προς την επιστήμη κριτηρίων στη δουλειά μας. Θέλουμε κατάργηση των πληρωμών των ασθενών μας, απαιτούμε τη δωρεάν και πλήρη υγειονομική κάλυψη των άνεργων, των ανασφάλιστων, των μεταναστών. Είναι κοινό συμφέρον δικό μας και των ασθενών μας η πάλη για το Σύστημα Υγείας που όλοι έχουμε ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: