Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πίστες κατάβασης (downhill) στο όρος Αιγάλεω | 3η καταγγελία για τον Ορεινό Όγκο Αιγάλεω, Ποικίλο


Θερμοπυλών 92, 124 61, Χαϊδάρι | FAX 2105814168
http://xpolis.blogspot.gr/ -  xpolis@gmail com

 [Συνεχίζουμε με καταγγελίες για το Όρος Αιγάλεω, Ποικίλο. Οι καταγγελίες αυτές ανοίγουν νέα δεδομένα γιατί είναι η αφορμή για πολλούς περιπατητές, επισκέπτες  και φίλους του βουνού να μας ενημερώσουν για περισσότερες   "κακοποιήσεις" πεύκων με σκοπό να τα ξεράνουν!!! - πληροφορία από Κορυδαλλό]

Προς: Δασαρχείο Αιγάλεω, Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής
   
13/1/2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Θέμα: Οι Πίστες κατάβασης (downhill) στο όρος Αιγάλεω καταστρέφουν το ανάγλυφο και ως εκ τούτου τη χλωρίδα του βουνού και δημιουργούν διαβρώσεις (νεροφαγώματα) 

Συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας μας που αφορά τη λαθροϋλοτομία και τις «παράνομες πίστες μηχανών εντούρο» που διαβρώνουν την επιφάνεια (ανάγλυφο) των δασικών περιοχών του Όρους Αιγάλεω -Ποικίλο, συνεχίζουμε τις καταγγελίας μας για τις πίστες κατάβασης (downhill).

1.    Η καταγγελία αφορά όλη την περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ της νοητής περιμετρικής τεθλασμένης γραμμής που συνδέει την κορυφή «Κούκος» έως την κορυφή «Βουνό Σκαραμαγκά», έως την Λ. Σχιστού βόρεια έως την οδό Ορφέως, έως την οδό Νεφέλης, έως το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Ν. ΠΑΙΔΕΙΑ, έως την κορυφή Κούκος.

2.    Όπως γνωρίζετε, η ως άνω περιοχή που καταλαμβάνει τις δυτικές έως βόρειες κλιτύες του όρους Αιγάλεω, περιλαμβάνει δάσος χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) ηλικίας άνω των 100 ετών, καθώς και καμένες εκτάσεις που αναδασώνονται με φυσικές διαδικασίες, ευρισκόμενες σήμερα στο στάδιο της θαμνώδους βλάστησης (κυρίως Cistus) με μικρά πεύκα. Στα χαμηλότερα τμήματα των δυτικών κλιτύων υπάρχουν αμιγείς συστάδες θαμνοκυπάρισσου (Juniperus phoenicea). Στην ίδια περιοχή φύεται μεγάλος αριθμός ορχιδεών (οικογένεια προστατευόμενη με το π.δ. 67/81 και τη σύμβαση CITES).

3.    Η περιοχή αυτή ανήκει στην ζώνη Α προστασίας του όρους Αιγάλεω (άρθρο 21 ν. 2742/99) και διέπεται από τις διατάξεις του ν. αυτού, καθώς και από τις διατάξεις της Δ.Α.Ρ.Δ. με αρ. 1/17-5-2012 Δασάρχη Αιγάλεω. Διέπεται ακόμη από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων και αυτή του άρθρου 268 Δασικού Κώδικα, αυτές του π.δ. 67/81, καθώς και τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (ν. 1650/1986, ν. 3937/2011 κ.α.). Τέλος, διέπεται από τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ, που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ 14849/853 /Ε 103 (ΦΕΚ τ. Β΄ 645/2008), τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Βέρνης, που κυρώθηκε με το νόμο 1335/1983 (ΦΕΚ 32 Α΄/1983) κ.α.

4.    Στην περιοχή αυτή έχουν κατασκευαστεί από αγνώστους ποδηλατικές πίστες κατάβασης (downhill), με σημάνσεις, κατασκευή αναχωμάτων, ραμπών για άλματα, τοποθέτηση στρωμάτων σε πεύκα κλπ. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνικά μέσα με κοπή και εκχέρσωση της προϋφιστάμενης θαμνώδους και ποώδους βλάστησης. Οι αφετηρίες των διαδρομών αυτών βρίσκονται δυτικά – νοτιοδυτικά της κορυφής «Κούκος» όπου η απόληξη αδιέξοδου δασικού δρόμου. Οι διαδρομές καταλήγουν σε διάφορα σημεία της Λ. Σχιστού έως και την περιοχή της «Ν. Παιδείας».

5.    Οι πίστες – ακατάλληλες για άλλη χρήση όπως πεζοπορία ή απλή ποδηλασία - τέμνουν μονοπάτια και δασικούς δρόμους και αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για πεζοπόρους και απλούς ποδηλάτες.

6.    Λόγω της κλίσης τους οι πίστες αυτές μετατρέπονται κατά την διάρκεια του χειμώνα σε νεροσυρμές (χαντάκια) ικανού βάθους που με τη σειρά τους προκαλούν διάβρωση του εδάφους. Αφού με τον τρόπο αυτό οι πίστες καθίστανται ακατάλληλες για την χρήση για την οποία κατασκευάστηκαν, στη συνέχεια οι ίδιοι άγνωστοι κατασκευάζουν, με την ίδια μέθοδο (εκχέρσωση κλπ) νέες πίστες, που με τη σειρά τους μετατρέπονται κι αυτές σε χαντάκια κ.ο.κ. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια οι δυτικές και βόρειες κλιτύες του όρους Αιγάλεω να έχουν γεμίσει νεροσυρμές – χαντάκια και η καταστροφή αυτή να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η διάβρωση του εδάφους είναι τόσο έντονη ώστε είναι εμφανής και στο google earth.

7.    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πιο πάνω υποβαθμιστική έως καταστρεπτική για το όρος Αιγάλεω δραστηριότητα προβάλλεται στο διαδίκτυο (βλ. αναζήτηση google με στοιχεία «όρος Αιγάλεω downhill») και μάλιστα τουλάχιστον τα έτη 2009 και 2010, σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν αγώνες κατάβασης downhill στο όρος Αιγάλεω, με συνδιοργανωτές την ομάδα "West Coast Crew" και τον ΠΕΣΥΔΑΠ, ο οποίος φέρεται να εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου την 7-6-2010. Στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου, πάντα σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση, που αναγνώσαμε στο blog: http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2010/06/downhill.html και σε άλλα, φέρεται ο ΠΕΣΥΔΑΠ να προβάλλει ότι με την συγκεκριμένη συνδιοργάνωση ασκεί περιβαλλοντική πολιτική στο όρος Αιγάλεω.

Μετά από αυτά: α) Σας ζητούμε να μας γνωρίσετε αν χορηγήσατε άδεια για τους συγκεκριμένους αγώνες, που τελέσθηκαν τον Νοέμβριο του έτους 2009 και τον Ιούνιο του έτους 2010 αντίστοιχα, β) Αν έχετε χορηγήσει άδεια για την συγκεκριμένη δραστηριότητα (κατασκευή πιστών downhill) που ασκείται στο όρος Αιγάλεω. Περαιτέρω σας ζητούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να ενεργήσετε ότι απαιτείται για την διακοπή της ως άνω, καταστροφικής για το δασικό οικοσύστημα, δραστηριότητας και την αποκατάσταση των χαντακιών που έχουν προκαλέσει οι πίστες ώστε να σταματήσει η διάβρωση του εδάφους.

 Προτείνουμε την τοποθέτηση ενημερωτικών, για την απαγόρευση της δραστηριότητας, πινακίδων στην έναρξη των πιστών και στα σημεία που οι πίστες τέμνουν τους υφιστάμενους δασικούς δρόμους, καθώς και την αφαίρεση της αυθαίρετης σήμανσης στις πίστες.

Σας γνωρίζουμε ότι, εφόσον ζητηθεί, σας προσφέρουμε την συνδρομή μας για την υπόδειξη των «πιστών» και των θέσεων διάβρωσης, καθώς και όποια άλλη συνδρομή ανάλογα με τις δυνατότητές μας.

 Επισυνάπτουμε στην παρούσα φωτογραφικό υλικό από την αυθαίρετη σήμανση των πιστών, τεχνικές κατασκευές και την διάβρωση του εδάφους που προκαλείται από αυτές.

 Σοφία Ψαρρού – Δημητρίου,  Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου            

 Κώστας Φωτεινάκης -  Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ




[Τρία νεροφαγώματα σε "πίστα" down hill]

[Νταουχιλίστες VS Εντουράδων | και οι δύο κατηγορίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο στις επιφάνειες/ανάγλυφο  του βουνού]

[Ράμπα για αγώνες/ πίστες down hill]


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κομπλεξικό το άρθρο σας.... μάλλον σας ενοχλούν και οι περιπατητές .. διαβρώνουν οι σόλες το έδαφος..

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι θάλασσες δεν είναι για όλες τις χρήσεις.
Όποιος θέλει να κάνει ποδήλατο υπάρχουν οι δασικοί δρόμοι. Δεν μας ενοχλεί, αντίθετα χαιρόμαστε να βλέπουμε ανθρώπους στο βουνό, περιπατητές, ορειβάτες, mounten bike κ.α.
Δεν κάνουμε όμως καθόλου κέφι όσους δεν σέβονται τη φύση, καταστρέφουν τη χλωρίδα (από τις εντούρο και το ντάουν χιλ, τα τζιπ).

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτο άρθρο από μη γνώστες της ποδηλασίας βουνού και επιφανειακούς καιροσκόπους.Οι ποδηλάτες κάθε είδους,είναι αυτοί που προστατεύουν τον Ορεινό όγκο Αιγάλεω,από την παράνομη υλοτομία,που δυστυχώς,υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.Επίσης δεν έχουν κόψει ποτέ κάποιο δέντρο για κατασκευή μονοπατιού,όπως πολύ έντεχνα ξεχάσατε να αναφέρετε,γράφοντας μόνο για κοπή θαμνώδους και ποώδους βλάστησης.Αλήθεια,οι μπάρες που απαγορεύουν την πρόσβαση των οχημάτων στο βουνό,που είναι?Οι παράνομοι κυνηγοί γιατί δε διώκονται?Τα σκουπίδια ποιός τα μαζεύει από τα βουνά?Αναρωτηθείτε και κάντε εύστοχες καταγγελίες.Να διευκρινίσω ότι είμαι κατά της καταστροφής του φυσικού μας πλούτου απ΄όλους.

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Καταγγελίες για τη λαθροϋλοτομία και τα σκουπίδια είναι δημοσιευμένες ακριβώς παρακάτω.

Ανώνυμος είπε...

Μπορειτε να καταγειλετε και αυτο κ. Σοφία Ψαρρού – Δημητρίου.

http://youtu.be/HW4oudfANmw

αλλα και αυτο


http://www.youtube.com/watch?v=NTO1zgFx-1Q

(και τα δυο περιστατικα συνεβησαν σε Ελληνικα βουνα)


Τα βουνα ανηκουν σε ολους και για ολες τις χρησεις. Μυαλο και συνενοηση χρειαζονται μονο.

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Τα δύο video δεν έχουν σχέση με αυτό που καταγγέλλουμε. Υπάρχουν ήδη μονοπάτια και δασικοί δρόμοι στις περιοχές αυτές...

Βαρδουσιώτης είπε...

Ανώνυμε/οι σχολιαστή/ές, αν θυμάσαι/στε, έχουμε συναντηθεί στο βουνό, παληότερα, την ώρα που με τσάπες και φτυάρια, άνοιγατε διαδρομή. Καθήσαμε και κουβεντιάσαμε για την ανάγκη της προστασίας του βουνού και με ποιούς όρους μπορεί να ασκείται η δραστηριότητά σας στο βουνό, χωρίς να θίγεται το φυσικό περιβάλλον. Στα λόγια συμφωνήσαμε και δώσατε διαβεβαιώσεις. Το πως εξελίχθηκε το πράγμα φαίνεται στις φωτογραφίες της ανάρτησης και σε πολλές άλλες. Οσο για καιροσκοπισμό, ας μην ανοίξουμε το θέμα γιατί θα πρέπει να γίνουν κι άλλες, πιό σοβαρές καταγγελίες. Συνεννοηθήκαμε;

Ανώνυμος είπε...

Καταγγελια να κανετε για τα σπιτια σας που ολα χτιστηκαν παρανομος.... ή ξεχασατε φιλοι της δυσης οτι το χαϊδαρι ηταν δασος πριν φτιαξετε τις καλυβες σας οι οποιες στη συνεχεια γιναν πολυκατοικιες;;;; αντε γεια οκολογοι του ιντερνετ

Βαρδουσιώτης είπε...

... δεν θα έκανα άλλο σχολιασμό αλλά συνεχίζεις να προκαλείς για να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Οπως βλέπεις και ξέρεις δεν είμαστε οικολόγοι του Ιντερνετ αλλά του πεδίου. Κι εμείς δεν χρεώνουμε τους φίλους μας για να πεζοπορούν, να ορειβατούν και να ποδηλατούν στο βουνό, έστω κι αν περνούν από μονοπάτια και διαδρομές που έχουμε καθαρίσει και σηματοδοτήσει. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους των 15 ευρώ η συμμετοχή ..

Ανώνυμος είπε...

οχι δεν συνενοηθηκαμε καθολου. θα συνενοηθουμε ομως . στο ευαισθητο οικοσυστημα του ορους αιγαλεω ειμαστε προστατες του. καθε μερα ειμαστε εκει και κανουμε ποδηλατο. δες και κατι που δεν ειναι στημενο σαν τις φωτογραφιες σου. ( http://www.zougla.gr/greece/article/podilates-esosan-to-dasos-tou-xortiati-apo-pirkagia οπως καταλαβαινεις ο εχθρος δεν ειμαστε εμεις και καλο θα ηταν να ερθουμε σ επαφη.

Ανώνυμος είπε...

το τελευταιο σχολιο δεν ειναι απο τον ιδιο ανθρωπο... και φυσιλα δε περιμενα να σχολιασεις το πως δημιουργηθηκε το χαιδαρι το οποιο προ 35 ετιας ηταν μια δασικη περιοχη.. δε σε συμφερει γι αυτο και το προσπερνας.. τη μεγαλυτερη καταστροφη τη κανατε εσεις καο οι πατεραδες σας οταν καταπατησατε τη περιοχη

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Ο σύλλογος είναι σαφής: α) Με αυτούς που κάνουν maountain bike στο βουνό όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα, θέλουμε την παρουσία τους σε δασικούς δρόμους και υφιστάμενα μονοπάτια. Ποδηλάτες, πεζοπόροι, περιπατητές είναι οι καλύτεροι προστάτες των βουνών. Δείτε ΕΔΩ http://xpolis.blogspot.gr/2014/01/blog-post_11.html στη φωτογραφία αρχείου καταγγελία που καναμε το 2011 σε συνεργασία με ποδηλάτες β) Διαφωνούμε ριζικά με το down hill, με τις μηχανές εντούρο, τζιπ και που κυκλοφορούν εκτός δασικών δρόμων και μονοπατιών και δημιουργούν προβλήματα στο ανάγλυφο/ επιφάνεια καταστρέφοντας τη χλωρίδα και προκαλώντας νεροφαγώματα/ διαβρώσεις των εδαφών. - Το θέμα έκλεισε για τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτο με τα νερωφαγωματα ειναι τρανη αποδειξη οτι δεν μπορει κανενα ειδος ποδηλατου, ειτε λεγεται cross country (xc) ειτε downhill (dh) να κατεβει την πλαγια. Αυτο ειναι αποδειξη οτι οι μηχανες εχουν καταπατησει και αυτο το χωρο. Εαν καποιος κανει ποδηλατο και γνωριζει μπορει να καταλαβει πολυ ευκολα τι εννοω.

Ανώνυμος είπε...

Ειστε ασχετοι...κ για μας εκλεισε το θεμα γιατι ειναι ανουσιο να ασχολουμαστε με συκοφαντες κ οπισθοδρομικους

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Ποιος είναι άσχετος και ποιος όχι το αποδεικνύει η πρόταση 93 σελίδων που έχουμε καταθέσει με άλλους φορείς στις αρμόδιες υπηρεσίες για το βουνό http://www.scribd.com/doc/34831997/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%91%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%89-%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85-2010

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή οικοπολις, εαν μέρη σωστά αυτά που λέτε και υποστηρίζετε έστω και απο την δική σας μονόπλευρη προσέγγιση. Αντί να καταγγέλετε σας εχει περάσει ποτε απο το ελληνικό-τετράγωνο μυαλό σας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ´οπως γίνεται σε όλο τον κόσμο? ( εκτος ελλαδος) . Πως δηλαδή ? εαν δημιουργηθούν 1-2 νόμιμα ποδηλατικό μονοπατια με αξιώσεις να ικανοποιούν του ποδηλάτες και οχι δασικοί δρόμοι που απλά νομίζεται οτι καλύπτουν τους ποδηλάτες . Με σχεδιασμό να μην διαβρώνουν το περιβάλλον και να μην καταστρεφουν την χλωρίδα . Ελάτε κοντά στην ποδηλατική κοινότητα και απ κοινού δημιουργήσετε κάτι σωστό και τότε εαν βρείτε κάποιον να κανει διάνοιξη μονοπατιού οχι μόνο καταγγελία να του κάνετε αλλά και η ποδηλατική κοινότητα θα τον αποβάλει ! Για περισσότερες πληροφορίες πως το κάνουν παγκοσμίως και συνυπάρξουν όλοι στα βουνά δέστε στο παρακάτω λινκ
http://www.imba-europe.org/

Ανώνυμος είπε...

Για κλαματα!!! Αυτο ελειπε τωρα να απαγορευεται να παμε και στο βουνο..

Ανώνυμος είπε...

Και που να δείτε τι καταστροφές έχουν λάβει μέρος στον Υμηττό!
Οι αγενείς «σκαπανείς» εκεί, ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει άδεια από την φιλοδασική, για την διάνοιξη μιας (1) διαδρομής τύπου… flow. Στην πραγματικότητα όμως δεν τίμησαν ούτε τις δικές τους δεσμεύσεις, κατά τις οποίες ακολούθησαν πιστά τις προδιαγραφές ασφάλειας της IMBA, αλλά ακόμα χειρότερα επεκτείνανε τις διαδρομές τους, παντού μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής!!!.
Η βασικότερη οδηγία ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να οικειοποιούνται / μετατρέπονται ήδη υπάρχοντα μονοπάτια (περιπατητών) σε πίστα.
Επίσης η διαδρομή δεν πρέπει να διασταυρώνεται με μονοπάτια άλλης χρήσης (για.. προφανείς λόγους)
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επεκτείνανε τις διαδρομές τους καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερους χώρους (χώροι αναψυχής και περιπατητικά μονοπάτια), ακολουθώντας από την μια, την γνωστή ιδιαίτερα επιθετική αντιμετώπιση σε οποιαδήποτε παρατήρηση, ασχέτως το αν είναι η όχι διατυπωμένη με επιχειρήματα… Από την άλλη κηρύττουν την «ορθή» χρήση του βουνού, όπως τουλάχιστον την ερμηνεύουν αυτοί, προσβάλοντας την νοημοσύνη οποιουδήποτε έχει τη ατυχία να αναγκαστεί να συνομιλήσει μαζί τους…
Μια βόλτα στην Καισαριανή, αρκεί για να διαπιστώσει ο περιπατητής την τρομακτική έκταση της καταστροφής…