Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Σοφία Δημητρίου Ψαρρού: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Senior - “SAVIC” από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ


Από 1.1.2013-30.8.2015 εγκρίθηκε στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Senior, με θέμα: "Seniors as volunteers in communities (SAVIC)". To πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τον ιταλικό οργανισμό Training 2000. To πρόγραμμα ανήκει στα Σχέδια Εθελοντισμού, που υποστηρίζουν διμερείς συμπράξεις και ανταλλαγές εθελοντών ηλικίας 50+ ετών και άνω μεταξύ οργανισμών που εδρεύουν σε δύο χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση (LLP).
Η δράση αυτή έχει σκοπό: Να επιτρέψει σε άτομα άνω των 50 ετών να προσφέρουν εθελοντική εργασία, γνώσεις και εμπειρία σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για οποιαδήποτε μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, ως μια μορφή μη τυπικής (και αμοιβαίας) δραστηριότητας μάθησης.
To πρόγραμμα προσπαθεί να δώσει στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας την ευκαιρία συμμετέχοντας με εθελοντικές δράσεις να παίξουν ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία και να ζουν μια υγιή και ικανοποιητική ζωή.
Έχει σκοπό να εμπλέξει κατοίκους της τοπικής κοινωνίας άνω των 50 σε δραστηριότητες με σκοπό την καλλιέργεια των προσωπικών, γλωσσικών, κοινωνικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, τη συμβολή στην ανάπτυξη και υλοποίηση μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων, τη συμβολή στην κοινότητα ως ενεργός πολίτης και την απόκτηση / ανάπτυξη / μετάδοση επιμέρους δεξιοτήτων.

Το SAVIC ξεκίνησε με μια ομάδα 20 ατόμων η οποία διευρύνεται συνεχώς και βοηθάει το πρόγραμμα να εξελίσσεται συνέχεια. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στα μέλη του που είναι δραστήρια και έχουν καινοτόμες ιδέες.

Το Σεπτέμβριο οι 2 συντονιστές ο Ιταλός Elmo de Angelis και η Σοφία Δημητρίου ταξίδεψαν αντίστοιχα σε Ιταλία και Ελλάδα, γνωρίστηκαν με τους εθελοντές των 2 χωρών και οργάνωσαν μαζί τις δράσεις.

Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ποίησης η οποία συναντιέται κάθε 2η Πέμπτη. Θα ξεκινήσει ομάδα χορωδίας με παραδοσιακή μουσική και τώρα που ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ απέκτησε το δικό του χώρο θα οργανώσουμε μια ομάδα με παραδοσιακούς χορούς.
Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να προτείνει δραστηριότητες και να μεταφέρει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του στους υπόλοιπους. Έτσι μας βοήθησαν ο Δημήτρης, ο Θοδωρής ,η Δέσποινα, η Ελένη με τις γνώσεις τους στα κομπιούτερ, και το 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου μας φιλοξένησε στο σχολείο για τα μαθήματα στα κομπιούτερ.

Οι συμμετέχοντες, οι “senior”, έχουν αρχίσει να γράφουν τις δικές τους εθελοντικές ιστορίες οι οποίες θα δημοσιευτούν όλες μαζί στο τέλος. Ήδη πολλοί έγραψαν, η πρόταση είναι ανοικτή σε όποιον θέλει να μας στείλει μια πραγματική εθελοντική ιστορία από τη ζωή του.

Στην αρχή του προγράμματος διενεργήθηκε έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με σκοπό να κατανοηθούν οι ανάγκες των συμμετεχόντων για εκπαίδευση στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορικής και διερευνήθηκε η επιθυμία επικοινωνίας με πολιτισμούς και άτομα από άλλες χώρες.

Περίπου 20 μέλη του SAVIC έμαθαν τη χρήση κομπιούτερ.
Για την καλύτερη επικοινωνία των μελών, Iταλών και Ελλήνων, έχει δημιουργηθεί μια πολύ ενεργή και δραστήρια ομάδα στο facebook “SAVIC - Senior's as volunteers”, το blog του προγράμματος http://seniors-in-communities.blogspot.it/ και μια πλατφόρμα MOODLE http://lnx.training2000.it/moodle/course/view.php?id=45, στην οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν online μαθήματα στα αγγλικά, ιταλικά, και ελληνικά.


Για να αποκτήσουν τα μέλη μας περισσότερη άνεση στην επικοινωνία, οργανώσαμε 10 workshops για τη χρήση Web 2.0. Τι έχουν μάθει, λοιπόν, οι Seniors από τις Νέες Τεχνολογίες;

-Να επικοινωνούν με email, να χρησιμοποιούν το Word, έχουν βελτιώσει τα Αγγλικά τους online, έχουν αρχίσει να μαθαίνουν Ιταλικά online, φτιάχνουν βίντεο, επικοινωνούν με τους φίλους τους Ιταλούς μέσω του facebook, skype και moodle και συμμετέχουν σε ομάδες δράσης με επισκέψεις σε περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Οι δράσεις μας θα συνεχισθούν για 2 χρόνια με κορύφωση κατά την επίσκεψη των Ιταλών 25/8-15/9 στο Χαϊδάρι και την επίσκεψη των Ελλήνων στην Ιταλία τον Οκτώβριο 2014.

Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (φορέας στην Ελλάδα το ΙΚΥ) με αριθμ. 2013-1-GR1-GRU14-15397 .Η δράση διαρκεί από 1η Αυγούστου 2013 έως 31η Ιουλίου 2015 και αφορά διετή διμερή συνεργασία και ανταλλαγή εθελοντών με τον επίσης εγκεκριμένο από την αντίστοιχη Εθνική Μονάδα οργανισμό με την επωνυμία με την επωνυμία TRAINING 2000 που εδρεύει στην Ιταλία. Πληροφορίες για τη δράση στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ εδώ.
Η χρηματοδότηση αφορά κυρίως τη μετακίνηση τουλάχιστον 6 ατόμων στην Ιταλία και την προετοιμασία τους και την υποδοχή αντίστοιχων Ιταλών στην Ελλάδα για 21 ημέρες (καλύπτονται πλήρως όλα τα έξοδα). Τα αποτελέσματα της έγκρισης βρίσκονται ΕΔΩ.
-------------
Το πρόγραμμα ERASMUS+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).
Τα ισχύοντα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία έληξαν στο τέλος του 2013, και το νέο πρόγραμμα ERASMUS+ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε για το νέο πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΙΚΥhttp://www.iky.gr/.

Σοφία Δημητρίου Ψαρρού

Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
ΠΗΓΗ: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: