Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Henri Belle "LE TOUR DU MONDE - VOYAGE EN GRECE - Golfe d'Eleusis [Ιερά Οδός από το Δαφνί προς Σκαραμαγκά]

[Ο κόλπος της Ελευσίνας - Η χαλκογραφία (?) στο περιοδικό  Le Tour du Monde απεικονίζει το τμήμα της Ιεράς Οδού από Δαφνί προς Σκαραμαγκά. Δεξιά είναι το Ποικίλο Όρος και Αριστερά το Όρος Αιγάλεω ]

Δεκάδες Έλληνες και ξένοι περιηγητές έχουν διανύσει την Ιερά Οδό και την έχουν περιγράψει. Οι περισσότεροι αναφέρονται ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Δαφνίου και Λίμνης Κουμουνδούρου.

Ένας απ΄. αυτούς "Ο Henri Belle/  Aνρί Mπέλ γεννήθηκε το 1837, σε ηλικία μόλις 24 ετών άρχισε τη διπλωματική του καριέρα υπηρετών ως ακόλουθος στην Γαλλική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Στην πορεία της ζωής του υπηρέτησε ως Πρέσβης στη Φλωρεντία και τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη της λεγεώνας της τιμής. Το 1868 αναλαμβάνει τη θέση του Γραμματέα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα όπου παρέμεινε επί 5 χρόνια στο διάστημα αυτό του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες να σπουδάσει τη νοοτροπία τον χαρακτήρα τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Αποτέλεσμα της προσεκτικής αυτής σπουδής είναι το βιβλίο του “ταξίδι στην Ελλάδα” που είναι μια μοναδική πηγή από το πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας μετά από την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό. 

Οι πληροφορίες  του Aνρί Mπέλ είναι λεπτομερείς,   αρκετά ακριβείς – δημοσίευσε σειρά άρθρων στο ταξιδιωτικό περιοδικό Le Tour du Monde – οι οποίες  αποτέλεσαν για πολλά χρόνια την κύρια πηγή πληροφοριών για την Ελλάδα και την Πελοπόννησο ειδικότερα. Γράφτηκαν από έναν άνθρωπο καταρτισμένο από κλασσική παιδεία παρατηρητικό – λόγω του διπλωματικού του επαγγέλματος. Oι πληροφορίες του Aνρί Mπέλ αποτέλεσαν πηγή πληροφοριών και άλλων Γάλλων περιηγητών των Pενέ Πιό, Mωρίς Mπονέ, Pομπέρ Λεβέκ, Aλβέρτου ντε Μπονέ. Που επισκέφτηκαν μετά από αυτόν την Πελοπόννησο. Μάλιστα μερικοί το αναφέρουν ρητά αυτό στα βιβλία τους. Υπήρξαν επίσης και βασική πηγή των περίφημων ταξιδιωτικών οδηγών της εποχής – του Mπέντιγκερ και του Πλέτιου που τόσα πολλά πρόσφεραν εν συνεχεία στον παγκόσμιο πολιτισμό. " [πηγή Αργολική Βιβλιοθήκη]

Οι περιγραφές του Henri Belle εκδόθηκαν και στα Ελληνικά σε τέσσερις τόμους από τις εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ, από το 1993 - 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια: