Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κατάχωση μεγάλου τμήματος της σωζόμενης Αρχαίας Ιεράς Οδού


Ερώτηση
29/04/2014
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Κατάχωση μεγάλου τμήματος της σωζόμενης Αρχαίας Ιεράς Οδού

Η αρχαία Ιερά οδός, ένας πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο δρόμος μήκους 21χλμ, που οδηγούσε από τον Κεραμεικό στην Ελευσίνα, αποτελεί ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο.
Στις μέρες μας, λόγω και των αμέτρητων μνημονιακών περικοπών, το τμήμα της αρχ. Ιεράς οδού στο ύψος του Χαϊδαρίου –που αποκαλύφθηκε το 2007- εμφανίζει σημάδια πλήρους εγκατάλειψης. Είναι χαρακτηριστικό πως, εξαιτίας της έλλειψης σήμανσης και ανάδειξης του χώρου, οι δύο αρχαίοι τάφοι που βρίσκονται στο σημείο είναι γεμάτοι σκουπίδια, καθώς οι διερχόμενοι επισκέπτες τους εκλαμβάνουν ως κάδους απορριμμάτων.
Θα περίμενε κανείς από την ελληνική Πολιτεία να αναδείξει το σωζόμενο τμήμα της αρχαίας Ιεράς οδού και να το ανακηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, παρ΄ όλη την βαρύτητα της ιστορίας και την πλούσια επιστημονική καταγραφή της Ιεράς οδού σε δεκάδες Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΠΑΕ), η Πολτεία έχει αποφασίσει με δύο Υπουργικές υπογραφές την κατάχωση ενός μεγάλου τμήματος του αρχαίου δρόμου, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μετά το Ιερό της Αφροδίτης και λίγα μέτρα πριν την αρχαία Λίμνη των Ρειτών (σημερινή Λίμνη Κουμουνδούρου).

Οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις είναι οι εξής:

- ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ03/78879/3589) του κ. Γερουλάνου, (18 Αυγούστου 2011),
- ΓΓΠ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ03/46710/21472/3133) του κ. Τζαβάρα, (03 Απριλίου 2013,) σύμφωνα με όσα αναλυτικότερα αναφέρονται στην εισήγηση.

Δεδομένου ότι:
Οι ανωτέρω αποφάσεις για την κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 24 του συντάγματος, με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, καθώς και με την ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβούλιου  Χαϊδαρίου (αρ.160, 4.7.2013)

Η τοπική κοινωνία, η δημοτική Αρχή και σύλλογοι της περιοχής έχουν κατ΄επανάληψη ζητήσει την ανάκληση των ανωτέρω αποφάσεων και την ανάδειξη του χώρου με μικρά έργα συντήρησης, σήμανση και πληροφοριακό υλικό.

Οι εργασίες επιχωμάτωσης-τσιμεντοποίησης θα γίνουν προκειμένου να επεκταθεί ο χώρος στάθμευσης παρακείμενης ιδιωτικής θεματικής επιχείρησης ψυχαγωγίας.
Αν καταχωθεί τελικά το εν θέματι τμήμα, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο, χάνεται τελικά η δυνατότητα ανάδειξης της αρχαίας Ιεράς οδού, καθώς μετά τον Ασπρόπυργο και μέχρι την Ελευσίνα οι έντονες βιομηχανικές δραστηριότητες δεν επιτρέπουν κάτι αντίστοιχο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σκοπεύει να ανακαλέσει τις ανωτέρω αποφάσεις και να εξασφαλίσει τη διακοπή οποιοδήποτε ενεργειών, δρομολογήσεων και απαιτήσεων για την κατάχωση του ιστορικού τμήματος της αρχαίας Ιεράς οδού, στο ύψος του Σκαραμαγκά;
Είναι στις προθέσεις του η ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς οδού, και ο χαρακτηρισμός της ως αρχαιολογικό χώρο, κάτι που θα επιτρέψει τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων από το Κεραμεικό μέχρι το Χαϊδάρι;

Οι ερωτώσες βουλευτίνες
Χαρά Καφαντάρη

Μαρία Κανελλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: