Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΟΧΙ στο βίαιο κλείσιμο του ΨΝΑ Δαφνίου ΝΑΙ στις δημόσιες – δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λ. Αθηνών 374 – Χαϊδαρι
Τηλ. 2132054152 – Fax. 2132054321

Χαϊδάρι, 22/08/2014
Αρ. πρωτ. 24

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η διοίκηση του ΨΝΑ και η Υφυπουργός κ. Παπακώστα ανακοίνωσαν, ότι το τέλος του 2015 θα κλείσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Το Ψυχιατρείο που έχει 80 χρόνια ιστορίας και λειτουργίας έχει αυτή τη στιγμή 1200 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, από τους οποίους οι 800 περίπου διαβιούν σε στεγαστικές δομές (Οικοτροφεία, Ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα) σε όλη την Αττική, οι υπόλοιποι είναι σε ψυχιατρικές κλινικές,, χρόνιοι και περιστατικά με το άρθρο 69. Η πληρότητα του Νοσοκομείου μας είναι στο 130 % και εισάγονται κάθε χρόνο 2.500 περιστατικά.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής σήμερα έχει 2 Κέντρα ψυχικής υγείας Αγ. Ανάργυρων και Περιστεριού, όπου εξυπηρετούνται 26.000 περιστατικά τον χρόνο. Στα εξωτερικά ιατρεία παρακολουθούνται 12.000 άνθρωποι το έτος.
Το Νοσοκομείο λειτουργεί με δραματικά ανεπαρκή στελέχωση κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη προσλήψεων με αποτέλεσμα την ψυχολογική και σωματική εξουθένωση των εργαζομένων.
Το Νοσοκομείο λόγω της κεντρικής κατεύθυνσης της χρηματοδότησης από το Υπουργείο σχεδόν αποκλειστικά προς ΝΠΙΔ στερείται των απαιτούμενων πόρων για την εφαρμογή προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στους ενοίκους.
To σχέδιο που ανακοίνωσαν είναι η εφαρμογή του μνημονίου Andor – Λυκουρέτζου που προβλέπει το κλείσιμο των τριών εναπομεινάντων Ψυχιατρείων της Χώρας το τέλος του 2015.
Με βάση την αρχή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης προβλέπονταν κατά την ολοκλήρωση της η δημιουργία ενός συστήματος ψυχικής υγείας προσανατολισμένου στην παροχή φροντίδας στην κοινότητα τομεοποιημένου (σε κάθε τομέα 200.000 κατοίκων περίπου, θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κέντρο ημέρας, ψυχιατρική κλινική στο Γενικό νοσοκομείο και στεγαστικές δομές ) και επαρκώς χρηματοδοτουμένου. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε η σταδιακή κατάργηση των ειδικών Νοσοκομείων ιδρυματικού χαρακτήρα.
Η δημιουργία και η λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου επαρκώς στελεχωμένων και τομεοποιημένων κοινοτικών υπηρεσιών και επαρκούς αριθμού ψυχιατρικών κλινών νοσηλείας οξέων περιστατικών σε όλη τη χώρα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και σε ορισμένες περιπτώσεις έμεινε στα χαρτιά.
Στο πλαίσιο αυτό έρχεται η απόφαση του Υπουργείου να εφαρμόσει το μνημόνιο Andor - Λυκουρέτζου για το κλείσιμο του Νοσοκομείου μας και των άλλων εναπομεινάντων ψυχιατρείων της χώρας. Μέσα σε ένα χρόνο στοχεύουν, χωρίς σχεδιασμό, στη μεταφορά των ψυχιατρικών κλινικών του Ψ.Ν.Α. στα Γενικά Νοσοκομεία. Τα περιστατικά με άρθρο 69 (κρατούμενοι ασθενείς), θέλουν να μεταφερθούν σε δύο κλινικές εκτός Ψ.Ν.Α., που επιβάλλεται να έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα και να μην είναι τμήματα φύλαξης. Αντί να δημιουργήσουν Κέντρα Ψυχικής υγείας στην κοινότητα, θέλουν να εντάξουν διεπιστημονικές ομάδες ψυχικής υγείας στις δομές του ΠΕΔΥ ( πρώην ΕΟΠΥΥ). Τέλος όπως ανακοινώθηκε ο χώρος μετά το κλείσιμο του ΨΝΑ ΘΑ γίνει "πάρκο υγείας" χωρίς να διασαφηνίζεται ο σκοπός και το όφελος για τους πολίτες. 

Αυτό δεν είναι ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά βίαιος διαμελισμός του Ψ.Ν.Α. στο πλαίσιο της απορύθμισης που επιδιώκει η κυβέρνηση ευρύτερα στο χώρο της υγείας και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο δημοσιονομικούς στόχους. Πλήττει δε μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας τους Ψυχικά ασθενείς σε μια εποχή γενικότερης ανθρωπιστικής κρίσης που περνάει η χώρα μας.
Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση προκειμένου να εμποδίσουμε τη διάλυση της ψυχιατρικής περίθαλψης, λέμε ΟΧΙ στο βίαιο κλείσιμο του ΨΝΑ, λέμε ΝΑΙ στις δημόσιες – δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε ένα «δίκτυο» που να καλύπτει της ανάγκες όλου του πληθυσμού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ -  Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                                                                      
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ -  ΚΟΥΡΜΟΥΛΑΚΗΣ Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: