Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Το ΨΝΑ Δαφνί δεν είναι "στίγμα" για την περιοχή... αλλά τιμή μας και καμάρι μας.... | "Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών-Το Δαφνί ..μια φανταστική πολιτεία” του Κώστα Φιλανδριανού

 Οι φωτογραφίες περιέχονται στο βιβλίο του Κώστα Φιλανδριανού,  "Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών-Το Δαφνί ..μια φανταστική πολιτεία”, 1977. 


Με αφορμή την Συνέντευξη Τύπου προ πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 8 Αυγούστου 2014 από το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρείου στο Δαφνί για το κλείσιμο του νοσοκομείου το 2015 (όπως και άλλων δύο ψυχιατρείων:  Δρομοκαΐτειο, Θεσσαλονίκης) μοιράστηκε ένα κείμενο με αποσπάσματα του βιβλίου  του Κώστα  Φιλανδριανού "Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών-Το Δαφνί ..μια φανταστική πολιτεία”. Ο συγγραφέας και ψυχίατρος είχε διατελέσει Δ/ντης του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ειπώθηκε ότι η κα Κατερίνα Παπακώστα (βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός της δικομματικής κυβέρνησης) σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους χαρακτήρισε το ΨΝΑ Δαφνίου "στίγμα" για την περιοχή. 
Απαντάμε στην κα Παπακώστα ότι το ΨΝΑ Δαφνίου (αλλά και τα άλλα νοσοκομεία) όχι μόνο δεν αποτελεί στίγμα της περιοχής, αλλά αποτελεί "καμάρι" της αφού μεταξύ των άλλων συνδέεται στενά με την ιστορία της πόλης του Χαϊδαρίου αλλά και με την ιστορία της ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συμπαραστέκονται στους αγώνες των εργαζομένων για μια πραγματική ψυχιατρική και όχι οικονομική βίαιη μεταρρύθμιση, προγραμματισμένη σε όλα τα  επίπεδα με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στα ψυχιατρικά ιδρύματα και δομές, 

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της δημόσιας και δασικής περιουσίας που παραχωρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '20 για να γίνει ψυχιατρείο.

Διαβάστε ΕΔΩ το ιστορικό κείμενο που διανεμήθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
Δείτε ΕΔΩ μερικές από τις παλαιές φωτογραφίες.

Διαβάστε ΕΔΩ την εργασία της Ευδοκίας Μισουρίδου με τίτλο "Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και η ιστορία της ψυχιατρικής νοσηλευτικής στην Ελλάδα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: