Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Νικόλαος Γύζης, «Άποψη της Αθήνας από το Χαϊδάρι», λάδι σε χαρτόνι, 1895

Νικόλαος Γύζης, «Άποψη της Αθήνας από το Χαϊδάρι», λάδι σε χαρτόνι, 1895

Πριν από δέκα χρόνια, 17/2 - 30/3/2003, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής   μια έκθεση με θέμα  «Η γένεση της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής». Μεταξύ των σπάνιων πινάκων ξεχώρισε  "το συγκλονιστικό μικρό τοπίο του Νικολάου Γύζη, «Άποψη της Αθήνας από το Χαϊδάρι», από τη συλλογή Νικόλα Πετσάλη - Διομήδη. 

Όπως μας πληροφορεί ο Μανώλης Βλάχος, ο οποίος υπογράφει το κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, «ο Γύζης ζωγράφισε το έργο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψης από τη Γερμανία στην Αθήνα, το 1895. Απεικονίζει τη θέα της Αθήνας που ο ζωγράφος έβλεπε την αυγή από το σπίτι του πεθερού του, Νικολάου Νάζου, στο προάστιο του Χαϊδαρίου. Αυτός ο μικρός πίνακας προκαλεί μια κάποια έκπληξη, όχι τόσο λόγω του θέματός του (ο Γύζης είχε απεικονίσει αρκετά σπίτια και γειτονιές της Αθήνας) όσο λόγω της πανοραμικής του άποψης και της μινιατουρίστικης τεχνικής του». Έστω και μόνο γι' αυτό το μικρό έργο, μια επίσκεψη στην έκθεση είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο που αγαπά τη ζωγραφική."
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
------------------------------------
Ο πίνακας του Νικ. Γύζη δημοσιεύτηκε στο Ιστορικό Λεύκωμα του Κώστα Φωτεινάκη: "Χαϊδάρι - Τόπος και Άνθρωποι", σελ.137. Για το μεγάλο Έλληνα ζωγράφο θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες, με μικρό αφιέρωμα με αφορμή την ημέρα τού θανάτου του, 4 Ιανουαρίου 1901 (με το νέο ημερολόγιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: