Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

27 Σεπτεμβρίου "Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού" | Η περιοχή Δαφνίου στο Χαϊδάρι ως τουριστικός προορισμός

Η περιοχή του Χαϊδαρίου με τη Μονή και το Δάσος Δαφνίου, το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, το Παλατάκι και τις τοιχογραφίες των Γύζη, Λύτρα κ.ά., το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο κ.λπ. αποτέλεσε τόπο επισκέψεων και ψυχαγωγίας πολλών Ελλήνων αλλά και ξένων περιηγητών, καλλιτεχνών, συγγραφέων κ.α.
Ο πολιτικός μηχανικός και ένας από τους Κοινοτάρχες του Χαϊδαρίου Ευάγγελος Καλούμενος στην ιστορική προγραμματική του ομιλία είχε κατανοήσει την αξία της περιοχής και είχε εξαγγείλει  "την εκμετάλλευσιν των υπαρχόντων Αρχαιολογικών χώρων και παντός ιστορικού σημείου ερχομένου εις άμεσον συνεργασίαν με το επίσημον γραφείον Τουρισμού." 25 Ιανουαρίου 1946. 
Σήμερα αναρτούμε δύο μόνο φωτογραφίες με θέμα το Δαφνί. Απολαύστε τες....
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. υιοθετεί τις θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για τον τουρισμό.


"Εφωτογραφήθημεν εις το δάσος του Δαφνίου 17-7-1938"

[Εκδρομή των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων, 1896, στο Δαφνί.

Φωτ.Ιωάννη Λαμπάκη (αδελφού του συγγραφέα και Βυζαντινολόγου Γεώργιου Λαμπάκη)]

Όπως και στις μέρες μας, έτσι και στο παρελθόν, όταν θέλουμε να γιορτάσουμε ένα γεγονός με τους καλεσμένους επιλέγουμε την καλύτερη τοποθεσία. Το ίδιο προφανώς έκαναν και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα μετά τη λήξη τους το 1896.
Επέλεξαν το Δαφνί, μία περιοχή μεγίστης φυσικής και ιστορικής αξίας...
«… Ο τόπος τούτος είναι όλος υγιεινός, το ύδωρ δε διαυγέστατον και κάλλιστον των υδάτων εγγυάται την ασφάλειαν της ζωής του θέλλοντος να ζήση αυτόθι τον ανθρώπινον βίον…»
Δ.Σουρμελής: Αττικά ή περί δήμων Αττικής (σ.148-9), 1885.
------------
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, Εκδρομή των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων, 1896, στο Δαφνί

Διακρίνονται από αριστερά στην πρώτη σειρά: Κωνσταντίνος Μάνος (αλυτάρχης), Αναστάσιος Μεταξάς (αρχιτέκτονας), ο αμερικανός A.C. Lone (δεύτερος στο άλμα επί κοντώ).
Δεύτερη σειρά: οι αμερικανοί F.A. Clark (πρώτος στο άλμα μήκος και ύψος) και Conolly (πρώτος στο άλμα τριπλούν), ο Σπύρος Λούης, ο αμερικανός Thomas Curtis (πρώτος στα 100 μέτρα μετ΄ εμποδίων), ο πρίγκιπας Νικόλαος, ο αυστραλός F.X. Flack (ολυμπιονίκης στα 800 και 1500 μέτρα) και ο αμερικανός W. W. Hoyt (πρώτος στο άλμα επί κοντώ).
Τρίτη σειρά: ο λοχαγός Χ.Χατζηπέτρος, ο Παν. Παρασκευόπουλος (δεύτερος στη δισκοβολία), ο αμερικανός πολυνίκης Robert Carret, ο δρομέας Α. Χαλκοκονδύλης, ο πρίγκιπας Γεώργιος, ο διάδοχος Κωνσταντίνος και ο αμερικανός δρομέας G. Blake.
Όρθιοι: στο κέντρο ο αμερικανός B. H. Jamison (δεύτερος στα 400 μέτρα) και δεξιά ο Thomas E. Bruke (νικητής στα 100 μέτρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: