Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ: "Να είναι επισκέψιμη η Μονή Δαφνίου και τα Σαββατοκύριακα"

[Η πρώτη οργανωμένη επίσκεψη που διοργάνωσε ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. (26/10/2008) στη Μονή Δαφνίου μετά το σεισμό του 1999.]

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. επανέρχεται για την επισκεψιμότητα της Μονής Δαφνίου, προβάλλει το αίτημα να είναι επισκέψιμη και τα Σαββατοκύριακα και το κοινοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, τα πολιτικά κόμματα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου και στην κοινωνία
--------------------------------------------------
28/5/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να είναι επισκέψιμη η Μονή Δαφνίου και τα Σαββατοκύριακα


Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παρακολουθεί από το 1999 που έγινε ο μεγάλος σεισμός και «τραυμάτισε» για μια ακόμα φορά τη Μονή Δαφνίου, όλες τις διαδικασίες μελέτης, συντήρησης των ψηφιδωτών, στήριξης του Καθολικού και γενικότερα των έργων στο προαύλιο χώρο και στο τοίχος του Μνημείου.

Με ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου και παρεμβάσεις του συλλόγου, που πολλές απ΄ αυτές αξιοποιήθηκαν από βουλευτές για να υποβάλλουν ερωτήσεις στη βουλή, η Μονή Δαφνίου είναι επισκέψιμη δύο μόνο ημέρες την εβδομάδα, σε συνθήκες εργοταξίου, από το 2008, δηλαδή εννέα χρόνια μετά το σεισμό.

Ως γνωστό η Μονή Δαφνίου έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και για αυτό την επισκέπτονται τουρίστες απ΄ όλο τον κόσμο, αλλά και από την Ελλάδα. Όμως τι «ατυχία»!!! Η Μονή Δαφνίου είναι επισκέψιμη μόνο δύο καθημερινές και τις άλλες πέντε ημέρες την εβδομάδα κλειστή.

Είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε ξένους ή και Έλληνες επισκέπτες, να στέκονται έξω από την είσοδο του Μνημείου και να μη μπορούν να θαυμάσουν τα ψηφιδωτά και τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Δαφνίου.

Ζητάμε από το ΥΠΠΟΤ η Μονή Δαφνίου να είναι ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα, άλλωστε δεν γίνονται εργασίες, έτσι ώστε οι τουρίστες και γενικότερα οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σοφία Δημητρίου           Πρόεδρος                                                                           
Κώστας Φωτεινάκης      Γραμματέας  
                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: