Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

"Πέφτουν οι σοφάδες στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου" | "Σοβαρά προβλήματα και στα νηπιαγωγεία"


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
Κολοκοτρώνη 38,  Χαϊδάρι 12461- Πληροφορίες: Τσουκάλης Δημήτριος 2105821686, 6934197300, 

Χαϊδάρι 2-2-2014
ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΟΒΑΔΕΣ ΣΤΟ 10Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δεν έχουν στεγνώσει ακόμα τα χρώματα από την αισθητική αναβάθμιση των σχολείων που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ και αποκαλύπτονται τα πραγματικά και άλυτα προβλήματα των σχολείων.
Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο εξαιτίας της υγρασίας από την ταράτσα άρχισαν να πέφτουν σοβάδες στις τάξεις.

Σαν Σύλλογος Εκπαιδευτικών με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις είχαμε επισημάνει την ελλιπή συντήρηση των σχολικών κτιρίων που δημιουργεί σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα και  προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και ιδιαίτερα των νηπιαγωγείων.

Η πτώση σοβάδων στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, που είναι από τα νεότερα της πόλης, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από χρόνια η διοίκηση του σχολείου έκανε γνωστό στο Δήμο το πρόβλημα με τη μόνωση της ταράτσας αλλά η Τεχνική Υπηρεσία δεν έκανε καμία ουσιαστική παρέμβαση όσο μπορούμε να γνωρίζουμε. Σήμερα, στο μέσον του χειμώνα, και την ώρα που το σχολείο λειτουργεί, η Τεχνική Υπηρεσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εσωτερικά, όταν η μόνωση της ταράτσας έχει καταστραφεί και το πρόβλημα όχι μόνο δε θα λυθεί αλλά θα χειροτερέψει αν δε γίνει σοβαρή παρέμβαση.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι μαθητές  να γυρίζουν με τις τσάντες στην πλάτη ψάχνοντας για αίθουσα διαθέσιμη για να κάνουν μάθημα.

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ  ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Το πρόβλημα, όμως, του 10ου Δ.Σ. δεν είναι το μοναδικό. Σχεδόν όλα τα κτίρια των νηπιαγωγείων (1ο, 2ο, 3ο, 7ο, 10ο, 12ο, 15ο, 19ο, 16ο) εμφανίζουν τα περισσότερα μικρά ή μεγαλύτερα  προβλήματα  (υγρασίας, δυσοσμίας κ.λ.π.)  αλλά και  κτίρια Δημοτικών Σχολείων (2ο, 10ο, 1ο)  εμφανίζουνε σε μικρότερο βαθμό  αντίστοιχα προβλήματα, όπως επισημαίνει έγγραφο (αρ. πρωτ. 5922 13/11/2013) του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της  Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας μετά από έλεγχο των σχολικών μονάδων της πόλης μας.

Επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο οι καταγγελίες μας καθώς και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει με ουσιαστικό τρόπο τα προβλήματα. Η δέσμευση του Δήμου σε συζήτηση για την Παιδεία στο Δημοτικό Συμβούλιο,  την προηγούμενη σχολική χρονιά, ότι το καλοκαίρι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων, που έγκαιρα είχαμε επισημάνει, φαίνεται ότι ήταν μια δέσμευση χωρίς αντίκρισμα.
Καλή είναι η αισθητική αναβάθμιση των σχολείων, χωρίς όμως συντήρηση τα σχολικά κτίρια καταστρέφονται και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια εκπαιδευτικών, εργαζομένων στο χώρα και, βέβαια, των μαθητών.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, έστω και τώρα, να κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο των σχολείων και να λάβει όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση των προβλημάτων των σχολείων και των νηπιαγωγείων  που αναφέρονται στο έγγραφο του υγειονομικού ελέγχου, όπως υποχρεούται από το νόμο και τις κείμενες διατάξεις για βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, την προστασία και προαγωγή της υγείας εκπαιδευτικών, εργαζομένων στο χώρο και μαθητών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: